Телекомуникационна компания предлага интернет, телевизия и телефон, базирани на нова технология

1246
Телекомуникационна компания предлага интернет, телевизия и телефон, базирани на нова технология

Телекомуникационната компания "Спектър нет" предлага услугите интернет, телевизия и телефон, базирани на иновативната технология "Пасивна оптична мрежа", съобщи Теодор Захов, изпълнителен директор на дружеството.

Услугите "Пасивна оптична мрежа" са по-добре защитени, отколкото традиционната LAN-връзка. При новия вид мрежа няма междинни точки и съответно няма захранване за тях, което напълно премахва проблемите с честите спирания на тока по трасето между потребителя и опорната мрежа. Този тип сривове са едни от най-честите причини за прекъсвания на услугите по LAN-мрежите.

При "Пасивна оптична мрежа" в домашни условия няма как да влезе мълния по кабела, защото той е стъклен и през него не преминава ток. Оптичният кабел пренася само светлина, уточни техническият директор на компанията Радослав Велев.

По LAN-кабел могат да преминат 100 мегабита на 100 метра. През оптичен кабел могат да минат стотици гигабити на десетки километри разстояние. Оптиката дава неограничени възможности за растеж на скорости. Не е случайно, че всички опорни мрежи са изградени с оптика, коментираха експертите. Оптичният кабел е средата, върху която се развива цялата телекомуникационна индустрия в света, допълни Захов.

От края на годината представляваното от него дружество ще доставя и телевизионен сигнал с висока резолюция. Партньор при предоставянето на телевизионната услуга са Вестител БГ. Услугатапо никакъв начин не може да се отрази на скоростите за ъплоуд идоунлоуд, паралелно с това може да се гледа "Ю тюб" и "Ви бокс 7", например.

За разлика от коаксиалния кабел, който е използван масово досега от операторите, доставящи кабелна телевизия до домакинствата, оптичният кабел дава възможност за активна обратна връзка на абоната с получаваното съдържание.

Телефонията също привлича вниманието с ниски цени, по дестинации. В мрежата на оператора разговорите са безплатни.

Потребителите, които искат да се свържат с мобилен телефон в рамките на България, могат да направят това за 0.46 лева на минута. Тези, които искат да говорят с близките си в чужбина, сесвързват със стационарен номер за 0.08 лева на минута към страните от Европейския съюз, САЩ и Канада.

Цените на двойните и тройните пакети на компанията са съобразени с качеството на услугата. Компанията предлага най-високите параметри в момента. Базовият пакет предлага скорост от 20 мегабита в секунда за интернет, като може да достигне до 60 мегабита. Цената за ползване само на интернет е 29.90 лева. Ако клиентът реши да се абонира за базов пакет с
интернет, телевизия и телефон, ще плати 55.90 лева, като по този начина 20 мегабита интернет през "Пасивна оптична мрежа" е на цена 24.90 лева.

Мрежата, базирана на технологията "Пасивна оптична мрежа", все още е в развитие, като досега в нея са инвестирани 10 млн. лева. Очаква се до края на годината тази мрежа да покрие към 80 процента от територията на София. Мрежата ще се развива и в другите големи градове на страната. Компанията планира да инвестира в мрежата около 30 млн. лева, уточни Теодор Захов.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg