Томов: Кремиковци се нуждае от 120-140 млн. евро инвестиции

959
Томов: Кремиковци се нуждае от 120-140 млн. евро инвестиции

По-рано днес Александър Томов, главен изпълнителен директор на "Кремиковци" АД даде интервю по Българската национална телевизия. Предлагаме Ви отговорите на зададените въпросит.

Продаден ли е Кремиковци?

Разговорите не са приключили и сделката не е финализирана. Очакваме това да се случи в близките дни. Комбинатът се нуждае от 120-140 млн евро. инвестиции. Необходим е и оборотен капитал.

Оттегля ли се сегашният инвеститор?

Компромис с технологичното обновление и екологичната защита не могат да направят нито България като страна, нито комбинатът, нито нашите работници, нито София и софиянци.Нямам сто процентен отговор на въпроса защо се стигна дотук. Мога да споделя само една версия за мотивите на досегашния инвеститор, че през 2007 г. "Кремиковци" всеки месец беше "закриван" от лица, които нямат право на това, всеки месец беше спиран и на негово място бяха строени приказни "сити"-та. При такава обстановка всички инвеститори стават предпазливи.

Никой инвеститор не иска да изсипе милиони и после да му кажат, че ще му затварят завода. Неувереността нарастваше, особено в последните 4 - 5 месеца на годината. Но това са само мои хипотези. Искам да информирам, че преговорите се водят от г-н Прамод Митал. Важен фактор за необходимостта от промяна е и мнението на световните инвеститори.

С кой инвеститор се водят разговори?

Стратегическият инвеститор, с който се водят преговори е Константин Жеваго и неговата компания "Финанси и кредит". Г-н Жеваго е украински милиардер, високо образован, депутат в украинския парламент. Той контролира до голяма степен суровините, които са ни необходими.

В преговорите стана ясно, че той поема ангажиментите по екологичната програма със съответните финансови гаранции; изцяло приема проектите, които кремиковският мениджмънт разработи в последните 4 месеца в т.ч. за технологическо развитие, развитието на района като хай-тек парк и, което е може би най-важно, задълженията, които има компанията по индивидуалния план за жизнеспособност на ЕК. Рамката на инвестициите, които се договарят са в обем на 340 млн. долара. Ще призная, че инвеститорският интерес е голям и има и други предложения.

Прамод Митал изтегля ли се от България като инвеститор?

Г-н Митал ще остане като инвеститор в България. Оттегля се само от "Кремиковци".

Какво е отношението на държавата към сделката?

Искам да заявя, че отдавна не сме имали министър на икономиката, който да се ангажира така пряко, както сегашният министър г-н Петър Димитров.

Продава ли се ЦСКА?

ЦСКА не е обект на преговорите. Клубът запазва своя статут. Футболният клуб е на спортистите и на българската общественост. От него не се печели. Проблеми със заплатите и финансиране на клуба няма.

Имат ли основание протестите на работниците?

Работниците винаги имат основание. Те искат по-добри условия на труд. Това което не трябваше да става, е тази груба политическа употреба от страна на няколко местни синдикални лидери с интересите на работниците. Работниците искат, имат нужда от
по-добри заплати, макар че средната заплата е над 1000 лева. Имат нужда и от по-добри социални и битови условия. Това означава много пари, които трябва да се инвестират, без да се връщат. Следователно, това което казах за новата инвестиционната схема покрива и социалната програма, която сега не се изпълнява напълно.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg