Пазарът очаква спад на БВП за първо тримесечие

1252
Пазарът очаква спад на БВП за първо тримесечие

Запитаните от Profit.bg петима пазарни участници очакват спад на годишна база на БВП на България за първото тримесечие на 2009 г.

Според прогнозата на Владислав Панев, председател на СД на Статус Капитал, спадът на БВП ще е от порядъка между 2.5-4% на годишна база. Главният дилър на Булброкърс Кирил Гарчев очаква, че понижението ще варира между 2-3 на сто, докато инвестиционният консултант на КД Секюритис Развигор Христов смята, че понижението ще е между 3 и 4%.

„Смятам, че спадът за година на БВП за първото тримесечие на 2009 г. ще варира около 4%," посочи ръководителят отдел „Анализи" към ЕЛАНА Трейдинг Цветослав Цачев. Прогнозата му се базира на свиването при индустриалното произовдство за периода с близо 20% на годишна база и спадът в продажбите на дребно с 10%.


Според Гено Тонев, портфолио мениджър в Юг Маркет Асет Мениджмънт, спадът на годишна база на БВП за страната за периода януари - март ще варира между 1 и 2%

По данни на НСИ брутният вътрешен продукт на България към първото тримесечие на 2008 г. отчиташе повишение от 7%.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg