15 лесни начина да бъдем по-добри родители, според експерти

9736
15 лесни начина да бъдем по-добри родители, според експерти

© Pixabay

Повечето родители биха искали да знаят дали има нещо, което е можело да направят по-добре.

Тъй като "по-добре" е нещо относително, вероятно е по-подходящо да си зададем въпроса дали сме наясно с нещата и дали действаме осъзнато като родители.

От Business Insider са се свързали с 15 експерти за съвети и техните отговори изглежда се групират около три основни теми: създаването на навици и ритуали за децата, воденето чрез личен пример и да не забравяме да "играем."

Ето няколко неща, които те препоръчват като промяна с цел да станем по-добри в родителските грижи.


1. Спазвайте обещанията си

Независимо дали става въпрос за обещание или последица, родителите, които не ги спазват, когато трябва, могат да изпращат смесени сигнали към децата.

"Молите се, след това крещите и заплашвате децата си с наказание за лошо поведение, така че те най-накрая се съобразяват с вас, но вие не правите нищо," казва Грегъри Рами, изпълнителен директор на детска болница Dayton.

"Току-що сте научили децата си, че не може да ви се има доверие да изпълните това, което казвате и вярата във вас е изгубена."

2. Отделяйте време, в което цялото ви внимание да е за детето

Рутината е от съществено значение за децата на всякаква възраст, а голяма част от от това е да направите така, че детето ви получава вашето пълно внимание.

"Когато децата се държат по най-трудния начин, то често е защото искат да привлекат вашето внимание," казва Моника Бергер от лицензиран клиничен социален работник, която препоръчва да отделяте поне по 20 минути на ден, за да разговаряте или да играете с детето си, без нищо друго да отвлича вниманието ви.

3. Правете по едно нещо постоянно всеки ден

Майките и бащите се справят с много отговорности ежедневно, но отделянето на време за някаква специална дейност засилва връзката между родителя и детето.

"Насърчавам всеки родител да има поне по едно конкретно нещо, което да прави заедно с детето си, когато е възможно," казва психологът Никол Бюркенс.

Това може да бъде да къпете детето, да приготвяте закуската и да се храните с него, да излизате на разходка след вечеря или нещо друго, което е част от ежедневието.

4. Назовавайте чувствата

Подобно на възрастните, децата имат множество чувства и емоции и родителите трябва да им помагат да ги определят. Според Марта Мендез-Болдуин, преподавател по психология в Манхатън колидж, назоваването на емоциите на децата ще им помогне да са повече във връзка със себе си.

"Ако детето ви е объркано или плаче, съчувствайте на неговите усещания." Назоваването открито на вашите чувства като родител може също да помогне. Така децата разбират, че всеки може да се натъжи, да се разочарова и т.н.

5. Раздавайте комплименти

Семейният и брачен терапевт Кари Кравиек препоръчва използването на съотношението 5:1. На всяка забележка или критика към детето го насърчавайте или му давайте положителна оценка по пет пъти.

6. Следете времето пред екрана

"Сядайте до децата си, когато са онлайн и участвайте в това, което те гледат, четат или правят. Бъдете нещо повече от човека, който следи; помагайте им в учението," казва доктор Елана Ялоу, главен академичен директор на KinderCare.

"Нека децата ви знаят, че винаги могат да разговарят с вас за всичко, в това число какво гледат онлайн." Ялоу също така напомня на родителите да се възползват от родителския контрол на телефон, таблети и компютри и да задават ограничения относно съдържанието, до което има достъп вашето дете.

7. Избирайте положителния език

Лесно е да кажете на дете "не" или "спри," но придаването на положителен аспект на фрази, които започват с тези думи помага на цялостното поведение.

"Импулсивните думи могат да влошат нещата," казва терапевтът Анджела Меделин. "Ако един родител види детето си да тича по коридора, е естествено да му каже да спре. Вместо това обаче му кажете 'ходи, ако обичаш.'"

8. Отговаряйте на повтарящите се въпроси

Децата са любопитни по природа и понякога това любопитство се превръща в разпит по на пръв поглед лесна тема.

"Като родите, колкото повече отговаряте, толкова повече помагате на децата си да се научат да мислят сами за себе си, за света и за техните отношения," казва Пол Ранд образователен психолог. "Не убивайте интереса им към това да знаят, независимо от това колко дразнещ може да бъде въпросът 'защо'."

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg