18 факта, обясняващи защо някои двойки се развеждат, а други не

5619
18 факта, обясняващи защо някои двойки се развеждат, а други не

© Pixabay

Няма как да не сте чували злополучната статистика: 50% от браковете завършват с развод.

Психолозите обаче твърдят, че около 75% от женените двойки имат шанс да останат заедно през целия си живот, стига да знаят как да го постигнат.

От Bright Side подбират 19 факта, които да ви помогнат да изградите наистина щастливи отношения.


А в края на статията има бонус - прост и много ефективен начин за решаване на конфликтите в семейството.

1. Много двойки са сигурни, че ако живеят заедно преди брака, ще свикнат един с друг и ще се радват на по-добри отношения. Съвместният живот преди брака обаче го прави нестабилен и увеличава вероятността за развод.

2. Учените са открили, че колкото повече пари харчи една двойка за сватбата, толкова по-голям е шансът бракът им да се разпадне. Също така, ако годежният пръстен или халките са много скъпи, шансовете на съюза не са големи.

3. Има обаче и добра новина. Същото проучване показва, че пълноценният меден месец подобрява отношенията между съпрузите. Затова е по-добре да похарчите парите си за пътуване, а не за голяма церемония или много скъпи брачни халки.

4. Психолозите препоръчват да се следи съотношението на положителните и отрицателни взаимодействия в двойката. Конфликтът, например, е отрицателно взаимодействие, а романтичната вечеря - положително. Щастливите двойки имат съотношение 1:5. Колкото по-голямо е първото число, тоест на отрицателните взаимодействия, толкова по-зле е за брака.

5. Фотографите твърдят, че е възможно да се предскаже развитието на брака по това как двойката реже сватбената си торта. Повечето двойки, при които един от партньорите се шегува с този ритуал, се развеждат много скоро след това.

6. В брака е важно да дадете свобода на партньора си. Но не забравяйте, че прекалената активност извън него го разрушава. Също така, ако някой от партньорите се нуждае от твърде много внимание в социалните медии, това е лошо.

Психологически факти за хората, които никога не сте знаелиКак ни контролират емоциите, какви са щастливите хора и още

7. Прекомерната активност на единия от съпрузите пък прави другия подозрителен. Много хора започват да мислят за развод, само защото партньорите им прекарват много време на телефоните си.

8. Повечето хора смятат, че децата правят един брак по-силен. В семействата с деца обаче има повече конфликти, защото мъжете често са неудовлетворени от отношенията в двойката, след като се роди наследник.

9. Друго популярно мнение е, че колкото повече са децата, толкова по-малки са шансовете за развод. Първото дете намалява шанса за развод с 30%, второто и третото дете обаче нямат същия ефект. Все пак двойките с деца имат повече спорове, но браковете им са по-силни.

10. Общите интереси не правят семействата по-здрави. За да работи това, трябва да има взаимно уважение. Например в две семейства съпрузите имат общо хоби - рафтинг. Но едната двойка може да го третира като начин да прекарват повече време заедно, а другата - като задължение да правят нещо заедно.

11. Съпрузите, които използват думите „ние“, „нашите“ и „нас“ повече от „аз“ и „моето“, са по-щастливи и се развеждат по-рядко. Ако обичат да си спомнят за общото си минало, имат много голям шанс да остареят заедно.

12. Гледането на романтични комедии заедно е чудесен начин да станете по-близки, да обсъдите безопасно семейните проблеми и дори да избегнете развода.

13. Психологът Джон Готман, който правилно прогнозира разводите в 90% от случаите, работи с така наречените „Четирима конници“ - модели на поведение, които след 5-6 години почти задължително водят до раздяла. Те са критика, презрение, дефанзивност (когато единият от партньорите отказва да разбере позицията на другия) и каменна стена (емоционално блокиране).

14. Най-сериозният проблем, който винаги сочи предстоящ развод, е презрението. Това е много разрушително чувство, а основният му визуален признак е лицевата асиметрия. Ако партньор се хили, показвайки зъбите си, свивайки устни или повдигайки ъгълчетата им, той изпитва презрение.

15. Брачните двойки се нуждаят от проблеми. Спокойните отношения са скучни, а опитът да направите живота си възможно най-спокоен е най-сигурният начин за развод. За да бъде един брак по-силен, хората трябва редовно да решават проблеми.

16. Ипотеката може да бъде добър източник на "необходими проблеми“. Оказва се, че плащането на нещо заедно прави браковете по-здрави. При тези двойки има от 5 до 10 пъти по-малко разводи.

17. Истината е хубаво нещо, но ако постоянно казвате на партньора си нещата у него, които не ви харесват, отслабвате връзката ви. По-добре е да говорите не за нещата, които не харесвате, а за нещата, които искате да получите. Например вместо: „Не ми обръщаш достатъчно внимание", можете да кажете:„ Искам повече внимание от теб."

18. Постоянното спестяване на пари има отрицателен ефект върху брака. Съпрузите, които отделят много време за печелене и спестяване на пари, обикновено се разделят.

Бонус: За да заздравите брака си, се нуждаете от лист хартия, химикалка и ... 21 минути годишно.

Учените правят експеримент, при който брачните двойки прекарват 7 минути 3 пъти годишно, описвайки конфликтите си на хартия. Единственото условие е да говорят за своите спорове от позицията на трета страна. Оказа се, че това прави браковете по-силни и повишава нивото на удовлетвореност в една връзка.

Опитайте да „документирате“ конфликтите си. Ако опишете събитията от неутрална позиция, има голям шанс да установите истинската причина за конфликта и да го разрешите.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Бела
# 0
11:12 | 25 December 2020
Преди 16 години грозен и беден съученик на име Данаил ми досаждаше да бъдем заедно…Първоначално го отблъснах, но след това приех с идеята да съм с него през студентските години, а след като започна работа да се разделим…По време на импровизираната връзка с него бях непрекъснато раздразнителна и не стигах до оргазъм…Най-големите ми страхове бяха, че няма да имам достатъчно пари да го изоставя и намеря това, което искам…Разбира се тези мои мисли не му бяха известни. Той даже беше изпаднал в заблудата, че го ревнувам… След като се разделихме, което беше естествения край на една такава фалшива връзка, разбрах какво е оргазъм и започнах да обикалям света, което ме прави изключително щастлива. Нямам никакво желание да търся съпруг в страната и раждам, за да не ме затворят да гледам деца и слугувам по цял ден…Имам нужда да пътувам и намеря сродна душа, която ще сподели страстта ми към плажовете и евентуално ако имам деца ще ги гледам по такъв начин. Не понасям традиционните семейства.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg