11 неща, за които хората лъжат по време на интервю за работа

1609
11 неща, за които хората лъжат по време на интервю за работа

© pixabay.com

Да лъжете в CV-то си не е нещо ново. Особено когато това ще ви позволи да стигнете до първото интервю.

Подхождаме с разбиране към желанието да се лъже, но понякога то е излишно и дори вредно. А по време на интервю е лоша идея.

Джина Тримарко, основател на компанията Pivot10 Pesults и домакин на популярните подкастове Women Your Mother Warned You About и The Pivotal Leader, събра на едно място най-често използваните лъжи, които хората изричат по време на интервю за работа.

1. Имам целия опит, който е необходим
Кой не е лъгал за това? Добра идея е, ако имате време да овладеете това, което казвате, че умеете. В противен случай ще ви бъде възложена задача, ще се провалите и ще си проличи, че сте лъжци.


2. Мога да започна, когато кажете
Да лъжете за сроковете, в които можете да се отзовете, само ще ви създаде проблеми. Ако не отговорите на очакванията, рискувате отсрещната страна да загуби доверието си към вас.

3. Не, аз не живея в Русе. Живея във Варна
Някои кандидати за работа вписват в CV- то си местен адрес, за да получат желаната работа. Те възнамеряват да се преместят в съответния град, но все още не са го направили. Бъдете откровени и не залъгвайте бъдещия си работодател.

4. Миналата година заработих 50 000 лв.
Мнозина лъжат за заплатата, която са получавали на предишното си работно място. Те искат повече. Съветът на Тримарко е да бъдем честни. Ако сте били заплатени под пазарната ви стойност, кажете си го.

5. Нямам криминално досие
Ако случайно имате криминални прояви в миналото и работодателят ви си направи усилието да провери, ще се поставите в много неудобна позиция.

6. Аз отлично познавам тази програма
Ако претендирате да имате технически умения на ниво, каквото нямате, въпрос на време е да си проличи истината. Не е изключено още след интервюто или по време на него да бъдете помолени да демонстрирате уменията си или да предоставите портфолио.

7. Ще съм щастлив/а да се преместя
Не подценявайте стреса, който ще създаде новото работно място, за да демонстрирате силен ентусиазъм, когато се налага едновременно и да промените местожителството си заради новата работа.  

Кога да преговаряме за размера на заплатата си?Обикновено кандидатите за работа биват съветвани да не говорят за размера на очакваното възнаграждение, преди да е сигурно, че те ще са избраният нов служител


8. Можете да проверите всичките ми препоръки
Някои работодателите искат препоръки от кандидатите. Ако се посочили такива, бъдете готови да са реални. Не е кой знае колко трудно да се прозвънят.

9. От нас до офиса има удобен транспорт
Преди да заявите такова нещо, тествайте транспортните връзки от дома до офиса поне няколко пъти. Използвайте ги по различно време на деня. Е, сега как ви се струва – удобен ли е транспортът до работното място?

10. Знам френски език, малко испански, както и малко английски
Ако ви зададат няколко въпроса на съответните езици, дали ще можете да им отговорите подобаващо?

11. Имаше десетки хора, които докладваха на мен
Не е лошо да сте имали подчинени, но и тук е добре да останете приземени и да не преувеличавате.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg