12 малки навика, които веднага ще подобрят продуктивността ви

1913
12 малки навика, които веднага ще подобрят продуктивността ви

© Pexels.com

Ако ви е трудно да формирате и поддържате добри навици, може би мислите “прекалено мащабно,” според учения Би Джей Фог от Станфордския университет, който в продължение на близо три десетилетия изучава как се спазват навици.

Ключът към успеха, казва той, е да се мисли на дребно, когато искате да развивате нов тип поведение или обичайна практика.

От 1998 г. Фог провежда проучвания и ръководи специална поведенческа лаборатория към университета, за да установи как се формират навиците и най-важното - как се поддържат.


“Тук от най-голямо значение са малките стъпки,” казва Фог пред CNBC. Той твърди, че много хора се целят прекалено високо и мащабно, когато се опитват да формират нов навик, което често води до провал.

Например, ако целта ви е да пиете определено количество вода на ден, ключът е да започнете с няколко глътки, след като станете сутрин, казва Фог. Той открива, че правейки малки стъпки в началото е по-вероятно хората да запазят навика, защото новите типове поведение не изискват много мотивация първоначално.

И няма нужда да изготвяте подробен план или да набирате подкрепа. По този начин също така е безопасно да се експериментира, защото ако не успеете, “провалът ще е мъничък.”

Освен това, той смята, че е от съществено значение за започването на нов тип поведение след нещо, което вече е установена практика в ежедневието ви (като миенето на зъбите).

Петчасовото правило, което редица милиардери използватБил Гейтс, Уорън Бъфет, Опра Уинфри и редица други лидери използват това правило, за да постигат успехи в кариерата

“Всяко поведение има нужда от подкрепа, за да се случи. Вашите изградени практики могат да окажат подкрепа по един силен и елегенатен начин,” твърди Фог.

И на последно място, за да направите така, че един навик да се задържи, е важно да го отпразнувате, след като го изпълните.

“Стегнете победоносно юмрук,” казва Фог. Поздравявайки себе си, след като сте изпълнили навика, е по-вероятно да имате желание да го повторите, според проучването на Фог.

Той твърди, че в крайна сметка “ще вършите повече от навиците във време, което не сте планирали и също така няма да ви е страх да опитвате други промени.”

Навиците, които хората най-често искат да оформят, са свързани с тяхната продуктивност, според проведено наскоро проучване от екипа на Фог. Продуктивността изпреварва навиците, свързани с това човек да е финансово подсигурен и да отслабне.

Добър малък навик за продуктивност, според Фог, е да поставите телефона си в режим да не ви безпокоят, веднага след като седнете на бюрото си. Когато този навик се оформи, ще има вълнообразен ефект и в крайна сметка, ще подобри продуктивността ви, казва той.

Това е така, защото формирайки малки навици, „ще се страхувате по-малко да опитвате други промени.”

“Когато навиците са малки, не трябва да разчитате на воля или мотивация,“ казва Фог. “След това малките навици ще прераснат в големи, точно както семката се превръща в дърво.”

Вижте 12 малки навика, които ще помогнат на хората за продуктивността, според проучването на Фог

Всеки от навиците е свързан с някаква опора или подсказка, за да се подсещате да го изпълнявате.

1. След като седна на бюрото си, слагам телефона в режим да не ме безпокоят.

2. След като затворя вратата на офиса, подреждам едно нещо, което не е на мястото си.

3. След като прочета даден имейл, затварям браузъра с имейлите.

4. След като отворя документ в Word, скривам всички други отворени програми на компютъра.

5. След като се уловя, че безцелно сърфирам в социалните медии, се разлогвам.

6. След като седна за среща, си записвам заглавието, датата и участниците най-горе до бележките, които си водя.

7. След като видя, че даден телефонен разговор продължава по-дълго, отколкото съм очаквал, казвам следното: “Страхотно беше да си поговорим, но трябва да приключвам. Има ли нещо важно, което не сме обсъдили?”

8. След като прочета важен имейл, го изпращм в специално създадена папка за конкретния проект.

9. След като прочета имейл, с който не мога да се занимая веднага, го маркирам като непрочетен.

10. След като видя имейл, който отнема много време, отговарям със следното: “Ясно. Ще прегледам подробно и скоро ще се свържа с вас.”

11. След като тръгна от офиса, си мисля за някакъв успех, който съм постигнал през деня.

12. След като вляза вкъщи, слагам ключовете си на определено място, на което винаги стоят.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg