Св. Абрашев: Не може да очакваме огромните ръстове от последните години да се запазят

1881
Св. Абрашев: Не може да очакваме огромните ръстове от последните години да се запазят

За състоянието на българския капиталов пазар, проблемите и перспективите пред него, както и ролята на държавата в този процес, разговаряме със Светозар Абрашев, управител на Първа Финансова Брокерска Къща.

Г-н Абрашев, Първа финансова брокерска къща е сред посредниците, реализирали най-много успешни публични предлагания в България. Подготвяте ли нови IPO-та, водите ли срещи с представители от бизнеса?

ПФБК беше мениджър на последното първичното публично предлагане (IPO) на „Билборд” АД, което приключи успешно на 7 декември с голям интерес от страна на инвеститорите. Краят на годината не е най-активният период за набиране на капитал на БФБ, но сме в процес на разговори с няколко компании, които имат интерес да станат публични през следващата година.

На този етап, екипът на ПФБК работи по IPO-то на Дървообработване – Велико Търново, което ще бъде реализирано до пролетта на 2008 г. Бизнесът у нас обръща все по-голямо внимание на този начин на финансиране. Този факт е показателен за огромното значение, което ще има борсата в бъдеще за развитието на икономиката ни като цяло.

Имате сериозен опит с чужди инвеститори, притеснителни ли са за тях големите презаписвания на IPO-та в България?

В цял свят т. нар. букбилдинг се осъществява по начина, който се практикува и в България – не е необходимо инвеститорите да предоставят парите предварително, няма фиксирана цена и пропорционално разпределение. Предварителното заплащане не е оправдано. За разлика от България в развитите страни съществуват две предпоставки, благодарение на които този процес е под контрол.

На първо място, мениджърите на емисията в нито един случай не биха приели поръчка на клиент, чийто размер не се покрива от стойността на наличните му активи. Посредниците трябва да познават клиентите си и техните финансови възможности, както и да гарантират, че те ще изпълнят поръчките си. Не е логично и не би трябвало да се приема от посредниците заявка от физическо лице за десетки или стотици милиони левове.

Ако продължава практиката на огромните „кухи” поръчки, публичните предлагания на българския пазар ще останат достъпни само за големите институционални и заможните индивидуални инвеститори. Желаем ли да избегнем това развитие и да дадем възможност на индивидуалните инвеститори да участват в публични предлагания и да генерират печалба от това, трябва всички ние, които участваме на капиталовия пазар, сами да се регулираме, за да сведем до минимум необходимостта от регулативна намеса на публичните органи.

Има признаци, че българските инвестиционни посредници се опитват да се саморегулират и да не допускат нереални поръчки, но по мое мнение ни предстои да извървим още дълъг път в това отношение. На второ място, Комисията за финансов надзор следва да упражнява предварителен контрол над посредниците, още когато одобрява проспектите за публично предлагане, защото нейната функция е както надзорна – да следи за спазването на „буквата на закона”, така също и тълкувателна.

Кои са нещата, от които се интересува чуждият инвеститор, решил да вложи средства на БФБ, и кои са основните му притеснения?

Това зависи от типа на инвеститора – каква стратегия и времеви хоризонт си е поставил. Във всеки един момент има активи, които по комплексни съображения си заслужава да бъдат придобити, което не означава непременно да бъдат закупени на най-ниската цена, както и обратното – да бъдат продадени на най-високата цена.

Преди корекцията пазарът беше достигнал етап, в който трудно можеше да се вземе решение за инвестиции в някои компании. Сега обстановката е по-благоприятна, но няма гаранция, че пазарът няма да претърпи допълнителни корекции.

Наблюдават ли се пазарни злоупотреби с финансови инструменти на БФБ, определени в съответните закони, като се има предвид, че подобни новини не са често срещани в общественото пространство?

Повечето такива злоупотреби вече са в миналото. Като всеки един пазар, който е в етап на развитие, и ние минаваме по този път. Далеч съм от мисълта, че няма да има повече подобни опити за злоупотреби.

С общите усилия на Комисията за финансов надзор, Централния депозитар, БФБ, БАЛИП и другите организации, свързани с капиталовия пазар, такива опити могат да бъдат предотвратявани. Злоупотребите вредят на всички нас, които работим законосъобразно на този пазар - емитенти, инвеститори, посредници.

Равнопоставен ли е пазарът за всички участници на БФБ от гледна точка на достъп до информация, участие на първични публични предлагания и др.?

Правилата на нашия пазар са до голяма степен „изчистени” и предполагат равнопоставеност между инвеститорите. Физическите лица, от една страна, нямат техническата възможност за анализи и оценки, което ги поставя в по-неравнопоставено положение спрямо институционалните инвеститори, но от друга страна те разчитат на вторите да определят справедливата цена чрез лимитирани поръчки на дадено IPO.

Цялата съществена информация за компаниите е безплатна, навременна и достъпна за всички инвеститори. Възприетата в България практика фондовата борса и КФН да публикуват получената информация от дружествата в голяма степен допринася за равнопоставеността на инвеститорите.

Какви законодателни промени се обсъждат сред инвестиционната общност и кога ще бъдат предложени за одобрение от компетентните държавни органи? От какво са породени съответните предложения за изменения на сега действащото законодателство?

Законодателството в нито една област не бива да бъде статично. Живеем в динамичен и бързо развиващ се сектор и законите трябва да се променят и съобразяват с практиката и текущите проблеми. Опитваме се да извървим един дълъг път до т. нар. развит пазар много по-бързо от други страни с повече от 100-годишна история на капиталовите си пазари.

Положителното в случая е, че можем да ползваме част от техните практики (приложими за нашите условия, разбира се). Скоро в сила влязоха нови правила, валидни за целия Европейски съюз, и се налага посредниците да свикват с тях. В момента усилията на инвестиционната общност (в лицето на БАЛИП) са насочени към изготвяне на практики, които да бъдат от полза както за инвеститорите, така и за самите посредници и емитенти.

Естествена, предумишлена или отчасти и в двата аспекта беше причината за корекцията?

Не е възможно едно движение на пазара да бъде предизвикано предумишлено от един човек. Никой не е „по-голям” от пазара. Корекции се наблюдават на всички пазари и ние не правим изключение.

Какви са слабите страни на капиталовия пазар у нас?

Когато говорим за слаби страни на българския капиталов пазар, трябва да имаме предвид най-вече неговата младост. Основните проблеми са свързани най-вече с ликвидността и липсата на достатъчно инструменти и компании. Можем уверено да кажем, че от гледна точка на прозрачността станахме свидетели на доста голям напредък и дори вече сме изпреварили другите страни от региона. Разбира се, решаването на подобни проблеми изисква време, но когато всички работим в тази посока, сигурен съм, че условията ще се подобряват с времето.

Броят на IPO-тата за последната година свидетелства за нарасналата популярност на борсата сред реалния бизнес у нас; какво обаче трябва да последва след тази фаза на развитие на БФБ?

От началото на тази година до средата на октомври цените на акциите на БФБ се придвижиха значително нагоре, основно поради превеса на търсенето спрямо предлагането и наличието на голямо количество свободни средства. Това доведе до корекция, която според мен е нормална и малко закъсняла, но достатъчно навреме, за да не „прегрее” пазарът.

През последните две години на борсата се наблюдаваше постоянен ръст, без да има движение в обратна посока. От друга страна, освен с достигането на високи цени на някои акции на борсата, сегашната корекция е свързана и със ситуацията на фондовите пазари на Балканите и в световен мащаб.

Тенденцията навсякъде беше низходяща. Успоредно с това, проблемите с ликвидността на ипотечния пазар се очаква да продължат и през 2008 г., което допълнително затруднява отговора на въпроса "Докога ще продължи корекцията?". Според мен обаче спадът от последния месец направи акциите на някои от сега представените на пазара дружества интересни за закупуване.

Забавяне на растежа със сигурност ще има и не може да се очаква, че огромните ръстове от последните години ще се запазят. През последните три-четири години борсата растеше с бързи темпове, стартирайки от едно ниско ниво на оценка на активите. За следващата година очаквам двуцифрен процентен ръст, но не и близо до границата на трицифрения. Като цяло съм оптимист за българската фондова борса.

Моят оптимизъм се състои в това, че доходност от 20-40% представлява много добър постижим резултат. Това не означава, че някой не може да постигне повече или по-малко и именно в този смисъл ще стане ясно кой има добри умения в управлението на активи.

Как мажоритарното участие на държавата в БФБ може да започне да дава реални резултати?

По мое мнение ще се появят компании, които са по-големи от вече регистриралите се нови емитенти на борсата. Все още има потенциал и правителството да даде принос в тази насока. Монополисти от типа на НЕК и „Булгаргаз” са големи и достатъчно интересни компании, за да присъстват на борсата.

Ако отправим поглед към съседни на България страни като Хърватия и Румъния, ще видим, че това се случва и е най-добрата алтернатива за приватизация. Това е обаче и въпрос на приоритет на държавата. Струва ми се, че настоящото управление на този етап като че ли няма такава нагласа, независимо че бяха изказани подобни намерения.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...