Владислав Панев : Договорните фондове са отлична възможност за управление на спестяванията на гражданите

1439
Владислав Панев : Договорните фондове са отлична възможност за управление на спестяванията на гражданите

С Владислав Панев* разговаряме за Българска фондова борса, ДФ Статус Нови Акции, както и за регионалните фондови пазари.

Каква е стойността на нетните активи на ДФ Статус Нови Акции към днешна дата? На кои пазари са основните Ви инвестиции?

Към 9 февруари стойността на активите на фонда вече е над 7.3 милиона лева. Това представлява ръст от 66% от началото на 2007 г. Доходността също бележи увеличение от около 15% спрямо 1 януари. От началото на публичното ни предлагане тя е 46.4% за период от 8 месеца и половина. Интересното е, че дяловете на нашия фонд са атрактивна инвестиция за институционалните инвеститори. Вече фондове на 4 пенсионноосигурителни дружества закупиха солидни пакети от нас. Според мен успяваме да ги привлечем с възможността за диверсификация на техните портфейли, тъй като те инвестират предимно на Българската фондова борса. От друга страна, Статус Нови Акции намали активите си, вложени в български акции до 34% от общия им брой. Над 50% са инвестирани в Хърватска, Сърбия и Румъния. Това осигурява защита на гражданите и пенсионните фондове от евентуална корекция на нашия пазар.

Какви са основните инвеститори във фонда Ви? Забелязва ли се увеличаване на интереса към подобни инвестиции в последните години?

Нашата цел е да привличаме повече физически лица и смятам, че те са бъдещето на фондовата индустрия. Сигурен съм, че договорните фондове са отлична възможност за управление на спестяванията на гражданите, тъй като могат да им осигурят висока доходност при не много висок риск. Разликата в печалбите от инвестиции във фондове и банковите депозити за 2006 година в повечето случаи (както и при Статус Нови Акции) е впечатляваща. Ако вие бяхте купили дялове от фонда на 22 май 2006 г. (когато започнахме да ги предлагаме публично), срещу всеки вложени 1000 лева вече щяхте да имате 1450 лева. Това е печалба, която никой друг пазар не може да предложи.

В момента институционалните инвеститори (пенсионни и договорни фондове, както и банки) от една страна и физическите лица, от друга, притежават горе-долу еднакъв брой дялове от Статус Нови Акции. Надяваме се, че интересът и на двете групи ще расте. Според мен неминуемо увеличаването на спестяванията на хората ще доведе повече инвеститори в договорните фондове. Мисля, че трудно може да се намери по-подходяща форма за спестяване, за което говори и опитът на западните страни, където фондовете управляват много по-големи суми. Мога да направя сравнение дори с Хърватска и Словения, където договорните фондове управляват по 2 млрд. евро. При нас активите на фондовете са едва 400 млн. лв.

Какви са критериите за попадане на една компания в портфейла на фонда Ви?

На първо място търсим лидерите на съответния пазар, както като отделни компании, така и като отрасли. Например в Сърбия банковият сектор е много популярен, най-вече защото е много по-прозрачен от останалите сектори на икономиката. Участваме в приватизационни сделки и ИПО-та в Сърбия и Румъния и планираме същото за Хърватска, особено при предлагане на атрактивни компании от сорта на Транселектрика (румънския НЕК). При нея цената се покачи от 16.80 леи при ИПО-то до 40 леи в момента. И през тази година се очертават подобни големи сделки в чужбина, от които смятаме да изкараме добра доходност за инвеститорите си. Естествено търсим и подценени компании, които имат голям потенциал за растеж. Мога да дам пример със сръбския Ветеринарски завод Суботица, който произвежда лекарства и храна за животни. При него успяхме да закупим част от държавния дял (0.58% от капитала на цялото дружество) и след като целият пакет беше изтъргуван, цената скочи с 20% само за ден. Също толкова успешна сделка в самото начало на януари направихме с акции на румънската корабостроителница в Оршова. Участвахме в покупката на голям пакет по 6 леи за акция и само за ден цената скочи до 7.50 леи.

Планирате ли инвестиции на други пазари, освен гореизброените?

През тази година е възможно да разширим малко географската структура на инвестициите си, като я допълним с Македония и евентуално с Турция. Специално при Македония има проблеми със структурата на централния депозитар, тъй като всички сметки са директно в тази институция, а не по подсметки на посредниците. Ако Комисията за финансов надзор разреши инвестиции в Босна и Херцеговина (борсите в Сараево и Баня лука) бихме инвестирали и там, тъй като пазарът е много перспективен и бързо растящ.

От инвестициите си на кой пазар очаквате най-голяма доходност през 2007 г.

На този етап пазарите в бивша Югославия определено са по-подценени от българския и румънския. Развитието на перспективите им за интеграция в европейския съюз също би стимулирало растежа. Във всички страни от региона се очаква и поредица от увеличения на капитала на основните им търговски банки, което също би било от полза за доходността им там.

Ще могат ли индивидуалните инвеститори да участват на регионалните фондови пазари и как е възможно това?

В съвсем скоро време ще можем да предлагаме брокерски услуги за сделки в Хърватска, Сърбия и Македония. За активните борсови играчи смятаме да предложим да участват най-вече в процедурите по увеличенията на капитала на банки и ИПО-та в региона. Смятам, че това ще предизвика сериозен интерес от страна на спекулантите и ще ни утвърди сред лидерите на българския капиталов пазар, най-вече по отношение на възможностите за инвестиции на Балканите.

Какви са очакванията Ви за развитието на БФБ-София през настоящата година?

Смятам, че ще има доста ИПО-та, поради дисбаланса между предлагането на акции и търсенето на интересни инвестиционни възможности. В крайна сметка компаниите трябва да се възползват от глада за качествени български акции по най-добрия възможен начин – чрез привличане на капитали за разширяване на дейността си. Колкото до цените – възможни са колебания поради прекалено бързия растеж, така че инвеститорите трябва внимателно да подбират книжата, в които влагат парите си. Тук смятам, че е предимството на Статус Нови Акции – постигнатата хармония между инвестициите в акции на няколко страни от региона.

* Владислав Панев е председател на Съвета на директорите на управляващо дружество Статус капитал АД, което управлява активите на договорен фонд Статус Нови Акции. Фондът инвестира на пазарите в Югоизточна Европа - България, Румъния, Сърбия и Хърватска. Преди това Панев е бил изпълнителен директор и портфолио мениджър на българския инвестиционен посредник и управляващо дружество на словенската КД Груп (2004-2006 година), както и финансов репортер на икономическите вестници "Банкер" и "Дневник" (1999-2004 година).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...