Отчетите излязоха, а сега накъде?

1651
Отчетите излязоха, а сега накъде?

Годишните отчети на публичните компании, в голямата си степен, вече са на разположение на инвестиционната общност. Както вече бе споменато многократно, една от силите, която би могла да допринесе за обръщане на тренда на БФБ, са именно финансовите резултати на емитентите. Дори в анкетата на Profit.bg „Колко дълго очаквате да продължи корекцията на БФБ?“ най-често соченият отговор бе „до излизането на годишните отчети“. Този вариант, измежду още четири такива, бе посочен от 37% от 380 гласували.

Поради големия интерес за развоя на събитията на Българска фондова борса в краткосрочен и средносрочен план, екипът на Profit.bg попита четирима пазарни участници за очакваната от тях посока на пазара – нагоре, настрани и надолу. Ето и техните мнения:

Развигор Христов, инвестиционен консултант, КД Секюритис

Счетоводните отчети при повечето ликвидни дружества, както се очакваше, бяха положителни. Моментното настроение на пазара по-скоро зависи от това докога ще продължи нестабилността на световните фондови борси.

Голяма част от чуждестранните договорни фондове, инвестирали в акции на БФБ, започна в началото на годината масови разпродажби, поради обратните изкупувания. Това имаше лавинообразен ефект и последваха разпродажбите и от страна на местни инвеститори.

Започна да се обръща голямо внимание и на макроикономическото състояние на България, висока инфлация и голям дефицит по текущата сметка. Разбира се, при добро усвояване на европейските фондове, едва ли рискът е толкова голям.

Минчо Минчев, главен дилър, Инвестбанк

Хубавите отчети на публичните компании изненадаха приятно инвеститорите, но въпреки това негативният тренд на пазара в краткосрочен план ще надделее над добрите новини. В настоящия момент е много важно и консолидираните отчети на холдингите да затвърдят позитивния фундамент. Въпреки това трендът на БФБ и занапред ще се влияе най-силно от международните новини и пазари, които най-оптимистично биха могли да се уравновесят и да започнат да растат едва през втората половина на годината.

Петър Василев, портфолио мениджър, Алфа Асет Мениджмънт


Отчетите на по-голямата част от публичните дружества бяха в рамките на очакванията на повечето анализатори и инвеститори и не се различаваха драстично от предоставената информация за деветмесечието.

За разлика от предишни години липсваха както неприятни, така и приятни изненади. Именно калкулирането на вече обявените резултати в цените беше причината да няма кой знае какви реакции на цените на акциите, като последните се движеха по-скоро от новини и очаквания за пазара като цяло.

В средносрочен и дългосрочен план, според мен обаче, ще има по-значително диференциране между добре управляваните и печеливши компании и останалите, за които тепърва можем да сме свидетели и на по-сериозни спадове. За целта ще се изисква и по-задълбочено анализиране не само на финансовите отчети, а и на цялата дейност на дружествата - неща, които до момента малко инвеститори са правили. Изобщо, лесните пари на борсата свършиха.

Борислав Ников, член на Съвета на директорите, Статус Инвест

Макар че отчетите на компаниите са определящи за инвеститорите по отношение на ценовите нива на акциите им и към очакванията за бъдещото им развитие, в настоящата ситуация ефектът от публикуваните резултати няма да е толкова силен.

Поради негативните настроения, на борсата е по-вероятно да наблюдаваме „незабелязване“ на по-добрите отчети и акцентиране върху не толкова добрите. Това е нещо нормално и се дължи на психологията на масовите инвеститори да преекспонират новините в зависимост от текущите настроения на пазара.

Както преди месеци не толкова добри резултати се приемаха като силно положителни, така и сега вероятно не толкова лоши показатели ще бъдат приемани като много по-негативни, отколкото са.

В момента обаче основно влияние на пазара оказва страхът след инвеститорите. Той е породен от силното падане през последните седмици и неяснотата относно посоката на движение на борсовите котировки, които се влияят в много по-голяма степен от това кой и колко продава и от конюнктурата на международните пазари.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg