В. Стоянов: Трябва да преминем в режим на големите проекти

1670
В. Стоянов: Трябва да преминем в режим на големите проекти

Преди седмица екипът на Profit.bg осъществи интервю с Владимир Каролев, координатор на икономическия екип на НДСВ и общински съветник в СОС. Днес се обръщаме към Валентин Стоянов, секретар по икономическа политика на СДС.

Г-н Стоянов, през последните седмици от СДС на няколко пъти обявихте, че правителството не прилага особено удачни антикризисни мерки. Какво точно имате предвид?

Започваме да се съмняваме, че правителството има ясна визия за противодействие на кризата. Затова през тази седмица ще предложим на управляващите актуализирана антикризисна програма. Поддържаме и постоянен диалог с работодателските и синдикалните организации, както и въобще с голяма част от неправителствения сектор.

Кои са мерките, които Съюзът на демократичните сили предлага?

Открояваме няколко основни проблема. На първо място е изключително важно да бъде запазена макроикономическата стабилност. Примерът на Гърция показва как влошената макростабилност може да съсипе една страна, дори когато целият свят се възстановява от кризата. България не бива да допуска подобно развитие. Поддържането на балансиран бюджет, стабилна финансова политика и стабилен валутен борд е задължителна основа за по-лесно излизане от кризата.

Правителството трябва да направи всичко възможно, за да влезем в еврозоната. Отлагането на тази стъпка от тройната коалиция се отрази крайно негативно на икономиката ни. Влизането в еврозоната ще намали и цената на финансовия ресурс.

На следващо място е изключително важно държавата да бъде коректна към гражданите и бизнеса. В момента правителството дължи около 1.5 млрд. лв. на бизнеса и около 0.5 млрд. лв. под формата на невъзстановен ДДС. Тази порочна практика трябва да бъде прекратена. Излиза, че липсва реципрочност между задълженията на държавата и задълженията на частните субекти.

Ако ние забавим плащания на данъци или осигуровки, чиновниците ни санкционират, но ако държавата не изпълнява своите ангажименти към нас, тя остава недосегаема. Затова от СДС настояваме за незабавно изплащане на всички натрупани задължения по редовно сключени и изпълнени договори. Дължимият ДДС трябва да бъде възстановяван навреме. В тази връзка настояваме за създаване на публичен регистър на всички сключени договори от държавните органи.

Крайно време е за радикално подобряване на бизнес климата и за реално справяне с корупцията и бюрокрацията! Целта е значително увеличаване на чуждите инвестиции през 2010г. В тази връзка от СДС предложихме и поправки в Закона за обществените поръчки, които бяха отхвърлени от ГЕРБ при предварителните разговори. Предлагаме и масово въвеждане на принципа на мълчаливото съгласие в административните процедури на мястото на принципа на мълчаливия отказ. В тази връзка сме подготвили и законопроекти за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс и на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност.

Говорите за подобряване на бизнес климата и увеличаване на инвестициите. Какви трябва да са приоритетите тук?

Българската икономика трябва да премине в режим на големите национални проекти, да бъде инвестирано в качествена инфраструктура. За тази цел най-после трябва да бъдат усвоени еврофондовете, защото размразяването им само по себе си няма да насочи средства към националната икономика. Целта е над 95% усвояване по всички оперативни програми и поне 1.5 милиарда евро през 2010-а.

Където няма възможност за инвестиране на еврофондовете, може да бъде използвано публично-частно партньорство. В тази връзка е крайно време управляващите да кажат какво правим с магистрали като Хемус, Струма и Марица. Фиксирали сме се само върху „Тракия". „Хемус" е оставена на заден план, защото не била част от никой трансевропейски коридор. Това е несправедливо, защото тази магистрала е основната пътна артерия в северна България.

Какви са Вашите прогнози за икономиката на страната до края на годината?

Смятаме, че тази година България ще започне да се измъква от кризата, но от социална гледна точка 2010-а ще е по-тежка от 2009-а. Безработицата продължава да расте и реално вече е преминала границата от 10%. Това е Рубиконът, който не трябваше да бъде пресичан. Почти 200 хиляди българи загубиха работата си през 2009-а. Това е крайно опасно и застрашава социалния мир. В тази връзка едно намаляване на данъчно-осигурителното бреме ще облекчи гражданите, но и ще намали стимулите за укриване на доходи.

Смятам, че правителството няма да прояви необходимата решителност за провеждане на реформи в здравеопазването, администрацията и пенсионната система с оглед на предстоящите в края на 2011г. местни и президентски избори. Надявам се прогнозата ми да е погрешна.

Отношението Ви към предстоящата приватизация на компании като Булгартабак и енергийните дружества?

Моментът за приватизацията на Булгартабак беше изпуснат още преди 15 години. Ясно е, че сме далеч от цените, които можехме да получим за дружеството през 90-те. Такива са обстоятелствата за съжаление.

Приватизацията на енергийните дружества е друг съществен момент. Стана ясно, че първи в списъка е Булгартрансгаз, от чийто капитал ще бъдат предложени 15%. Принципно има различни методи за приватизация. Възможен вариант е „простата" продажба на акции. В този случай обаче 90% от набраната сума ще бъдат насочени към т.нар. Сребърен фонд. По-удачен според нас е другият вариант, при който капиталът на дружествата се увеличава с 15% през фондовата борса. По този начин набраните средства ще останат в съответните енергийни дружества и ще могат да бъдат използвани за развитието им. В този смисъл правителството трябва да мисли дългосрочно и непопулистки.

Крайно време е за приватизация и на БФБ и на Централния депозитар, за което се обявихме и преди изборите.

Ще предостави ли Синята коалиция експертиза на управляващите?

СДС и Синята коалиция са единствен коректив на управляващите към момента. НДСВ на практика изчезнаха след 8 години в управлението. Атака тотално се обезличи за половин година, но това така или иначе е партия, която няма ясни позиции нито по отношение на икономическите реформи, нито за здравната сфера, нито за образователната система... БСП са вплетени във вътрешни битки, а ДПС носи клеймото на етническа партия със съмнителни бизнес практики. РЗС вече партия, неразпознаваема от социологията.

При тази обстановка само партиите от Синята коалиция стоят активно на политическата сцена и участват адекватно във всеки обществено-политически дебат. Нашите народни представители вносят най-много законопроекти и питания в рамките на парламентарен контрол. В така създалата се ситуация все по-често е видно, че правителството се допитва до мнението ни и прави отстъпки по редица въпроси, по които не постига съгласие с нас.

Ясно е, че СДС и Синята коалиция разполагат с качествени и опитни хора, които имат експертиза във всички сфери. При нас вървят и реални процеси на обновяване, за разлика от случващото се в други партии. Истината е, че който пренебрегва мнението и съветите ни, допуска грешки.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg