10 малки решения, които ще ви подарят по-добра кариера

5586
10 малки решения, които ще ви подарят по-добра кариера

Голяма част от времето си прекарваме на работа. Затова нека през 2017 г. се фокусираме върху кариерата си и да покажем най-доброто, на което сме способни.

Ето десет малки решения, които можете да вземете през 2017 г. и които ще ви помогнат да придобиете контрол над кариерата си.

Питайте за обратна връзка


Градивната критика може да бъде много полезна – тя ви дава свежи перспективи върху работата и може би ще посочи някои ваши способности, върху които може да се съсредоточите, да промените методите си на работа.

Ако сте приели критиките ефективно - не лично или емоционално, и разсъждавате върху тях, определено може да подобрите цялостното си качество на работа. Попитайте вашия мениджър и колегите за обратна връзка и започнете да променяте някои ваши навици въз основа на техните предложения.

Бъдете доброволец по проект (или създайте ваш собствен)

Доброволчеството по даден проект, или създаване на нов, с идентифициране на проблема, а след това и решението му, означава, че сте проактивни. Например, ако имате нужда от някаква помощ или подкрепа, помислете за стажантска програма, в която ще може да покажете лидерските си и управленски умения.

Поискайте повишение

Питането за повишение може да бъде неприятно, но е полезно. Посочете ключовите си постижения, проучете евентуалната работна заплата, допитайте се до страничен човек за това доколко реални са исканията ви, подгответе се да отговаряте на въпроси, които очаквате да ви бъдат зададени.

В най-добрия случай ще получите повишение или непарично поощрение. Най-лошото е, ако не ви повишат, но остава опитът. Не очаквайте обаче повишение просто така, бъдете готови да питате.

Кажете „Да“ и го научете след това

Ако ви помолят да приемете по-тежък проект и да водите или правите нещо, в което нямате голям опит, кажете "да" и започнете да учите. Така ще блеснете, а никой няма да разбере, че не сте имали необходимите знания.

Ходете по събития, където да правите контакти

Не всеки обича да ходи по нетуъркинги, но те дават големи възможности за развитие. На тях може да срещнете различни хора, които да ви помогнат, да ви дадат идеи за нови насоки и действия. Бъдете активни и правете контакти с повече хора от вашата сфера.

Създайте проект, който ви вдъхновява

Занимавайте се от дейности, които ви радват – ходете на класове по писане, на пиеси, бъдете доброволец за НПО, създайте блог, работете нещо на свободна практика, започнете бизнес. Просто се уверете, че няма да имате проблеми със сегашния си работодател и хобито ви няма да повлияе на ефективността на работата ви.

Целете се към повече

Разбира се, трябва да вършите работата, която ви е дадена, но това не значи да се ограничавате само с нея. Покажете на шефа си, че имате потенциал за повече, накарайте го да каже „Уау“, бъдете по-смели, по-борбени, по-добъри и ако се наложи - малко по-лоши.

Управлявайте финансите си

Грижете се за финансите си така, както се грижите за социалния си живот. Водете си сметка на всички разходи и приходи, направете си планове за бъдещи разходи и постъпления. Постарайте са да имате налична сума, с която ще може да живеете няколко месеца, в случай че останете без работа.

Направете си и „фонд“ за спешни случаи, който да пипате, само ако се наложи. Старайте се да нямате лихви по кредитната карта, не оставяйте неплатени сметки и въпреки че пенсионната възраст може да ви изглежда на светлинни години, помислете от сега за осигурителен фонд.

Решете дали това е точно за вас

Животът е твърде кратък, за да работите нещо, което мразите. Прекарайте началото на годината, разсъждавайки за работата си и за евентуално развитие на кариерата. Преценете дали текущата ви позиция е най-подходящата за вас и ако решите, че не е, имайте смелостта да продължите напред.

Вие заслужавате да бъдете щастливи и нека новата година е времето, за да се придвижите по-близо до това!

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg