Посетители от цяла Европа идват на аутосорсинг събитие у нас

2394
Посетители от цяла Европа идват на аутосорсинг събитие у нас

Стефан Бумов е председател на Българската аутсорсинг асоциация (БАА) и съосновател и управляващ съдружник в ХелеКлауд ООД. Вижте какво заяви той в интервю за Profit.bg:

Само след няколко дни, на 6 октомври, в София ще се проведе Leadership Summit & Awards 2016 на Европейската аутсорсинг асоциация (EAA), която ще бъде открита от президента Росен Плевнелиев. Разкажете ни накратко за това международно събитие, което ще се проведе за първи път у нас. 

Това събитие е поредното доказателство за позиционирането на страната ни като лидер в региона. Миналата година България бе отличена като дестинация на годината на Европейската аутсорсинг асоциация (EAA). Наградата бе връчена на президента. Тази награда е отражение на повишения инвеститорски интерес към България, както и знак за качество на компаниите, работещи в сектора у нас.

Очакваме над 150 гости от цяла Европа, които в рамките на 2 дни да се разгледат най-новите тенденции в сектора, да се срещнат с големи мултинационални компании, реализирали мащабни аутсорсинг проекти и от първа ръка да се запознаят с добри практики. Разбира се, представители на асоциацията ще представят и проекти, реализирани у нас и представени от клиенти, които са се възползвали от потенциала ни. 

За държавата ни е изключително добра възможност да представи още доказателства за предимствата за инвестиции в този бизнес.

Г-н Бумов, какви са основните причини страната ни да е дестинация номер 1 в Европа и третата аутсорсинг дестинация в света? 

Тази тема е доста дискутирана през последните години. Всъщност ние сме водеща дестаниция за предоставяне на различни изнесени услуги през последните вече 10 години. Основен фактор за това е наличието на качествени кадри в областта както на информационните технологии, така и на хора, владеещи различни чужди езици.

Разбира се, друг основен фактор е макроикономическата среда - България е член на Европейския съюз, имаме стабилна монетарна политика и не на последно място - данъчна система, която стимулира бизнеса.

Колко са днес заетите в сферата и какъв ръст се отчита през 2016 г.? 

Към края на 2015 г. заетите в сектора са 42 000. Ръстът им е с 22% спрямо 2014 г. Смятам, че ще се запази тенденцията секторът да се разраства с 15-20% на годишна база, както и в предходните години. Разбира се, за да се запазят тези ръстове, е необходимо и да се предприемат съответни мерки за адаптиране на образователната система към глобалните тенденции, както и да се мисли за отваряне на трудовия пазар към специалисти от страни извън Европейския съюз. 

Голяма част от бизнеса на големите компании обаче е съсредоточен в София и останалите големи градове. Как и защо големите компании избягват по-малките население места? Само липсата на качествена работна ръка ли е причината? 

Факт е, че основна част от компаниите в сектора оперират бизнеса си от София. Все пак не бива да се подминава тенденцията за разкриване на работни места и в по-големите градове в страната. Добри примери за това са Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново. 

Основен проблем при откриването на работни места извън столицата е ограниченият избор на подходящи офисни площи. В този смисъл, нашата асоциация партнира добре с компаниите, свързани със строителния бранш. В партньорство сме с Асоциацията на собствениците на бизнес сгради, партньори са ни и компании, които се занимават с отдаване и управления на офис площи.

Работим много активно и с местните власти, за да можем да популяризираме дейността си в страната. Не на последно място, разработваме конкретни програми, съвместно с някои от университетите, за да можем да сме по-близо до студентите и да подпомогнем тяхното развитие и подготовка да започнат работа в нашите компании.

Не мисля, че проблем за по-бързото разрастване на бизнеса в страната е липсата на качествена работна ръка. По-скоро все още има едно неразбиране в обществото за това какви възможности за развитие предоставяме на младите хора, работещи във фирмите от бранша.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...