12 причини служителите да напускат

1043
12 причини служителите да напускат

© pixabay.com

Институтът Gallup определи 12 основни фактори, които влияят на мотивацията на служителя и определят дали ще работи в компанията или ще напусне.

Първите шест са простички, базови и понятни. Това са фактори, които изследователите наричат хигиенични. Останалите шест се наричат висока материя.

Важно: Достатъчно е като работодател да не осигурите първите шест, за да напуснат служителите ви.


Всичките 12 фактора са представени във формата на въпросник за служителите. Отговорите позволяват да оцените тяхната въвлеченост в работния процес. Перефразирайки ги, задайте тези въпроси на себе си и ще разберете защо служителите ви подават известия за напускане.

1. Знам ли какво се очаква от мен в офиса?
Знаят ли служителите какво очаквате от тях? Ако отивайки в офис, човек е в неведение какво му предстои, не знае или не разбира каква е позицията му, какво се иска от него, то това е една от първите причини за вероятна раздяла.

2. Разполагам ли с материалите или техниката, за да върша работата си?
Дори служителят да знае какви са отговорностите му, ако не разполага с нещата, които му трябват, за да ги отмята, това е повод за напускане. Длъжен е да си ги купува сам? Огромна грешка от страна на работодателя.

3. Има ли възможност в офиса да се занимавам с това, което умея най-добре?
Има една мисъл на Алберт Айнщайн – „Ако накарат рибата да лази по дърветата, тя ще се смята за глупава риба, тъй като няма да се справи със задачата“.

4. Получавал ли съм за последните седем дни благодарност за моята работа?
Недейте да хиперболизирате, но ако не изразявате своята благодарност за свършената от служителите работа, правите грешка. Ако кажете на едно дете – „Днес беше прекрасен ден. Ти се справи отлично“, това му дава възможност да се движи напред. Същото е и при възрастните.

5. Имам ли усещането, че моят ръководител се грижи за мен?
Ако той не разбира вашите потребности и не се грижи да защитава исканията ви, то нормално е да поискате да напуснете. Обратната връзка е много важна. Тя е израз на това, че човекът отсреща иска да ви помогне.

6. Има ли човек в офиса, който поощрява моето развитие?
Същността на въпроса остава еднаква, колкото и да се видоизменя този въпрос. Има ли някой, който се вълнува и грижи за развитието ми? Влиза в ролята на наставник и ускорител на моя растеж?

Това са основните фактори, заради които служителите са готови да напуснат пределите на вашия офис. Нека сега ви представим останалите 6 мотивиращи фактора.

7. Имам ли усещането, че в офиса мнението ми е важно?
Има хора, които имат силно желание мнението им да бъде взимано предвид. Други пък това не ги вълнува. Зависи дали сте екстроверт или интроверт. Като цяло ако служителят знае, че мнението му има значение, той се усеща в по-голяма степен част от екипа и има по-висока мотивация да работи.

Пет причини служител неочаквано да напусне Каквато и да е причината, съвременната работническа сила очаква повече от работата си и това не бива да го подминавате просто така

8. Позволяват ли ми моите задачи да усещам важността на работата си?
Знаете ли колко е сложно и болезнено да работите нещо, което знаете, че е безполезно?

9. Смятат ли моите колеги за свой дълг да изпълняват работата си качествено?
Когато около вас има хора, които вършат работата си през пръсти, надали ще искате да сте в такъв колектив.

10. Работи ли в компанията един от моите най-добри приятели?
Ако чуете, че служител кани на работа във фирмата, в която работи, хора от близкото си обкръжение, това е сигнал, че на него му харесва да бъде част от колектива там. Има и обратна страна на медала. Ако в офиса има двама много добри приятели или роднини, ако единият напусне, очаквайте скоро и другият да го последва.

11. За последните 6 месеца някой в офиса беседвал ли е с мен за прогреса ми?
Като работодател е важно да показвате на служителите си накъде се движат. Има хора, които с години може да изпълняват едни и същи задачи. Повечето от тях искат да се развиват. Това касае най-силно младите хора до 30 години. Те искат да виждат бъдещето, да се занимават с нещо интересно и смислено.

12. Имах ли възможност през последната година да науча нещо или да израсна?
В наши дни постоянно се учим. Четем книги, правим тестове, слушаме лекции. Служителите, които имат възможност да се обучават безплатно, ценят силно това.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg