11 топ съвета как да преговаряте за заплатата

762
11 топ съвета как да преговаряте за заплатата

© pexels.com

Много хора правят една и съща грешка - те избират да не преговарят за заплатата си, независимо дали кандидатстват за нова работа, или искат увеличение на заплащането на сегашната си позиция. Проблемът е, че ако не преговаряте, това може да ви струва скъпо в дългосрочен план, пише The Ladder.

Причината за избягването на преговорите може да се дължи на страх или неудобство. Колкото и това да ви смущава обаче, заплащането е ключово за удовлетвореността ви от работата и усещането ви за благоденствие. Така че най-добре е да преодолеете това, което ви спира, и да се научите как да преговаряте за своята заплата.

Фокусирайте се върху своята стойност и я покажете


Задайте си въпроса - каква стойност носите вие на компанията. Съставете списък на своите постижения, за да дадете конкретни примери, доказващи тезата ви. С други думи, покажете какво можете на дело. Също така е добре да очертаете предварително как вие може да допринесете за бъдещия успех на фирмата.

За да организирате мислите си, съставете чернова, на която нахвърляйте какво сте постигнали досега, акценти и големи успехи. Може да се позовете и на минали оценки от ръководството.

Вземете предвид тенденциите в сферата, в която работите

За да увеличите шансовете си за успешни преговори, направете проучване на пазара и тенденциите. Каква заплата средно взимат специалистите като вас? Вземете предвид опитността, продуктивността и уменията ви.

Целете се високо

Експертите от Ladder съветват да поискате по-високо заплащане от онова, което реално целите. По този начин ще позволите на другата страна да понижи леко исканата сума, без това да означава компромис от ваша страна.

Бъдете ясни относно сумата

Когато влезете в залата, в която ще водите преговорите, трябва вече да сте наясно със заплатата, която искате да получавате оттук насетне. Освен това не си позволявайте да предлагате диапазон от минимум и максимум. По този начин може да бъдете неправилно разбрани.

Бъдете уверени и позитивни, но не притискайте

Има разлика между позитивната увереност, която е в плюс за професионалното ви развитие, и напереността, която няма покритие. Бъдете учтиви, когато преговаряте за заплатата си. Натискът, под каквато и да е форма, няма да бъде от полза.

Тихото напускане - естественият отговор на токсичната работна средаПонятието “тихо напускане” насочва вниманието към работниците, но в действителност проблемът не е в тях, а в мениджмънта и приоритетите на организацията

Експертът Робин Мадел дава следния пример, когато искате да получите по-висока от обявената стартова заплата:

“Развълнуван съм от позицията, която ми предлагате. Тя е добра възможност за развитие предвид моя опит. Чудя се, дали не бихте могли да повишите стартово заплащане с ….. Моето проучване на пазара показват, че средното заплащане за тази позиция е по-високо. Уверен съм, че ще останете доволни от моите умения и възможности, ако бъда част от екипа”.

Задавайте въпроси

Чрез открито задаване на въпроси позволявате на отсрещната страна да свали гарда и да аргументира позицията си по отношение на заплащането. Вие, на свой ред, показвате, че се опитвате да разберете основанията им.

Ето няколко примера:
Кажете ми повече за бюджета, който сте предвидили за тази позиция
Какво мога да направя, за да получа по-високо заплащане?

Преговаряйте сякаш искате по-добри условия за друг човек

От психологична гледна точка понякога е по-лесно да сме по-уверени, когато преговаряме от името на друг човек. По този начин сваляме фокуса от себе си и това ни помага да се успокоим.

Репетирайте за преговорите

Практиката помага да шлифоваме уменията си да говорим убедително и да отстояваме позицията си. Може да порепетирате излагането на доводите за вашето повишение или желанието ви да стартирате нова работа с по-висока заплата. За да сте уверени, че се справяте добре, поискайте помощ от приятел или професионалист.

Няма такова нещо като погрешни кариерни решенияНезависимо дали харесвате, или мразите работата си, безспорно ще се поучите от нея, казва Деби Су, която има 20-годишен кариерен опит

Слушайте активно

Слушането е много важна част в процеса на договаряне на финансовите условия. Внимателно се вслушвайте в това, което казва събеседникът ви. По този начин по-добре ще разберете неговите основания и лесно ще откриете начин да получите по-добро заплащане.

Подгответе се за “Не”

Поканата за интервю за работа не е категоричен знак, че ще бъдете наети. Освен това, предвид темата на настоящата статия, ви предстоят преговори за по-висока заплата. Ако отговорът на другата страна е не, не отвръщайте мигновено със сбогуване. Забавете темпото. Приемете информация и кажете, че ще помислите преди да вземете окончателно решение. Освен това не се колебайте да откажете впослествие. Вие знаете колко струва трудът ви и компромисите на този етап не са добър подход в дългосрочен план.

Уверете се, че договореното заплащане е писмено оформено

Когато постигнете договорка, която устройва и вас, и работодателя, уверете се, че новите условия са разписани документално. В тях трябва да се споменават и други придобивки, ако има такива. В идеалния случай трябва да разполагате с ясно описание на длъжностната ви характеристика.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg