17 неща, които успелите хора правят през 3-дневните уикенди

10236
17 неща, които успелите хора правят през 3-дневните уикенди

© Pixabay

Предстои тридневен уикенд, по време на който ще почиваме с един ден повече от обикновеното.

Как обаче трябва да прекарваме това допълнително свободно време?

Ето няколко идеи за това как да използвате най-пълноценно следващите 72 часа, подбрани от Business Insider.

Вижте 17 неща, които успелите хора правят преди по време на триднeвните уикенди:

1. Те планират предварително

Много успели хора планират доста в аванс какво ще правят през уикенда, за да не бъдат изкушавани да работят, казва Майкъл Кър, който е автор на книги и изнася бизнес лекции." Те си правят резервации или планират различни дейности със своите деца.

"Те действат достатъчно стратегически, за да си подготвят план за действие за тридневния уикенд, но достатъчно гъвкави, за да се занимават с евентуални спешни служебни дела," казва Лин Тейлър експерт по организацията на труда.

2. Те се подготвят на работното място

"Повечето от нещата, които правят се случват преди да си тръгнат от работа за тридневния уикенд, така че да бъдат психически освободени, за да се насладят на почивката си," казва Кър.

Това включва сбогуване с колегите, почивстване на офиса, довършване на неотложни задачи и изготвяне на ясен план за действие за това какво ще правят когато се върнат в офиса.

3. Откъсват се от работата

Освен, че си определят крайни срокове, успелите хора всъщност наистина се отделят от телефоните и лаптопите си, поне за известно време през уикенда.

Не се взирайте в екраните на електронните си устройства, докато почивате. Откъснете се от работата и опитайте да използвате възможно най-малко технологични джаджи. Това ще ви помогне да спите по-добре и да прочистите разума си.

4. Те си определят технологични насоки

Успелите хора задават правила за общуване по имейл и телефон за себе си и за хората, с които общуват, така че останалите да разберат кога и дали въобще ще могат да върнат писмо или да вдигнат телефона.

5. Отделят известно време, през което не правят нищо

"На фона на напрегната работна седмица, много успели хора наистина планират — понякога обаче тези планове включват по малко нищоправене," казва Тейлър. "Работната седмица е изпълнена с крайни срокове и срещи, затова успелите хора използват определен период от време или дори цял ден, в които да не се занимават с нищо планирано и да не следват никакви програми."

6. Те прекарват време със семейството и с приятели

През седмицата е трудно човек да се концентрира напълно върху хората, които обича. "Тридневният уикенд обаче дава възможност да отделите време точно за това," казва Тейлър.

7. Те спортуват

Успелите хора разбират колко важно е спортуването за тяхното физическко и психическо здраве — затова те не проявяват мързел и не пропускат тренировките си през удължените уикенди.

8. Те извършват доброволческа дейност

Много хора намират отделянето на част от времето си, за да се включват в благотворителни дейности или каузи, за изключително възнаграждаващо.

9. Те излизат сред природата и й се наслаждават

Дългият уикенд е идеалната възможност да излезете сред природата и да подишате чист въздух, особено след като сте били относително изолирани вътре през цялата седмица, обяснава Тейлър.

Няма значение дали е януари или септември — възползвайте се от природата.

Най-успелите деца имат родители, които правят тези девет нещаМного неща са изписани за качествата на възрастните, които постигат сериозни успехи в живота и за това какво ги различава от останалите. Ако обаче сте родител, по-важният въпрос може би е:

10. Те планират бързи уикенд пътувания

"Някои успели хора планира миниваканции в задния си двор," казва Кър. "Почивката на вилата осигурява пълно психическо разтоварване без добавения стрес от планирането на почивка някъде на хотел, след която рискувате да се върнете по-изтощени на работа, отколкото, когато сте си тръгнали."

Друга добра възможност е кратко пътуване до дестинация, която е на часа или два. Това е страхотен начин да посетите ново място, но не изисква прекалено дълго пътуване или прекалено много планиране.

11. Занимават с нещо, което подхранва тяхната страст

"Това е страхотен начин да разпуснете с любимото си занимание или хоби, независимо дали става въпрос за шопинг, голф, социално общуване, четене, рисуване или нещо друго," казва Тейлър. Правете нещата, които ви правят щастливи; нещата, за които не винаги имате време през седмицата или по време на стандартните двудневни уикенди.

12. Те не мислят за работата

Това е голямо предизвикателство за много от нас — най-успелите хора обаче не мислят за предстоящата презентация, или за неспазения краен срок от миналата седмица. Вместо това, те се концентрират върху това да се наслаждават на нещото, което правят в момента.

13. Те презареждат

Всички ние имаме нужда от почивка и презареждане на батериите от време на време. Успелите хора използват тридневните уикенди, за да правят точно това.

Те си правят планове и не бездействат, но също така наваксват със спането и си отделят известно време в края на уикенда, за да разпуснат.

14. Те понякога сменят почивните дни

Някои успели хора вместо това си вземат различен почивен ден и отиват на работа в официалния почивен ден, когато ще са сами и ще могат да свършат повече работа без някой да ги разсейва, обяснява Кър.

15. Те мислят напред

В последната вечер на удължените уикенди, много успели хора размишляват за седмицата, която предстои и за ключовите цели, които трябва да постигнат, казва Тейлър. И го правят без да се стресират.

16. Те пазят времето си

Успелите хора знаят, че тяхното време е ценно. Това важи двойно повече за времето, отделено само за вас.

Затова не позволявайте по време на удължения уикенд да не попадате в капани, които изсмукват времето ви.

Научете се как да казвате „не“ на планове, които не ви интересуват. Откажете се от протакането. Може и да е уикенд, но това не означава, че не можете да изпробвате някои стратегии за управление на времето.

Животът е прекалено кратък, за да пилеете времето в почивните си дни.

17. Те се забавляват

Един ужасно прекаран дълъг уикенд вероятно ще се пренесе и в следващата седмица. Опитайте да се концентрирате върху себе си, пона за част от трите дни почивка. Правете нещо, която ви носи удовлетворение или удоволствие.

 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg