Отвори врати най-големият до момента дейта център у нас

4912
Отвори врати най-големият до момента дейта център у нас

Нетера откри най-големия до момента дейта център у нас. SDC-Столник се намира на 20 минути от летище София, площта му е 6 000 кв. м и има възможност да предложи на клиентите си електрозахранване с мощност до 150 мегавата, експертно техническо обслужване и 24/7 охрана. 

SDC-Столник е модерно съоръжение, което предлага качестевни multi-tier дейта център услуги, които отговарят на разнообразните нужди на пазара – от международни оператори до малки корпоративни клиенти.

Клиентите на най-новия дейта център на „Нетера“ могат да колокират както традиционни телеком услуги, така и дейта майнинг услуги (т.н. крипто копачи), за които има специално оборудвани зали. SDC-Столник цели да създаде технологична среда, където телеком доставчици от Европа и Близкия Изток да ползват свързаност.

„Нетера“ е първият телеком оператор в България и региона, който преди повече от 19 години отваря carrier neutral телеком съоръжение, а няколко години по-късно и София Дейта Център (SDС-1) - неутрален клас TIER III дейта център, който предлага пълен набор от телеком услуги и свързаност при равни условия за всички оператори.

Освен в София, „Нетера“ предоставя дейта център услуги и в други свои точки на присъствие, като Русе, Варна, Бургас, Капитан Андреево и Пловдив.

Разговаряме с Николай Чакински, оперативен ръководител на отдел Инфраструктурни проекти и доставка на стоки в „Нетера“.

Г-н Чакински, с какво SDC-Столник е по-различен от другите дейта центрове в страната?

SDC-Столник e дейта център от най-висок клас, който се различава с мащаба и местоположението си. Намира се на 20 минути от летище София. Дейта центровете извън града осигуряват неограничено пространство, за разлика от тези в градска среда.

Разположен е до най-голямата подстанция на Балканския полуостров - Столник, което ни дава възможност да предоставим на клиентите си неограничена мощност и сигурност на захранването. SDC-Столник е част от глобалната мрежа за свързаност на „Нетера“.

Кои са основните предимства на SDC-Столник, в сравнение с останалите дейта центрове?

SDC-Столник е изграден по специални изисквания, които покриват най-високите стандарти за безопасност и сигурност. Площта му е 6 000 кв. м и в момента има възможност да предоставя мощност до 2 мегавата с потенциална техническата възможност за мощности до 150 мегавата.

Местоположението му е много подходящо за предоставяне на услуги на клиенти, които имат нужда от резервираност на услугите (disaster recovery services). Осигуряваме на клиентите си максимална сигурност и непрекъсваемост на бизнеса, високоскоростен интернет, 100% резервираност на захранването и поддържащите системи.

Кои са ключовите параметри, на които залагате, за да привличате клиенти?

Залагаме на надеждност (защита на данните и информацията), сигурност (жива охрана, контрол на достъпа, видео наблюдение), непрекъсваемост (100% резервираност на поддържащите системи, като UPS-и, дизел генератори, прецизна климатизация).

Така нашите клиенти могат да се съсредоточат върху основните си дейности, оставяйки на нас грижата за оборудването и поддържащите системи, като например осигуряване на постоянна техническа поддръжка и денонощна охрана. В SDC-Столник „Нетера“ предоставя услуги на клиенти с различни изисквания за резервираност - премиум клас телеком и базови услуги (Multi-tier services).

В последните години има бум на появата на дейта центрове в страната. На какво, според вас, се дължи тази тенденция?

Модерните дейта центрове предлагат сигурност, добра свързаност, по-малки разходи, а в същото време и възможност за бърз растеж на бизнеса на клиента чрез елиминиране на рискове от различен характер.

Освен това дейта центровете са сигурно място, където клиентите много лесно се свързват един с друг. SDC-Столник предлага всичко това, включително и висококвалифицирани специалисти.

Повече информация за „Нетера“:

Нетера е независим оператор и пионер в телеком индустрията. Компанията предлага стандартни и комплексни услуги и проекти в Европа повече от 20 години. Целта на компанията е да осигури първокласно обслужване на всеки един етап, от инфраструктурата до бъдещите технологии.

Портфолиото на Нетера включва интегрирани глобални комуникационни решения, базирани на последните технологии за оптична, IP и сателитна свързаност. Нетера е известна с надеждни услуги за VPN и мрежи за данни, Интернет достъп, колокейшън, изграждане и поддръжка на спътникови инсталации.

Нетера е първата, която въвежда много иновации в телеком индустрията като спътниковата връзка за първите интернет доставчици в България; първият подводен оптичен кабел през река Дунав; първата онлайн телевизия за българи в чужбина са дело на Нетера. През 2012 година стартира първият в света дистрибутиран интернет exchange - NetIX.

Дежурните инженери на Нетера използват диаграми на състоянията, въведени за първи път в индустрията от компанията. Нетера пуска в експлоатация първия етап на най-големия си проект за изграждане на оптична мрежа през България, чрез която се осъществява връзка между европейската и азиатската опорни точки - Балкански оптичен пръстен (Balkan Fiber Optic Ring или BFOR).

Първият български телекомуникационен оператор, който открива международна взаимосвързаност и създава "Точка на присъствие" във Франкфурт, Германия, като по този начин разбива монопола на интернет пазара. През 2018 г, Нетера отново постави ново начало като стана един от петте учредители на обединението Мобилни алтернативни комуникации (МАК). Повече информация може да прочетете тук: https://neterra.net/bg.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...