Тази година станахме свидетели на работодатели, които призоваваха служителите си спешно да се върнат в офиса. Същевременно служителите поискаха гъвкавост, което разпали битка, чийто край ще стане ясен през 2023 г., пише Reuters.

В някои компании бе предложен хибриден режим на работа - частично в офис, частично от вкъщи. Много служители обаче отказват да работят в офис, докато компаниите все повече изискват връщане към начина на работа отпреди пандемията.

Това лято в Ню Йорк използването на метрото се е увеличило в по-богатите и бизнес райони, което показва, че повече бели якички пътуват до офиса. Пътуванията през октомври са достигнали около 67% от нивата през пандемията. В Лондон - друг пример, отделни данни показват, че пътуванията с метрото са достигнали малко над 80% от нивата преди пандемията.

Reuters обръща внимание и на друг показател - пазара на офис имоти. Промяната в работния режим през последните години му повлия сериозно. В световен мащаб офис имотите се насочват към по-краткосрочни наеми и гъвкави работни условия, сочи доклад на JPMorgan Chase от септември.

В градове като Лондон и Ню Йорк търсенето на първокласни недвижими имоти е нараснало, а интересът към по-старите сгради намалява.

Въпреки че в Ню Йорк през изминалата година бяха открити повече нови компании, отколкото бяха затворени по време на пандемията, тяхното географско разпределение се промени, казва Катрин Уайлд, главен изпълнителен директор на Partnership for New York City. Манхатън, където са по-голямата част от офисите, загуби много клиенти, докато райони като Куинс и Бруклин, където живеят много хора, спечелиха нови.

Какво означава това?

Развитието на работното място е важно. То ще покаже дали хората, които са напуснали пазара на труда по време на пандемията, се връщат. Това може да повлияе на недостига на работна ръка, който засяга много икономики и сектори.

За работодателите моделът, който избират, ще определи тяхната привлекателност за служителите, особено за по-младите поколения, които изискват повече гъвкавост и по-добър баланс между професионалния и личния живот.

Защо хоум офисът и тихото напускане са вредни за портфейла ви от акции?Свиването на производителността е ужасно за икономиката, за печалбите на компаниите и за стремежа на Федералния резерв да постави инфлацията под контрол. То също така вреди и на акциите


Компаниите биха могли да спестят разходи от наемането и поддръжката на недвижими имоти, но хибридната работа върви ръка за ръка с други разходи - от притеснения за загуба на производителност и сътрудничество до менторство и култура на организацията. В регулирани сектори като финансите, дистанционният режим може да бъде неудачен.

Работният режим също така може да изостри неравенствата, които пандемията направи явни. Расовите и етническите малцинства например се оказаха ангажирани преимуществено в професии на първа линия. Това ги постави в по-сериозен риск за здравето. Към днешна дата промяната в тази посока не е постигната.

Какво означава това за 2023 г.?

В доклад на Microsoft от септември се казва, че броят на срещите на седмица се е увеличил със 153% в световен мащаб за средния потребител на Teams от началото на пандемията. 42% от работниците са изпълнявали няколко задачи едновременно по време на тези срещи.

85% от анкетираните лидери не са уверени, че служителите са продуктивни, когато работят в хибриден режим.

Следващата година може да определи кой в крайна сметка ще има надмощие при определянето на това как ще изглежда работата в бъдеще. Процъфтяващата икономика и недостигът на работна ръка поставиха работниците в по-добра ситуация да решават. Рецесията обаче може да промени това.

„Няма да е толкова лесно да се откажеш от работата си“, казва Уайлд.