Стефан Асенов : Притежаваме 16 хил. дка земеделски земи

3329
Стефан Асенов : Притежаваме 16 хил. дка земеделски земи

Със Стефан Асенов* разговаряме за пазара на имоти, земеделска земя, както и за Българска фондова борса.

Какво е общото количество на притежаваната земеделска земя от "Булленд инвестмънтс" АДСИЦ по последни данни?

Към 12 февруари 2007 г. дружеството притежава близо 2 000 имота, които правят приблизително 16 000 дка. земеделски земи. Средната им площ е около 8 дка.

"Булленд" купува земи от 1 до 9 категория и изключително рядко 10. Усреднената категория на притежаваните земи е 4,22. Средна цена на закупените земи е 163,67 лв/дка, а средната крайна цена е 178,92 лв/дка.

Как дружеството Ви селектира земята, която придобива?

Има няколко основни критерия: това са местоположението и качеството на земята; категорията на земята и големината на имота. Дружеството купува имоти с големина над 10 дка. и по изключение и по-малки, обикновено когато имат общи граници.

Какви са намеренията на дружеството относно придобитата земеделска земя?

Основна цел е придобиване на подходящи имоти, които в кратък и средносрочен план да увеличат значително своята стойност. В момента в България почти всички имоти са свръх надценени и едно от малкото изключения правят земеделските имоти. Точно затова и имотите, които се придобиват, са над 10 дка., за да могат да се комасират (окрупняват).

Булленд" дава под аренда своите имоти веднага след по"купката, за да започнат веднага да носят доходност на своите акционери. Като политика на дружеството е и препродажба на част от имотите, когато купувача заявил желание за тях предложи подходяща оферта.

Как оценявате пазара на земя в страната? Какви са очакванията Ви след влизането ни в ЕС?

Пазарът на земя в страната като цяло е надценен. Изключение прави този на земеделска земя и може да се каже, че това все още е пазарна ниша. Но последните две години се забелязва засилен интерес и ако тогава можеше да се купува земя по 80 до 120 лв./дка. то сега под 200 лв./дка. е много трудно.

Реално може да очакваме до няколко години цена от около 200 евро/дка. за комасирана земеделска земя. Такива са нивата и в новите страни членки на ЕС от Източна Европа, а подобни нива има дори и в Канада. В тази връзка "Булленд" очаква не по-малко от 200-250% печалба от тях.

Фондът притежава два имота, намиращи се в Красно село и Овча купел. Какви са плановете Ви относно тези инвестиции?

Тези имоти „Булленд Инвестмънтс” АДСИЦ ги закупи по изключение и на много атрактивни цени. По-атрактивният имот според мен е административна сграда на четири нива с над 1 000 кв. м. РЗП. Тази сграда до скоро бе отдадена на лизинг, но втората половина на м. януари 2007 г. той бе развален. Сградата в момента се управлява от дружеството, но при атрактивна оферта може да бъде и продадена. Урегулираният поземлен имот се намира в район на София близо до ул. “Житница” и гараж “Земляне”, на когото предстои бурно развитие. В тази връзка за него се търси инвеститор и купувач.

Като публично дружество, чиито акции се търгуват на Българска фондова борса, какво могат да очакват Вашите акционери през настоящата година?

Най-важната ни цел ще е да продължим да развиваме позитивно дружеството. Това включва както увеличение на капитала на БФБ, така и издаване на облигационна емисия, а освен това проучваме възможността за набиране на капитал на чужди фондови борси и емитиране на глобални депозитарни разписки. Лично мое мнение е, че дружеството е една от атрактивните възможности за инвестиции на БФБ по няколко причини:

• независимо, че се управлява по-скоро консервативно, то е с много добри финансови показатели. При положение, че дружеството получи лиценз от КФН през м. януари 2006 г., печалбата му към 31.12.2006 г. е 456 922 лв., а като прибавим и неразпределена печалба от минал период става 476 157 лв. Това прави близо 8 стотинки печалба на акция.

• към момента сделки на БФБ се сключват около номинала на акциите (1.00 лв.) и под него, а счетоводната стойност на една акция е близо 1.13 лв.

• очаквам плавно покачване на цената до стойности, които надвишават нейната счетоводна стойност.

• обсъжда се и изготвянето на кредитен рейтинг на "Булленд Инвестмънтс", като по този начин то ще стане първото подобно дружество с кредитен рейтинг в България.

• водят се преговори със сериозни чуждестранни инвеститори, които да участват в предстоящото увеличение на капитала на дружеството.

*Стефан Асенов е член на Съвета на директорите на "Булленд Инвестмънтс" АДСИЦ. Асенов е работил в ИП”Златен лев Брокери” ООД, УД”Златен лев Капитал” АД, ИП”Фактори” АД и Сдружение на притежателите на инвестиционни бонове.

**Булленд Инвестмънтс” е акционерно дружество със специална инвестиционна цел за секюритизация на земеделска земя, което функционира като инвестиционен фонд, който набира средства чрез публично предлагане на акции (под формата на периодични увеличения на капитала) и влага набраните средства в земеделска земя.
„Булленд Инвестмънтс” е учреден през август 2005г. и функционира съгласно разпоредбите на Закона за дружествата със специална инвестиционна цел и е публично дружество, което отговаря на изискванията на Закона за публично предлагане на ценни книжа. Акциите му се търгуват на Българска Фондова Борса - София.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg