Трансформация на тютюневата индустрия. Как го прави БАТ?

9049
Трансформация на тютюневата индустрия. Как го прави БАТ?

© БАТ

Крис Проктър е главен научен директор на Бритиш Американ Табако и ръководител на групата за управление на научни продукти, работещ в Центъра за изследователска и развойна дейност в Саутхемптън, Великобритания.

Той има докторска степен по химия и постдокторантски изследователски опит като Фулбрайтов стипендиант в Корнелския университет, както и в Университета в Кент.

Крис се присъединява към БAT през 1983 г., като работи в изследователската и развойната дейност в областта на аналитичната химия. През 1990 г. Крис напуска БАТ, за да поеме длъжността на старши научен съветник в адвокатска кантора във Вашингтон, преди да се върне отново в компанията през 1993 г.


Крис представлява БАТ в публични изслушвания пред Световната здравна организация (СЗО) относно Рамковата конвенция за контрол на тютюна и пред научната група на СЗО във връзка с регулирането на тютюневите изделия.

Председателства две ръководни групи на Европейския център за политика относно използването на науката при вземането на регулаторни решения и по-добра регулация. Участва като научен експерт в семинари на Агенцията по храните и лекарствата на САЩ и е член на Корпоративните сътрудници към Американската асоциация по химия.

През 2003 г. Крис публикува книгата „Понякога една цигара е само цигара“, която изследва историята на усилията на тютюневите компании, изследователите и общественото здравеопазване за насърчаване на по-малко рисковите тютюневи изделия.

Вижте какво заяви той в интервю за Profit.bg:

Каква е основната разлика между вашите продукти с потенциално намален риск спрямо цигарите и конвенционалното пушене?

Основната разлика е, че при продуктите с потенциално намален риск тютюнът не гори. Именно горенето на тютюна води до формирането на много от токсичните вещества, намиращи се в цигарения дим, които са и причината за сериозните рискове за здравето.

Например, при употребата на нашия продукт за нагряване на тютюн – glo, тютюнът се нагрява до приблизително 250 градуса по Целзий, а не се гори, и като резултат на това парата, която се отделя, съдържа много по-малко токсични вещества от цигарения дим. Това означава, че лабораторните тестове показват, че парата, която се образува при ползване на glo, е много по-малко токсична от цигарения дим, макар тези проучвания да не са достатъчни сами по себе си да докажат намален риск.

В момента сме по средата на едногодишно клинично проучване, при което сравняваме здравните показатели на хора, които продължават да пушат, с хора, които са преминали към glo, или изцяло са спрели употребата на тютюн.

Как изграждате доверие във вашите продукти?

Първо се уверяваме, че те са проектирани и произведени по високи стандарти, а след това и тествани за ефективност и въпроси, като безопасността на батериите и много други. Също така, проведохме и публикуваме в научни журнали за партньорска оценка мащабна научна програма за glo. Химичните проучвания показват, че в парата на glo има много по-малко токсични вещества, отколкото в цигарения дим.

Резултатите от in vitro биологичните изследвания сочат, че по-малкото токсини водят до намалена биологична реакция на аерозолите (като никаква мутагенност и геотоксичност) спрямо цигарения дим.

Допълнително, клиничните изследвания показват значителен спад в някои здравни показатели – наричаме ги „биомаркери на излагането“ – като токсините при хората, които са преминали към glo, в сравнение с тези, които продължават да пушат. Такива проучвания са ключови за изграждането на доверие в нашите продукти.

Има ли независими проучвания, които подкрепят резултатите от вашите изследвания?

Няколко правителствени и регулаторни групи прегледаха информацията за продуктите за нагряване на тютюн, включително glo. Например, във Великобритания парламентарният комитет за наука и технологии заяви, че научните доказателства сочат, че продуктите за нагряване на тютюн могат да имат около 10% от вредата на конвенционалните цигари.

Експертни групи в Германия и Холандия също потвърдиха, че в емисиите на продуктите за нагряване на тютюн токсините са много по-малко, в сравнение с цигарения дим.

Защо не продавате продуктите си с потенциално намален риск на повече пазари?

От пускането за първи път на пазара в Япония през декември 2016 г. вече предлагаме glo в 15 държави, включително и България, където продуктът беше успешно лансиран през октомври 2018 г. Планираме и по-широко предлагане. Като цяло, днес продуктите ни с потенциално намален риск са достъпни за пълнолетни пушачи и потребители на никотин в 31 държави в света.

Смятаме, че това е забележителен резултат за тези нови и иновативни продукти. Не трябва да забравяме, че тази нова потребителска категория е все още в ранна фаза на своето развитие, с различни регулаторна рамка и предпочитания на потребителите в глобален план, и затова всяко представяне на нов пазар трябва да е направено внимателно и с приоритет. Въпреки това, вярваме, че glo има потенциал във всички страни, на които присъства, и България не е изключение в това отношение.

Какви са бъдещите планове на Центъра за изследователска и развойна дейност на БАТ?

Центърът за изследователска и развойна дейност на Бритиш Американ Табако е фокусиран върху трансформацията на тютюневата индустрия чрез постоянни иновации на продуктите.

Ще продължим и нашата научна програма, включително и едногодишно клинично проучване, което включва измерване на биологичния ефект при хора, които са продължили да пушат спрямо хора, които са преминали на glo. Първите публикации, резултат от проучването, трябва да бъдат готови в края на 2019 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

W w W . еКiРi365. сОм
# 0
17:06 | 18 June 2019
Barcelona , Atletico Madrid , Real Madrid и много други ..
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg