Умните решения ще играят все по-важна роля в живота ни

4998
Умните решения ще играят все по-важна роля в живота ни

© А1

Тодор Ташев започва своята кариера в А1, преди повече от 15 години като инженер инсталации. През годините преминава последователно през няколко ръководни позиции, свързани с развитие и поддръжка на мрежата.

През февруари 2011 г. поема поста директор „Мрежа за достъп и пренос”, а от октомври 2016 г. е старши директор „Мрежа и услуги“ и член на Лидерския екип на А1.

Той притежава магистърска степен по радиокомуникационна техника и технологии от Техническия университет в София и е завършил редица квалификационни програми в областта на телекомуникационните технологии в международни учебни центрове в Германия, Италия и Португалия.

Представихте за първи път у нас умни решения за градска среда с помощта на Narrowband IoT (NB-IoT) технология. Какво точно представлява тя?

Narrowband IoT е технологичен стандарт, който свързва широка гама от устройства, машини и услуги с помощта на клетъчни телекомуникационни технологии. Едни от основните предимства на технологията са свързани с по-ниски разходи за устройства, по-дълъг живот на батериите, по-добро покритие на закрито, оптимизиран пренос на данни, двупосочна комуникация, ниско време закъснение, висока сигурност на връзката и качество на предлаганите услуги.

Накратко – NB-IoT е основата на умните решения, които със сигурност ще играят все по-важна роля в живота ни.

В какво се изразяват възможностите на тази технология?

Най-доброто, което ни дава тази технология, е, че с нея ще промени към по-добро не само управлението на градските зони, но също така представянето на цели индустрии и живота на хората като цяло. Вярвам, че услугите, които предлагаме, ще спестят много разходи на българските общини, предлагайки по-добри условия на живот на техните жители.

В Монтана, например, ние представихме четири решения – контрол на въздуха, управление на отпадъци, интелигентно осветление и умно паркиране. Всяко едно от тях цели да оптимизира и подобри градската среда.

С решението за контрол на въздуха, например, се отчитат нива на замърсяване и прахови частици, като също така то измерва температура и влажност – по този начин общините ще имат информация в реално време за качеството на въздуха. Умното осветление с Narrowband IoT, от своя страна, не само подобрява условията на живот в градските зони, а намалява с до 25% годишните разходи за бщината, която го ползва.

Вече осъществявате пилотни проекти в страната. Разкажете ни за някои от тях.

Действително е така. Осъществяваме пилотни проекти, за да усъвършенстваме решенията, които предлагаме, а също и за да могат нашите партньори да се уверят в ползите от тези нововъведения. Отворени сме да работим в тясно сътрудничество с всеки град, институция или индустрия, готови да направят следващата крачка в дигиталния свят.

В момента си партнираме успешно със 132 общини у нас, на които А1 предлага пълно портфолио от телекомуникационни решения – гласови услуги, мобилен интернет, фиксирани услуги, ИКТ решения, услуги за сигурност и наблюдение.

Един от последно реализирани ни институционални проекти е обслужването на „Бърза помощ” на територията на цяла България. Предложихме цялостно информационно и ИТ обслужване на „Бърза помощ”, включващо управление на кол центъра, виртуална частна мрежа, център за данни, позициониране на линейките, връзка между стотици локации.

Говорим за умни решения за общини, индустрии и институции – какво предлагате в тази посока на крайния потребител?

Естествено, в нашия фокус попадат и крайните потребители – в крайна сметка, опитваме да направим живота по-лесен за всеки човек у нас. В началото на април, малко преди събитието в Монтана, за което споменахме, представихме за първи път на българския телеком пазар цялостно и достъпно решение за управление на дома – А1 Smart Home.

С него потребителите могат да управляват всички устройства и уреди в дома си спрямо своите нужди и да му осигурят още по-добра защита. Това е първата глобална А1 услуга, която стартирахме у нас малко преди ребрандирането ни през май. С въвеждането на А1 Smart Home, българските потребители получиха достъп до едно от най-иновативните технологични решения в световен мащаб.

Разкажете ни по-конкретно за А1 Smart Home – защо мислите, че то ще бъде успешно?

Ще започна от втората част на въпроса – Smart Home е предназначено за хората, които искат да управляват дома си спрямо своите нужди, да си осигурят повече комфорт, сигурност и да оптимизират разходите си за електроенергия и отопление. Мисля, че в забързания ритъм на дигиталния свят, в който живеем, думите „комфорт”, „сигурност” и „оптимизирани разходи” до голяма степен изчерпват това, от което се нуждаем.

Иначе това е продукт, който тепърва ще се усъвършенства и вярвам, че в близко бъдеще ще има още повече функции. На този етап Smart Home включва два основни пакета: Comfort – за удобство и по-лесно управление на уредите у дома и Security, който най-общо казано осигурява сигурност  на дома.

В Интернет на нещата ли се крие бъдещето на технологиите?

Световните тенденции потвърждават това, за което споменах и в началото – „Интернет на нещата” ще играе все по-важна роля в индустрията и в ежедневието ни. Очаква се IoT връзките в света да бъдат 25 милиарда през 2025 г., като 13,8 милиарда от тях ще бъдат индустриални, а 11,4 милиарда – потребителски.

За да може един град да влезе в тази категория, той трябва да поиска да се развива дигитално и да е готов да приеме предизвикателствата пред промяната. Убеден съм, че ползите ще бъдат много по-значими от предизвикателствата и ще подобрят живота на всички.

Предлагането на решения с помощта на Narrowband IoT технология е поредната стъпка от стратегията на А1 да бъде технологичен лидер на телеком пазара, с което улесняваме живота на клиентите в дигиталната ера.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg