Посетители от цяла Европа идват на аутосорсинг събитие у нас

2278
Посетители от цяла Европа идват на аутосорсинг събитие у нас

Стефан Бумов е председател на Българската аутсорсинг асоциация (БАА) и съосновател и управляващ съдружник в ХелеКлауд ООД. Вижте какво заяви той в интервю за Profit.bg:

Само след няколко дни, на 6 октомври, в София ще се проведе Leadership Summit & Awards 2016 на Европейската аутсорсинг асоциация (EAA), която ще бъде открита от президента Росен Плевнелиев. Разкажете ни накратко за това международно събитие, което ще се проведе за първи път у нас. 

Това събитие е поредното доказателство за позиционирането на страната ни като лидер в региона. Миналата година България бе отличена като дестинация на годината на Европейската аутсорсинг асоциация (EAA). Наградата бе връчена на президента. Тази награда е отражение на повишения инвеститорски интерес към България, както и знак за качество на компаниите, работещи в сектора у нас.

Очакваме над 150 гости от цяла Европа, които в рамките на 2 дни да се разгледат най-новите тенденции в сектора, да се срещнат с големи мултинационални компании, реализирали мащабни аутсорсинг проекти и от първа ръка да се запознаят с добри практики. Разбира се, представители на асоциацията ще представят и проекти, реализирани у нас и представени от клиенти, които са се възползвали от потенциала ни. 

За държавата ни е изключително добра възможност да представи още доказателства за предимствата за инвестиции в този бизнес.

Г-н Бумов, какви са основните причини страната ни да е дестинация номер 1 в Европа и третата аутсорсинг дестинация в света? 

Тази тема е доста дискутирана през последните години. Всъщност ние сме водеща дестаниция за предоставяне на различни изнесени услуги през последните вече 10 години. Основен фактор за това е наличието на качествени кадри в областта както на информационните технологии, така и на хора, владеещи различни чужди езици.

Разбира се, друг основен фактор е макроикономическата среда - България е член на Европейския съюз, имаме стабилна монетарна политика и не на последно място - данъчна система, която стимулира бизнеса.

Колко са днес заетите в сферата и какъв ръст се отчита през 2016 г.? 

Към края на 2015 г. заетите в сектора са 42 000. Ръстът им е с 22% спрямо 2014 г. Смятам, че ще се запази тенденцията секторът да се разраства с 15-20% на годишна база, както и в предходните години. Разбира се, за да се запазят тези ръстове, е необходимо и да се предприемат съответни мерки за адаптиране на образователната система към глобалните тенденции, както и да се мисли за отваряне на трудовия пазар към специалисти от страни извън Европейския съюз. 

Голяма част от бизнеса на големите компании обаче е съсредоточен в София и останалите големи градове. Как и защо големите компании избягват по-малките население места? Само липсата на качествена работна ръка ли е причината? 

Факт е, че основна част от компаниите в сектора оперират бизнеса си от София. Все пак не бива да се подминава тенденцията за разкриване на работни места и в по-големите градове в страната. Добри примери за това са Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново. 

Основен проблем при откриването на работни места извън столицата е ограниченият избор на подходящи офисни площи. В този смисъл, нашата асоциация партнира добре с компаниите, свързани със строителния бранш. В партньорство сме с Асоциацията на собствениците на бизнес сгради, партньори са ни и компании, които се занимават с отдаване и управления на офис площи.

Работим много активно и с местните власти, за да можем да популяризираме дейността си в страната. Не на последно място, разработваме конкретни програми, съвместно с някои от университетите, за да можем да сме по-близо до студентите и да подпомогнем тяхното развитие и подготовка да започнат работа в нашите компании.

Не мисля, че проблем за по-бързото разрастване на бизнеса в страната е липсата на качествена работна ръка. По-скоро все още има едно неразбиране в обществото за това какви възможности за развитие предоставяме на младите хора, работещи във фирмите от бранша.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg