Св. Станоев: През следващите години земеделието ще е сред бързо развиващите се отрасли

1789
Св. Станоев: През следващите години земеделието ще е сред бързо развиващите се отрасли

В началото на януари от Централен депозитар регистрираха емисията акции на земеделския инвестиционен фонд Серес АД. Размерът на капитала му е 50 591 582 лв., разпределен в същия брой ценни книжа. За пазарното присъствие на фонда у нас и неговите активи, за развитието на земеделието в България и интересът на корпоративното ръководство към Българска фондова борса, разговаряме със Светлан Станоев, изп. директор на земеделския инвестиционен фонд Серес АД

Г-н Станоев, в каква област инвестира Серес АД, как е структурирана дейността на дружеството и кои са неговите учредители?

Дейността на фонда е комбинация от инвестиции в земеделска земя и развитие на земеделие. Отличителното предимство на Серес е миксът между сигурна инвестиция в земя и инвестиция в работещ бизнес с огромен потенциал за растеж и доходност. Този уникален инвестиционен продукт има потенциала да носи доходност, по-висока от тази, съответстваща на риска, свързан с инвестицията в земеделска земя.

Бъдещото ни развитие е насочено към вертикална интеграция на бизнеса – собственост на земеделска земя, обработка на земята и производство на крайни продукти с по-висока добавена стойност. Учредител на Серес и един от основните акционери е „Рослин кепитъл партнърс”, инвестиционна компания с богат опит и множество успешни проекти в различни сектори.

По отношение на акционерната структура на фонда – значителна част от собствениците са чуждестранни дружества от САЩ и Западна Европа, като 30% от капитала се притежава от институционални финансови инвеститори. Сред тях са Райфайзен Центробанк (Raiffeisen Centrobank), "Файърбърд мениджмънт" (Firebird Management), инвестиционен фонд на един от големите търговци на зърно в света "Каргил" - "Блек ривър асет мениджмънт" (Black River Asset Management), Mezzanine Management, както и "Рослин кепитъл партнърс" (Rosslyn Capital Partners). В структурата на акционерите присъстват също настоящи и бивши инвестиционни банкери от водещи в света финансови институции като "Мерил Линч" и "Дойче банк".

От колко време присъствате на българския пазар?

Започнахме бизнеса си преди две години с идеята само да придобиваме земи, да се стремим към концентрация и консолидация и да се възползваме от очакваното увеличение на стойността на земята. Много скоро след учредяването на фонда обаче и мениджмънтът, и акционерите на Серес прецениха, че земеделието в България има огромен потенциал за развитие и е атрактивна инвестиция.

Вече втора година развиваме земеделие и започваме да се позиционираме като земеделски производител – обработващ част от земите, които притежаваме. В момента Серес разполага с над 175 хил. дка земя, което ни нарежда сред най-големите инвестиционни фондове, инвестиращи в земеделска земя в България.

Защо се насочихте към инвестициите в селското стопанство в България?

Идеята привлече нашето внимание, защото земеделието в България е пред значим подем и през следващите няколко години секторът ще е един от най-бързо развиващите се в страната. В България има изключително подходящи предпоставки за развитието на този сектор, а земеделието в момента е далеч под исторически достигнатите нива и пълния си потенциал, но е в процес на възстановяване и му предстои сериозен ръст.

Тези очаквания са подсилени и от по-високата възвращаемост на декар в резултат на субсидиите от ЕС, както и от очакването, че търсенето на основните земеделски продукти и култури в глобален мащаб ще расте много по-бързо от предлагането, което ще доведе до висока норма на възвращаемост на земеделските производители.

Споменавате, че земеделските земи в България са подценен актив спрямо други стари и нови страни-членки на ЕС, бихте ли посочили защо?

Основният двигател при основаването на фонда е усещането и вярването на неговите мениджъри и акционери, че земеделските земи в България са подценен актив и тяхната стойност е с потенциал за висок ръст.

Една от основните причини е силната разпокъсаност на земята, която води и до ниска ефективност на земеделското производство. Именно окрупняването на парцелите ще доведе до по-добри възможности за икономии от мащаба и прилагане на модерни земеделски практики, които ще увеличат ефективността и търсенето на земя от страна на едри земеделски производители.

Точно поради тази възможност на пазара се стремим да бъдем фокусирани в покупките на земи, защото вярваме, че високата концентрация на собственост в даден регион увеличава стойността на инвестицията и ни доближава към крайната цел – комасацията.

Факт е, че сме сред играчите с най-концентрирана собственост на земеделска земя, което води до по-добро управление на земите – отдаването им под аренда и изграждане на собствени земеделски стопанства.

На колко се оценяват притежаваните от Серес АД активи и кои от регионите на страната представляват интерес за Вас?

На тази етап от нашето развитие основната част от реализираната възвращаемост на инвестирания капитал идва от покачването на стойността на земята (все още над 90% от инвестирания капитал).

За изминалите две години реализираме около 30% годишно увеличение на стойността на портфейла ни в земи – отражение на стратегията ни да се стремим към увеличаване на стойността на инвестициите в земи чрез фокусирани покупки и по-висока концентрация.

Почти целият портфейл на дружеството е съсредоточен в Северна България, а от него над 60% са концентрирани в областите Плевен, Монтана и Враца. В момента Серес развива земеделие върху 40 хил. дка земя, а останалата част от площите се отдават под аренда. Бъдещите ни покупки на земи ще са насочени към утвърждаване на позициите ни във фокус регионите и увеличаване на постигнатата концентрация.

Има ли конкретни земеделски култури, в които сте съсредоточили вниманието си и ако да, защо?

В момента Серес развива земеделие върху 40 хил. дка земя, като отглеждаме пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица. Културите са подбрани с оглед максимална ефективност на добивите и реализацията им и диверсификация на евентуалния риск. В по-дългосрочен етап възнамеряваме да навлезем в нови, свързани с основната ни дейност, бизнеси – преработване на земеделска продукция, което ще ни помогне да постигнем по-добра вертикална интеграция и да се фокусираме по-активно върху производството на някои конкретни земеделски култури.

В началото на януари ЦД регистрира емисията Ви в размер на 50.592 млн. лв. Означава ли, че може в скоро време да Ви видим на БФБ? Бихте ли споделили бъдещите си намерения в тази насока?

Към момента мога да ви кажа, че имаме взето решение фондът да бъде листнат на БФБ. Наблюдаваме пазара от близо и търсим най-правилния момент за публичното предлагане. Когато моментът наближи, разбира се, ще бъдат конкретизирани и параметрите.

Ще споделите ли как се развива компанията през годините и какви са заложените Ви прогнози за 2008 г.?


Основен фокус в дейноста на Серес през следващите години ще бъде развитието на земеделски проекти. Целта ни е да се утвърдим като един от големите земеделски производители в регионите, в които са концентрирани основна част от закупените от нас земи.

Както споменах, целим вертикална интеграция на бизнеса – собственост на земеделска земя, обработка на земята и производство на крайни продукти. Ще продължим и с покупките на земя в регионите, където е фокусиран нашият интерес и ще утвърждаваме присъствието си на пазара.

Целите, заложени от мениджмънта, са притежаваните от дружеството земеделски земи да стигнат минимум 250 хил. дка и да развиваме земеделие върху минимум 100 хил. дка.

За 2008 г. очакваме ръст от над 25% в стойността на инвестициите ни в земя и увеличаване на текущата доходност. По-високата текуща доходност ще дойде като резултат от постигането на по-висока използваемост на земите – над 85% и по-висок доход на декар – в следствие на постоянно покачващите се рентни нива, по-високи обявени директни плащания на декар обработваема земя за земеделската 2008 г. и по-добри резултати от собствените земеделски проекти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg