12 родителски грешки, които водят до финансови проблеми на децата

9990
12 родителски грешки, които водят до финансови проблеми на децата

© Pixabay

Родителите са склонни да се грижат за бъдещето на децата си, като това често ги кара да търсят най-универсалните методи на възпитание, които ще помогнат на тяхното потомство да изгради успешна кариера и да живее щастливо.

Но светът се променя и старите правила за успех вече не са ефективни, посочва Bright Side.

Изданието събира най-вредните родителски грешки, които е вероятно да създадат кариерни проблеми на децата им в бъдеще.


Авторът на тази статия е психолог, който включва примери от професионалната си практика, след като променя имената на клиентите си и някои от детайлите на техните истории.

1. Принуждавате детето да вземе решение относно бъдещата си кариера

Идеята, че човек трябва да се занимава с едно и също нещо през целия си живот, не е правилна. Някои съвременни професии дори не съществуват преди 10 години, а други вече са изчезнали.

От дете Макс обича компютрите, както и да научава как работят различни компютърни програми. Родителите му обаче смятат, че хобито му е вредно. В един момент той се записва на онлайн курсовете за тестване на софтуер и сега успешно развива своя потенциал в тази област.

37-годишната Лора работи като социолог в голяма консултантска компания, но след раждането на сина си тя не може да отделя толкова време на работата си, колкото преди. Тя обичаше фотографията и се завръща към страстта си по време на отпуска по майчинство.

Започва да прави необичайни снимки на детето си, а след това и фотосесии на децата на своите приятели и познати. След няколко години Лора отваря собствено фотостудио. Тя печели наравно със съпруга си и успешно балансира професионалния си живот с грижата за семейството.

2. Не позволявате на детето да прави грешки

Взискателният родител поставя все повече изисквания, докато детето расте - картините му не са достатъчно добри, леглото не е направено перфектно или не учи достатъчно усърдно.

Детето получава непрекъснати критики и тормоз, но няма възможност да поправи грешките си. Децата на перфектните родители или се превръщат в перфекционисти, или се превръщат в хора с ниска самооценка и липса на увереност. А както знаем, и двата изхода са лоши за бъдещата им кариера.

Майката на Ана винаги й казва: „Ти си толкова разхвърляна! Виж Мария, тя винаги е толкова подредена." Всички опити на Ана да подражава на Мария се провалят, а майка й, в крайна сметка, я критикува още повече.

Тя никога не й дава шанс да коригира поведението си и да се научи как да се справя с елементарни дейности. Ана е на 25 години и все още сравнява себе си с други хора. Излишно е да казваме, че тя никога не печели в това сравнение.

3. Учите детето да пести пари

Светът не спира и начините да печелите или спестяване пари от миналото е малко вероятно да проработят днес. Никой не знае какви умения ще ни трябват, за да оцелеем в новите икономически условия. Ето защо е важно да научим децата си да бъдат гъвкави и да се адаптират към промените, а не просто да пестят пари.

Дядото на Джесика е спестявал пари през целия си живот - „за всеки случай“. Но когато този „случай“ най-накрая идва, всичките му инвестиции са загубили своята стойност. Тази ситуация се случва пред очите на Джесика, докато тя расте, като сега жената очаква икономиката да се срине всеки момент. Най-добрата инвестиция за нея е тази в собствените й умения и знания.

Експерт: Отрежете децата си финансово възможно най-раноКога е подходящото време да отрежете децата си финансово? Сега, казва експертът по лични финанси Сузи Орман

4. Не позволявате на детето да изразява чувствата си

Понякога възрастните се опитват да убедят детето, че чувствата му са грешни. Натъртванията не болят, за да плачеш, да се ядосаш на хлапето, което те удря с играчка, е срамно, а да се чувстваш тъжен, дори ако имаш причина за това, е грешно.

Разбира се, родителите се опитват да заменят истинските чувства на детето си с по-„приемливи“, защото искат да го възпитат правилно. Но трябва да разберем, че едно от основните умения на „модерния” човек е способността му да разпознава и управлява своите чувства, емоции и нужди.

Кейт е на 37 години, но все още си спомня как майка й я кара да подари красивата си кукла на едно момиче. Тя казва: "Много е грешно да бъдеш толкова алчен и не бива да се ядосваш заради някаква глупава играчка."

Кейт никога не вижда отново куклата си. Освен това прекарва много време в това да се научи да казва „не“ на арогантни хора, включително на своя шеф, както и на колеги. И всеки път, когато отказва да направи нещо, Кейт се чувства виновна.

5. Не защитават детето си пред непознати

Всяко дете трябва да знае, че при всеки конфликт - независимо какво се случва, родителите му ще бъдат справедливи и няма да се доверят напълно на думите на учител, директор или съсед.

Когато родителите позволяват на децата си да отстояват себе си пред авторитетни хора, когато едно дете е готово да носи отговорност за собствените си действия, те им помагат да си изградят здравословно самочувствие и да развият чувство на отговорност за собствения си живот.

Маги е отгледана от баба си, която има любима фраза: „Но какво ще си помислят другите?“ Бабата обожава Маги и иска само най-доброто за нея, но непрекъснато я кара да се съобразява с общественото мнение. Маги все още не може сама да взема решения и дори когато избира десерт, тя моли приятелите си за мнението им.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg