Н. Ненков: Очакваме печалбата за 2007 г. да е 3.8 млн. лв., с амбиция да я удвоим през 2008 г.

2708
Н. Ненков: Очакваме печалбата за 2007 г. да е 3.8 млн. лв., с амбиция да я удвоим през 2008 г.

В края на миналата година от Централен Депозитар АД регистрираха емисията акции на БГ Агро АД в размер на 40 357 440 акции с номинална стойност от 1 лв. Ръководството на компанията възнамерява да предложи на инвеститорите миноритарен пакет от до 25% от съществуващия капитал, или максималното количество от 10 089 360 стари акции.

Посредникът по предлагането ще бъде УниКредит Булбанк, като се очаква събитието да се проведе през първото тримесечие на годината. За дейността на БГ Агро АД и дъщерните компании, развитието на групата през годините, за очакванията за 2008 г. и дали може да станем свидетели на увеличение на капитала в близко бъдеще, разговаряме с Ненко Ненков, председател на Съвета на директорите на БГ Агро АД.

Г-н Ненков, бихте ли ни представили предметът на дейност на БГ Агро АД и на дъщерните компании от групата?

Агробизнесът е основна дейност на Групата БГ Агро. Днес дружеството контролира управлението на структура от водещи компании, специализирани в едро земеделие, търговия със зърно и маслодайни семена, дистрибуция на торове и препарати за растителна защита, съхранение, спедиция и транспорт.

Има добре изграден модел на интегриран бизнес, който позволява да затворим цикъла производство-реализация и е важен фактор за бързия икономически растеж и висока конкурентоспособност в агробизнеса.

През последните десет години днешната Група БГ Агро традиционно е сред 5-те водещи износители на зърно с отлична репутация на външните пазари. В земеделското производство също сме в челната тройка на големите производители в България.

В дружеството влизат компаниите БГ Агро Земеделска Компания ООД, БГ Агро Растителна Защита ООД, БГ Агро Търговска Компания ООД, БГ Агро Складово Стопанство EООД, Канопус Процесинг ЕООД, Булпорт EАД и Агри Лаб Контрол ЕООД.

С какви активи разполага компанията?

Групата БГ Агро разполага със значителни активи като: мащабна логистична структура, покриваща зърнопроизводителния Североизточен район – зърнобази, транспортни средства, пристанищна зърнотоварна инсталация в Пристанище Варна; пълно технологично звено от селскостопанска техника за обслужване на земеделско производство от над 70 хил. дка. трактори, комбайни, сеялки и пр. на водещи световни производители; лабораторно оборудване и пр.

БГ Агро инвестира сериозни средства в развитие на дейността и използва последните технологии в агробизнеса. Само през последните две години са инвестирани над 12 млн. лв. за изграждане на три нови зърнобази, изцяло изградени с модерно оборудване за зърносъхранение и обработка. От началото на 1999 г. внедри и използва успешно ноу-хау - авангардната земеделска технология – „директни сеитби”, която е високоефективна и екологосъобразна.

Бихте ли посочили целта на излизането Ви на Българска фондова борса?


Решението за придобиване на публичност на БГ Агро АД идва като естествен резултат от достигната степен на зрялост на дружествата от групата, както и стъпка към постигане на известност и доверие сред инвеститорите и не на последно място възможност за оценка на компанията от капиталовия пазар. Това би улеснило потенциално бъдещо финансиране на по-големи инвестиционни проекти в дългосрочен план чрез набиране на капитал чрез борсата.

Може ли да споделите подробности около предстоящото листване – срок, емисионна цена (ако има одобрение на ОСА), мениджър по пласирането, размер на емисията?

БГ Агро АД планира публично предлагане на акции през първото тримесечие на тази година. Дружеството ще предложи миноритарен дял (до 25 на сто) от съществуващите към момента акции, които ще се търгуват на БФБ-София. За водещ мениджър на емисията бе избрана УниКредит Булбанк.

Какви са финансовите резултати на компанията за изтеклата 2007 г. и какви са прогнозните Ви очаквания за 2008 г.?


Очакваните нетни приходи на групата на БГ АГРО за 2007 г. възлизат на 49.5 млн. лв. и печалба от около 3.8 млн. лв. През 2006 г. консолидираните приходи бяха 33.3 млн. лв., а печалбата 1.2 млн. лв. Година по-рано приходите от продажби бяха 35.9 млн. лв. и реализирана печалба от 2.1 млн. лв. За 2008 г. нашата амбиция е удвояване на резултатите от 2007-а година.

Какво предвижда инвестиционната Ви програма през 2008 г.?

Готови са проекти за нови инвестиции за около 4 млн. лв. в ново поколение земеделска техника, които ще бъдат реализирани още в началото на годината със стартирането на новите финансиращи програми на ЕС, следващи САПАРД, както и продължаващи разширения на зърнобазите. За периода 2005-2007 г. инвестициите на групата надхвърлят 13 млн. лв.

Планирате ли увеличение на капитала в близко бъдеще?

Дружеството ще предложи миноритарен дял (до 25 на сто) от съществуващите към момента акции. Не предвиждаме засега да предлагаме друга част от капитала. Възможно е увеличение на капитала в дългосрочен план при разработка на подходящи големи инвестиционни проекти, но към момента няма взето такова решение.

На снимката: Ненко Ненков, председател на Съвета на директорите на БГ Агро АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg