Посткризисната травма на инвеститора

1191
Посткризисната травма на инвеститора

Точно преди година световният инвеститор беше на ръба на катастрофа, напълно неочакващ опасността, коментира анализаторът Джон Маркман през MSN. Колапса на Lehman Brothers и последвалия разпад на банковата система лежеше точно пред него, а в следващите 7 месеца щатските индекси щяха да загубят 45%, а развиващите се пазари - 70%.

Неочакваното унищожение на 14 трлн. долара богатство по света оставя незаличими следи върху психиката на инвеститорите, най-вероятно за винаги, колкото заради изненадата, толкова и заради суровостта на събитията. Това имаше ефект на травма, като от автомобилна катастрофа или нападение на улицата, според психолози и като резултат, ще има последици на това как инвеститорите възприемат промените на пазарите през остатъка на живота си.

По тази причина възстановяването на пазара през последните 5 месеца изглежда толкова празно за инвеститорите, било то аматьори или професионалисти. То е като получаването на поздравителна картичка в пощата с щастлива картинка отпред, но без съобщение вътре. Хората виждат, че пазарите отчитат ръст от началото на годината, като и значително повишение от дъната през март, но изглежда, че това няма голяма връзка с тяхното самовъзпитание или стойност на портфейла им. По-скоро е вбесяващо и объркващо, отколкото вълнуващо.

Според психолози това се случва, защото миналата есен и зима отнесоха чувството за сигурност на инвеститорите толкова, колкото и техните пари.

Дългогодишните вярвания в инвестиционни правила като психологията купи-и-дръж и диверсификация бяха захвърлени в канала. Човек не може да превъзмогне колапса на вярата в системата само за пет месеца. Ще отнеме години преди хората да започнат отново да се обвързват с портфейлите си и имотите си, както го правиха през последните 20 години, а дотогава няма да вярват в ралита на пазарите или появата на сила в икономиката.

Всичко е в главата ви! Основно откритие на изследователите на човешкото поведение е, че може медиите и инвестиционните компании да говорят за промени на цените от началото на годината или от дъната, то хората всъщност свързват мислите си за акциите към последния пик. Докато финансовите новини показват колко са скочили акциите за последните 6 месеца, повечето инвеститори виждат колко са паднали от пика в края на 2007 г. В резултат, болката от 22 месеца на големи загуби натежава над вълнението на осем месеца оскъдни печалби.

Обемите на търговия остава ниски от началото на ралито през март, защото повечето хора, отново аматьори и професионалисти, са толкова травматизирани, че не могат да понесат да сгрешат отново. Те предпочитат да останат встрани от печалбите, отколкото да са изложени на риска но нови загуби, точно като хора, които са излезли болезнено от дългогодишни връзка не могат отново да започнат да излизат с други, поради страха да не бъдат наранени отново.

И така, защо пазарът изобщо се покачи? Това е, защото започна нов бичи цикъл, според Маркман. И професионалистите, повечето от които бяха губещи миналата година, не могат да останат вън от бичи пазар. За това те купуват при всеки спад на акциите, без значение колко ги е страх, че ще сгрешат отново.

Според психолози професионалните инвеститори усещат огромен натиск да покажат добър резултат тази година, след провала през миналата и затова продават активно при ръст, колкото и купуват при спад.

Мениджъри които са се възприемали като инвеститори сега се виждат по-скоро като трейдъри. Те знаят, че не могат да си позволят да не участват, но също са нервни и затова прибират печалбите бързо. Това не е стил, с който са свикнали, и това ги прави тревожни и злочести, което допълнително добавя към несигурността на положителния тренд на пазара.

Новият бичи пазар може да не е прекрасен, и може да те влудява, но той не е мираж, като инвеститорът няма да постигне успех в отричането му. Със вас или без, без значение какво мислите за щатската икономика или за Китай, бичият пазар започна и вече важат нови правила. Всеки, който се опита да се съпротивлява ще страда.

Не става въпрос за вековен бичи тренд, разбира се, уточнява Джон Маркман. Възможно е, но е малко вероятно, защото оценките са доста високи. Но цикличен бичи пазар, който ще отведе индексите до техните предишни висоти би бил напълно нормален, дори и щатската икономика да не процъфти в следващите 1-2 години.

След срива през 1929 г. дъно бе постигнато три години по-късно през 1932 и нов продължителен бичи пазар не започва през следващите 10 години. В същото време обаче, няколко значими циклични бичи пазари се случват в САЩ, включително скок от 300% от 1932 до 1937 г., въпреки 20 процентната безработица и свиващ се БВП. Същото нещо се случва и в края на 60-те и през 70-те години.

Идеята е че началото на нов бичи цикъл изисква малко вяра. Някои хора ще влязат рано, но реалността е че повечето, дори професионалистите - не. Това че не сте от първите, не значи, че не трябва да участвате, препоръчва анализаторът.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg