Отец Никанор: Кризата ще продължи още 7 години (част 2)

12206
Отец Никанор: Кризата ще продължи още 7 години (част 2)

Profit.bg се срещна с отец Никанор от Гигинския манастир.

Отец Никанор е бивш брокер на ценни книжа, търгувал на американския пазар. От 2003 година той е монах в Гигинския манастир.

С него разговаряхме за българския фондов пазар, за кризата, за икономиката в България, за вярата на българите.


Вижте първата част от нашия разговор тук.

За безработицата

Когато се разбие системата от ценности, която води до натрупване на благосъстояние и на икономически растеж, след това ефектът няма как да бъде друг освен обедняване, Това е и сред основните причини за кризата в Западния свят.

Ето, имаме проблем с ромите. До ден днешен никой не се постара да ги превъзпита и към тях властта се отнася по един греховен начин. Позволява им се да не си плащат сметки, позволява им се да не работят. Те получават най-различни помощи.

Така кадърният човек или си отива от тази държава, или си намира дребен бизнес, с който той себе си ще оправи, но се оправят поединично, това вече не е този предприемач, който може да даде работа на две хиляди души. Икономиката обаче се движи от такива единици – няма ли такива единици – стадо без пастир, нищо не става.

Всеки трябва да си плаща сметките и да работи. Но не виждам нещата да вървят в тази посока, защото от някъде другаде идва полъх на разложение. Хората не си дават сметка обаче, че пролетаризацията е страшна. Те не си дават сметка какво може да ни очаква!

Пролетаризацията, която се осъществява в световен мащаб, това са и нашите ромски проблеми тук, това са проблемите на имигрантите в другите държави.

Нашето общество в момента не е организирано и не е насочено към това да увеличава благосъстоянието.

Има страшно много неща, които човек може да прави. Ето тука да завъдиш едно стадо, прасета да гледаш, ще си живееш много добре. Но нашите безработни чакат да им се помага. Имало 410 000 безработни в България. Но трябва да имат желание да правят нещо, а те като отидат да търсят работа, само питат „колко ще ми е заплатата“. И като прибавим липсата на това, което може да ги организира, нещата са много зле. Човек и да иска да направи нещо няма работници.

Ето тук зимата идваха много бездомници, ние ги приютявахме в манастира, но като взехме да ги караме да работят, престанаха да идват...

За монашеството

Как протича един ваш ден?

Сутринта, рано, рано, към 4 часа, камбаната бие и се събираме на молитва. Някъде към 6.30 свършва службата, след което всеки си поема по своите задължения, които в манастира се наричат послушания. Те се благославят от игумена и всеки си отговаря за неговите задачи. Помагат си, разбира се, но всеки си има своето.

Аз през седмицата, за жалост, повечето дни съм вън от тук, по разни административни ангажименти. Те са свързани с това, че още не е довършен ремонта тук, има още много неща да се правят, не стигат мощностите на фотоволтаичната система, трябва да вземаме още. Иска много усилия това да се асфалтира пътя. Беше положена една основа, но тогава не направиха асфалт отгоре и впоследствие се развали от дъжда. Сега трябва да се прави наново. Премиерът иска да бъде двулентов път.

Има ли желаещи да станат монаси?

Дълго време нямаше. Сега, миналата година дойде едно момче, даже вече стана монах, после дойде още едно, но не можа да му хареса, стоя 6 месеца. Тук е казарма, дисциплина. Сега има две други, така че има желаещи.

Монашеският живот се различава от живота на другите хора. Човек трябва да е обърнат към себе си и да работи над себе си.

Винаги ли сте бил религиозен?

Не съм бил. До 20 години въобще не съм бил. Много ми харесваха парите и начините на тяхното увеличаване.

Увеличава ли се вярата на българите във времена на криза, като днешните?

Има два тренда. Един краткосрочен и един дългосрочен. Краткосрочният е че при тези благополучия, човек някак си, изпадайки в затруднение, се обръща и търси помощ от някъде. Влиза в храма. Това действа в посока повече хората да се замислят за тези неща. Това е позитивен тренд.

Дългосрочният тренд обаче е негативен. Изпадаме, така да се каже, в един много дълъг мечи пазар, който ще завърши с края на света, там ще е ниската точка на дъното. Колкото повече страдания им се струпват, толкова повече хората ще роптаят срещу самия Бог и срещу небето. Това е, което мен лични ме плаши, защото тогава кризата не помага за вяра, а кризата тогава помага за още по-голямо обезверяване и разпространение на пороците. Каквото и добро да се направи, иска много самоотверженост и труд, много труд. Лошото лесно го правим.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Наблюдател
# 0
18:03 | 18 March 2013
Умните хора ще се прочетат и ще намерят истината в казаното от отеца! На тази земя сме за да обичаме, да даряваме добро, да се трудим, да посрещаме изпитанията и да не се предаваме! Вярно е, че всички управляващи до сега не полагаха грижи за образоването на циганите, а за тях това е добре дошло - потребяват и побучават, без да плащат! Това е така! Но само ромите ли крадат? Не, крадат и богатите, а те уж са образовани, та даже май - прекалено образовани! Дай, Боже, повече хора да се обърнат към Бога и 10-те Божи заповеди!
Андрей
# 1
21:09 | 27 September 2012
Отец Никанор е наистина праведен и е тръгнал по Христовата пътека, дано се замислим всички и тръгнем по пътя на добродетелите и спасението. Слава на Господа Бога Иисуса Христа
ТК
# 2
17:08 | 21 August 2012
Неграмотните може ли да не се изказват тук?! Пример: Супер Сте. 2012-08-08 20:08:05 Все повече такива матеряли
безпартиен
# 3
15:08 | 20 August 2012
За да си гледа биволите не е било нужно да става свещеник. Поне ще си плаща данъците като физическо или юридическо лице.А то сега какво излиза?Излиза,че се грижат само за себе си .Ами агентите на ДС?Тях кво ще ги правим?
Йордан
# 4
22:08 | 9 August 2012
Много много полезна статия! Човека е земен и наистина е постигнал много не с късмет и чужда помощ, а със собствен труд!!!
Д
# 5
00:08 | 9 August 2012
Изключително противоречиви изказвания.Финала на интервюто е типичен за църквата ... банкова сметка и тн. БОЖИЯ ХРАМ Е НАШЕТО ТЯЛО . В никоя прититча не съм чул да се проповядва строежи и фотоволтаици. Христос изгони търговците на сирене и тн. от храма а в храма намери своите предатели-палачи. Едиствено в странство намери вярата и последователи. Но каде са сега божиите проповедници?! В ХРАМА ДА ГЛЕДАДТ КРАВИ. Не като апосттолите да зарежат стадо лотки и тн..
ДИ
# 6
20:08 | 8 August 2012
Благодаря ви за това интервю! Дано повече хора се вслушат в думите на този свят човек!
Супер Сте.
# 7
20:08 | 8 August 2012
Все повече такива матеряли.
Р.
# 8
17:08 | 8 August 2012
Бог да го благослови отец Никанор! И да даде повече такива монаси и духовници, че наистина загиваме.
Александър
# 9
17:08 | 8 August 2012
браво много добро и смислено интервю
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg