Николай Ялъмов: Активите на фондовете ни нараснаха с 16 млн. лв. от началото на 2006 г.

1445
Николай Ялъмов: Активите на фондовете ни нараснаха с 16 млн. лв. от началото на 2006 г.

С Николай Ялъмов* разговаряме за инвестициите на ИД Капман Капитал и Капман Макс, новите продукти на управляващото дружество, както и за развитието на БФБ-София.

Каква доходност постигнаха фондовете на Капман през изминалата година?

Основното удовлетворение за управляващия екип е, че всички наши клиенти, както и ние самите, сме доволни от свършената работа.

Сухите цифри показват, че през 2005 г. Капман Капитал, нашият балансиран фонд, отчете 21.61% доходност, а за изминалата година: 50.59%. От януари 2007 до сега доходността е в размер на +10.77%.

Договорният фонд Капман Макс, който стартира дейността си на 5 януари 2006г. реализира рекордната доходност от +100.10% за изминалата година, а от началото на тази има натрупани нови 17.33%.

Каква е нетната стойност на активите към настоящия момент и какъв е ръстът им за 2006 г.?

По последни данни нетната стойност на активите на ИД Капман Капитал възлиза на 10.90 млн. лв., а ДФ Капман Макс е привлякъл 15.85 млн. лв. Общо управляваните активи от Капман Асет Мениджмънт са приблизително 26 млн. лв.

Активите на двата фонда са нараснали с около 16 млн.лева за периода януари 2006 г. до сега.

Какво е разпределението на инвестициите в акции, облигации и ДЦК в двата фонда и съотношението на инвестициите Ви по сектори?

Общо 77.26% от активите на Капман Макс са инвестирани в акции на български компании, а паричните средства и техните еквиваленти са 19.57%. Акциите на други инвестиционни дружества и договорни фондове, както и ипотечните облигации са съответно 1.81 и 1.36% от активите на фонда.

С най-голям дял от инвестициите са холдинговите компании (23.12%), следвани от строителството (11.73%), АДСИЦ (10.80%), химия и нефтопреработка (9.67%), електротехника и електроматериали (7.04%) и др.

Към 30 март Капман Капитал е инвестирал общо 46.90% от активите си в акции на български компании, докато вложенията в корпоративни облигации и свободните парични средства са съответно 21.28 и 17.96%. С дял от 9.33 и 4.54% от активите са ДЦК и акциите от други ИД и договорни фондове.

Най-големите инвестиции на инвестиционното дружество са в сектора строителство (16.94%), следван от холдингови компании (10.50%) и финансов сектор (4.59%).

Каква е стратегията Ви при вземане на инвестиционно решение?

Стратегиите са различни, но основният принцип е динамичното управление на портфейлите на инвестиционното дружество и на договорния фонд. Нашият стремеж е да подбираме компании, които показват потенциал за дългосрочен растеж на акциите си, като изключително се съобразяваме със сектора, в който те работят – дали той е потенциален или в бъдеще може да покаже добри резултати.

В България има доста индустрии, в които ще влизат европейски фондове и част от компаниите ще усвояват тези средства и ще реализират печалби. Нашият стремеж е да инвестираме в подобни компании и да помагаме за тяхното развитие по този начин.

Какъв е профилът на инвеститорите във взаимните фондове на Капман и какво е съотношението индивидуални/институционални инвеститори?

Основно като типове акционери във фондовете преобладават физически лица, следвани от институционални инвеститори и юридически лица. Като абсолютна стойност на инвестираните средства превесът е в полза на институционалните инвеститори.

Какви нови продукти планирате да предложите на пазара в следващите месеци?

Вече имаме един нов продукт, които функционира. Това е продукт, при който нашите клиенти ще могат да се финансират допълнително на база вложени средства в инвестиционното дружество или договорния фонд. Имаме договор с лизингова компания General Leasing, а самият продукт бе осъществен в рамките на осем месеца. Идеята възникна през есента на миналата година, когато не малко от нашите клиенти ни попитаха “Дали не можем да вземем банков кредит на 12% и да реализираме доход от 50 или 100%, за да отчетем допълнителна печалба.” Това е нещо нормално за развитите пазари, където самите брокери предлагат подобно финансиране.

За момента условията по продукта са, че клиентът може да получи до 50% допълнително финансиране от вече инвестираната позиция. В случая клиентът няма нужда от допълнително обезпечение, като той обезпечава към финансиращата компания акциите и дяловете си от фондовете.

Лихвите, предложени от лизинговата компания са доста прилични. Тази за балансирания фонд е 8.75%, докато за рисковия фонд - 11.75%.

Имаме и други продукти, които готвим в момента, но нашата философия е, че за всеки продукт трябва да му дойде времето. Замисляме и допълнителни продукти върху вече съществуващите фондове.

Какви са очакванията Ви за развитие на Българската фондова борса през 2007 г.?

Пазарът потенциално е нагоре. Като развитие обаче се случи това, което с колегите коментирахме отпреди няколко месеца, а именно, февруари – март да има някаква техническа корекция, която към момента е стандартна като по учебниците по технически анализ. От края на февруари до сега индексите са на надолу с около 11%. След което отбелязахме леко повишение и в рамките на техническия анализ можем да очакваме нова корективна вълна назад, усилена от IPO-та.

Корекцията обаче е част от повишаващия се пазар. Ясно изразено нарастване на цените може би ще наблюдаваме през август. Инвеститорите, които няма да успеят да вложат средствата в предстоящите IPO-та ще се върнат на пазара и ще преструктурират портфейлите си.

* Николай Ялъмов има 14 години опит на българския капиталов пазар. Професионалната му кариера започва във ФК Евър, където работи като брокер на Forex пазара, след което се присъединява към екипа на Капман като Фондов Мениджър. Притежава магистърска степен по “Финанси”.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg