10 неща, които интуитивните хора правят по-различно

7957
10 неща, които интуитивните хора правят по-различно

© Pixabay.com

Интуицията е нещо трудно за описване, въпреки огромната роля, която играе в нашето ежедневие. Стив Джобс например я нарича "по-силна от интелекта." Както и да я описваме с думи обаче, ние интуитивно просто знаем какво представлява.

Почти всеки е имал вътрешно усещане – онзи подсъзнателен подтик, който ни кара да правим нещо без да ни казва защо или как. Естеството на интуицията обаче отдавна ни убягва и е вдъхновявало множество проучвания в сферата на фолософията и психологията.

Когнитивната наука започва да разбулва мистерията около силното, но понякога необяснимо присъствие на подсъзнателни действия и мисли.


Ето 10 неща, които хората, разчитащи на интуицията си, правят по по-различен начин, според Huffpost:

Те се вслушват във вътрешния си глас

"Много е лесно човек да омаловажи интуицията", казва Софи Бърнам, автор на бестселъра „Изкуството на интуицията“. "Това обаче е един страхотен дар, който трябва да не остава незабелязан"

Най-важното нещо, което отличава интуитивните хора, е, че те се вслушват, а не пренебрегват насоките на своите предчувствия и вътрешни усещания.

"Всички са свързани със своята интуиция, но някои не ѝ обръщат внимание", казва Бърнам. "Не съм срещала успял бизнесмен, който не е казвал 'Не знам защо го направих това, беше просто предчувствие.'"

За да взимаме най-добрите решения, трябва да балансираме между интуицията, която съкращава разстоянието между инстинкта и разсъжденията и рационалното мислене, смята авторът Франсис Шол. Културните нагласи срещу следването на инстинкта или интуицията обаче често водят до пренебрегване на нашите предчувствия в наша собствена вреда, казва той.

Отделят време за усамотяване

Ако искате да влезете във връзка с вашата интуиция, прекарването на известно време в усамотение може би е най-ефективният начин. Точно както самотата може да стимулира креативното мислене, така може да помогне и за свързване с нашата най-дълбока вътрешна мъдрост.

Интуитивните хора често са интроверти, според Бърнам. Независимо дали сте интроверт или не, отделянето на време за усамотяване може да ви помогне да се впуснете в по-дълбоки размишления и да влезете отново във връзка със себе си.

Те създават

"Креативността дава най-добри резултати, когато функционира интуитивно," пише авторът Карла Уулф.

Всъщност креативните хора са силно интуитивни, обяснява Бърнам и също както можете да засилите креативността си чрез практика, по същия начин можете да го направите и с интуицията.

Защо е важно да прекарвате известно време сами?Важно е за психичното ни здраве

Те практикуват себеосъзнаване

Медитацията и други форми на себеосъзнаване могат да бъдат отличен начин за достигане до вашата интуиция.

Себеосъзнаването може също така да ви свърже с вашата интуиция като повиши познанието за самите вас. Проучване от 2013 г., публикувано в журнала Perspectives on Psychological Science, показва че себеосъзнаването, дефинирано като "обръщане на внимание на настоящия момент без да съдим", може да ни помогне да разберем по-добре собствената си личност.

Те наблюдават всичко

"Първото нещо, което трябва да се направим, е да забелязваме – водете си малък дневник и отбелязвайте, когато се случват странни неща," казва Бърнам. Ще придобиете изострено усещане за това колко често в ежедневието ви се случат съвпадения, изненадващи връзки и интуитивни усещания. С други думи, ще за започнете да се свързвате с вашата интуиция.

Те се вслушват в тялото си

Интуитивните хора се научават да използват тялото си и да се вслушват с своите "предчувствия."

Ако някога сте усещали, че нещо не е наред без обаче да можете да кажете какво, разбирате, че интуицията може да предизвика физическо усещане в тялото. Проучвания предполагат, че емоциите и интуицията до голяма степен се коренят в т. нар. "втори мозък" в стомашно-чревния тракт.

Те се свързват дълбоко с другите хора.

Четенето на мисли може да изглежда като нещо псевдонаучно, но всъщност е нещо, което ние правим всеки ден. Нарича се „емпатична точност“, термин от психологията, който се отнася до "на пръв поглед магическата способност да картографираме умствената дейност на човек във основа на неговите думи, емоции и език на тялото," според Psychology Today.

"Когато видите как паяк пълзи по нечий крак, изпитвате едно неприятно усещане," пише Марша Рейнолдс. "По същия начин, когато видите как някой се опитва да общува с приятел, но е отблъснат, вашият мозък регистрира усещането за отхвърляне. Когато виждате как вашият отбор печели или как двойка се прегръща по телевизията, вие усещате техните емоции все едно сте там. Социалните емоции като вина, срам, гордост, смущение, отвращение и похот могат да бъдат изпитвани като гледаме другите."

То обръщат внимание на своите сънища

Бърнам препоръчва да обръщаме внимание на нашите сънища като начин да влезем в допир с процеса на подсъзнателно мислене на нашия разум. И сънищата и интуицията произлизат от подсъзнанието, така че можете да започнете да се запознавате с тази част от вашия разума като обръщате внимание на сънищата си.

"Нощем, когато сънувате, вие получавате информация от подсъзнателната или интуитивната част от вашия мозък," казва Бърнам. "Ако сте настроени към сънищата си, можете да получите много информация за това как да живеете живота си."

Те се наслаждават на много време за отдих

Малко са нещата, които потискат интуицията, така както постоянната заетост, мултитаскингът, свързаността с електронни устройства, стресът и прегарянето на работното място. Според основателя на Huffpost Ариана Хъфингтън ние винаги имаме интуитивно усещане за хората в нашия живот – на едно дълбоко ниво ние различава добрите от "ласкателите и лицемерите", но не винаги сме достатъчно в допир с нашата интуиция, за да признаем пред себе си разликата. Проблемът е, че просто сме прекалено заети.

"Ние винаги получаваме предупреждение от сърцето и интуицията си, но често сме прекалено заети, за да забележим", казва Хъфингтън.

Как да запазите позитивизъм в разочароващи ситуацииКогато нещата не винаги вървят по план

Те съзнателно се освобождават от негативните емоции

Силните емоции и по-конкретно негативните такива, могат да замъглят нашата интуиция. Много от нас знаят, че „не сме на себе си“, когато сме разстроени и това може би се дължи на факта, че не сме в допир с нашата интуиция.

"Когато човек е много депресиран, може да установи, че интуицията му изневерява," казва Бърнам. "Когато сте ядосани или в приповдигнато емоционално състояние вашата интуиция може да ви изневери напълно."

Това не означава, че интуитивните хора никога не се ядосват, но интуицията ви ще работи по-добре, ако сте способни в повечето случаи осъзнато да приемате и да се освобождавате от негативните емоции, вместо да ги потискате или да размишлявате върху тях.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg