Н. Василев: Оптимизмът ни за стабилността на борда намалява

1673
Н. Василев: Оптимизмът ни за стабилността на борда намалява

От последното издание на Експат Компас изминаха по-малко от два месеца и много се надявах този брой да е по-положителен от първия. Оказа се обаче, че той е много по-отрицателен. Стрелката на компаса се мръдна наляво, тоест към негативната територия и за първи път излиза в бялата зона, което е неутрално. Това заяви в специално интервю за Profit.TV Николай Василев, управляващ партньор на Експат Капитал.

Да припомним, че икономическият бюлетин Експат Компас представлява коментари относно състоянието на българската икономика със специално внимание върху стабилността на валутния борд. За целта е създаден Експат наблюдател на валутния борд. Тук може да видите какво показваше стрелката на първото издание на бюлетина, представен в началото на февруари.

Той подчерта, че ако продължаваме така, следващия път стрелката може вече да премине към червената зона. На въпроса какво означава стрелката да премине към тази зона Николай Василев поясни - „Ако стрелката се върне още наляво през следващите месеци, то това означава, че сме по-малко оптимисти за пълната стабилност на валутния борд. Преди няколко години валутният борд беше супер „циментиран", дори допреди една година изглеждаше в изключително добро състояние".

Той припомни, че преди два месеца първият брой на Експат Компас показваше сравнителен оптимизъм за стабилността борда, отчитайки намеренията на правителството да има много нисък дефицит, като подчерта, че той е привърженик на нулев дефицит, и да извърши някои реформи.

„Но ако продължава нищо да не се случва, то е очевидно, че от само себе си нещата няма да станат по-добре", коментира Николай Василев.

Причините за изместването на стрелката на компаса наляво, според мениджъра, са много ясни и всички ги знаем.

„Първите два месеца на 2010 г. започнаха лошо, с много голям и изненадващ бюджетен дефицит в зимните месеци, когато традиционно има голям бюджетен излишък", посочи Василев. „Тоест, ако някой искаше да приключи тази година с приблизително балансиран бюджет, трябваше да започне годината с голям излишък, както се е случвало през последните 10 години", като допълни, че това обаче не се случва и всеки месец е по-лош от предходния.

Причините според него са две и са еднакво лоши:

„Едната са многото по-ниски приходи в бюджета, което частично може да се оправдае с икономическата криза, но от друга страна и данъчната събираемост явно не върви", смята Николай Василев. „За втората причина няма никакво обяснение и оправдание. Разходите са много по-високи от 2009 г., когато всички критикувахме, че се е харчело много. А сега се харчи много повече. Сега харченето, като процент от БВП е най-високото за последните 20 години. Тоест това прилича много на едно разхитително ляво правителство, а не на реформаторски десен кабинет".

Самият той се надява да се приеме някакъв силен пакет от мерки, който да доведе до значително намаляване на разходите на първо място и едва на второ до леко повишаване на приходите. „За съжаление през последните няколко седмици, поради безкрайно лутане, до момента не сме я докарали до никъде", сподели Василев. „Тоест с всяка загубена седмица търпението на инвеститорите и наблюдателите се изчерпва, и след известно време, никой няма да иска да чува какви са проблемите на България".

Цялото интервю с Николай Василев, управляващ партньор в Експат Капитал, може да гледате само тук!

Станете наш почитател във Facebook

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg