Трета кръгла маса на БФБ: Капиталовият пазар набира популярност

776
Трета кръгла маса на БФБ: Капиталовият пазар набира популярност

Третата от шестте кръгли маси на тема "Българска фондова борса и бизнесът – партньори в ЕС" се проведе в края на миналата седмица в Пловдив. На нея участваха общо 27 непублични компании, инвестиционни посредници, представители на местната власт, Асоциацията на индустриалния капитал в България, представители на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, медии и др.

Пред Profit.bg мнението си за случилото се в Пловдив дадоха трима от участниците. Ето и техните мнения.

Георги Бисерински , портфолио мениджър, КД Секюритис

„Капиталовият пазар набира популярност и това личи от увеличаващия се брой компании, които искат да се листват на Българска фондова борса. На форума в Пловдив присъстваха компании от различни сектори и независимо че не всички реално ще стигнат до борсата е обещаващо, че рано или късно икономиката ще намери по-пълно представяне чрез капиталовия пазар.”

„Мисля, че активната роля от страна на Българска фондова борса и инвестиционната общност по привличането на нови емитенти дава добри резултати и това личи по заявените вече намерения за излизане в публичност.”

„За съжаление обаче, все още общините не проявяват интерес и не използват капиталовия пазар за финансиране на проектите си. Дали поради тежките административни процедури или недостатъчно инициатива, финансирането на общините чрез облигации към настоящия етап е изключително слабо.”

Мирослав Стоянов, Директор „Инвестиционно банкиране”, Елана Трейдинг

„Провелата се трета регионална кръгла маса, организирана от Българска Фондова Борса-София, премина според мен при най-голям интерес от досега изминалите. Сред присъствалите фирми имаше сериозни компании, които са сред пазарните лидери в своите бизнес области. Надявам се, че тази тенденция ще се задълбочи допълнително занапред.

Компаниите открито показват своето желание да се запознаят с този алтернативен начин за привличане на средства за осъществяване на техните проекти. Както изнесените презентации, така и проведените дискусия и лични срещи между участниците, бяха полезни за популяризирането на идеята на БФБ за привличане на нови емитенти, било на акции или на облигации.

„Считам обаче, че все още трябва схемата на провеждане да бъде допълнена с различни участници, от страна на емитентите и инвестиционните посредници, които да разкажат процеса нагледно и да споделят своята практика при осъществяването на тези проекти. Наистина представителите на БФБ се грижат всеки път да има представител на публично дружество, което да сподели наблюденията си от публичния статут, но считам, че трябва да се разкаже и за пътя до придобиването му, който най-вече интересува потенциалните емитенти като тяхна първа стъпка.”

Александър Бухчев, прокурист, ИП Авал Ин АД

„В петък на третата кръгла маса станаха ясни следните важни аспекти: първо, малките и средните предприятия не са добре запознати с механизмите на капиталовия пазар като източник на проектно финансиране и растеж на компанията в дългосрочен план, второ, страхуват се неоснователно от публичността и трето, техниките и процедурите по листване на борсата изглеждат прекалено сложни на хората извън материята.”

„От друга страна, Българска фондова борса чрез подобни форуми успешно популяризира своята роля като място, където качествените компании намират свободен паричен ресурс за своята дейност. Представителите на борсата за пореден път обясниха плюсовете от листването, но като че ли е необходима по–засилена активност от страна на браншовите организации.”

„Именно последните биха могли да спомагат за присъствието на по–голям брой представители на бизнеса на тези срещи и да имат значителна роля в представянето на БФБ като алтернатива на традиционното финансиране.”

Третата от шестте кръгли маси се провежда днес в Пловдив

От началото на година на БФБ-София в процес по набиране на капитал са 118.23 млн. лв.

Инвестициите на пенсионните фондове ще достигнат 4 млрд. лв. до 2010 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg