21 въпроса, които променят живота

12333
21 въпроса, които променят живота

© pixabay.com

Промените започват с въпроси, които задавате сами на себе си. Те помагат да оцените качеството на живота ви и да намерите начини да го повишите. В това вярва Дариус Фору – публицист, писател и предприемач.

Фору е извлякъл един от най-важните уроци в живота си след много прочетени книги и общуване с ментори. А какъв е той? Въпросите са по-важни от отговорите.

Това противоречи на всичко, което сте учили в училище. Все пак там възнаграждават за качеството на отговорите.

В същото време Фору смята, че си струва да съдим за човека по въпросите, които си задава. За това е говорил още Волтер.

Мой приятел, работещ в голяма компания, ми каза веднъж – „Моята работа се състои в това да бъда невежа“. Това са думи, които той взема назаем от един от най-великите теоретици на мениджмънта Питър Дракър, чиито думи гласят „Моята сила като консултант е в това да се намирам в неведение и да задавам въпроси“, казва Фору.

Правилният въпрос, зададен в точното време, може да даде онази искра за появата на отговор, който ще промени живота ви. Аз нееднократно съм изпитвал това върху себе си в продължение на няколко години, допълва публицистът.

Приех задаването на въпроси като навик. В тази статия ще споделя с вас 21 такива въпроси, свързани с четири сфери от живота. Те са способни да променят всичко, което правите, продължава Фору.

Да започваме!

Животът като цяло

Да започнем с няколко закрити въпроса, изискващи отговор с „да“ или „не“, за да оценим как се чувствате. Както и на всички други въпроси в този материал, препоръчително е да отговаряте писмено.

Фору е създал специална бележка в приложение на смартфона си, където са налице всички въпроси. Няколко пъти месечно той отваря бележката и разглежда въпросите. Всеки път произволно отговаря на част от тях. Призовава ви и вие да правите същото. Може да отговаряте и последователно на въпросите.

1. Щастлив ли съм?

2. Благодарен ли съм?

3. Харесвам ли работата си?

4. Добре ли се чувствам?

5. Достатъчно време ли отделям на образоването?

Тези бързи въпроси са важни, защото ако имате отговори „не“, това трябва да провокира промяна на стратегията ви.

Често живеем нещастни, без да изпитваме благодарност, твърде дълго чувствайки се зле. Ако в живота ви нещо не върви, постарайте се най-бързо да решите проблема.

Възприемете тези пет въпроса като бърза оценка. Бъдете честни. Не е необходимо да впечатлявате някого. Мислете за собствените си чувства.

Колкото по-скоро станете щастливи, толкова по-бързо животът ви ще се превърне в качествен. Няма да завиждате на другите. Всеки ден ще се усмихвате. Освен това ще започнете да имате време и възможност да помагате на другите.

Така е устроен животът. Успехът поражда успех. Нещастието носи нещастие.

Кариера

Да минем към важна част от живота ни. Работите през голяма част от времето, през което сте будни. Поради това е крайно важно работата да ви удовлетворява.

Да обичате работата си дори е по-важно, отколкото да имате определено ниво на доход, безопасност и да имате комфортно разположен офис.

Фору редовно си задава тези въпроси:

6. На какво ново ще се науча? За мен това е важно. Когато уча, чувствам, че се движа напред. Когато това се случва, ми става приятно.

7. Накъде се развива моята кариера? Трябва да имате визия за това. Ако нямате – замислете се.  

8. Колко важна е за вас кариерата? В края на деня аз искам да усещам удовлетворение.

9. Какво бих могъл да правя, което не правя сега? Винаги търся нови занимания в работата и у дома. Уча се на нови неща.  

10. Как мога да правя нещата по-добре от сега? Когато ставате по-добри, вие може да оказвате по-голямо вляние и да решавате по-мащабни проблеми. Това ще ви донесе още по-голямо удовлетворение. Също така и повече приходи.

Бизнес

Като предприемач аз трябва да се грижа за своя бизнес. Иначе няма да имам доход. А това означава, че няма да мога да платя на служителите.

Разбира се, може да взема кредит. Но съм убеден, че бизнесът трябва да носи пари.

Всичко е просто: ако бизнесът ви не носи пари, това не е бизнес, а хоби.

За да се уверите в това, че приходи ще има, задайте си тези въпроси:

11. Каква е главната болна точка на клиентите? Ние решаваме само тези реални проблеми, които изпитват другите хора и компании.  

12. Кое е идеалното решение от гледна точка на клиентите? Дайте на хората това, което наистина искат.

13. Как можем да придадем по-висока стойност, без да изискваме повече пари?

14. Къде можем да наберем потенциални клиенти? Ходете там, където е вашата аудитория. Не се опитвайте да правите обратното.

15. Как можем да понижим разходите? Винаги се стараем да направим по-евтин процеса на правене на бизнес. Търсим например евтини суровини за офиса. Това е добре за нас, а и за клиентите.

Продуктивност

Всичко, което е изложено по-горе, отлично изглежда на хартия, нали? То не означава нищо без приложение.

Нашата ефективност бива различна. В този случай ни помагат въпроси като:

16. Кой е моят приоритет №1 в този момент?

17. Как мога по-бързо да реализирам своя приоритет №1? Не става дума за липса на търпение. Фору говори за творчески подход към по-бързото постигане на резултати.  

18. Какво си струва да престана да правя? Всички ние понякога пилеем времето си. Определете нещата, които не водят до ползи. Елиминирайте ги.

Три често срещани причини, поради които хората напускат работаРаботодателите трябва да видят къде грешат и как могат да се адаптират заедно с променящата се работна сила

 

19. Изпълнението на кои задачи отгалагате? Използвайте времето, което сте освободили с помощта на предходните въпроси, за това. Всички ние избягваме важните задачи – тези, които сме длъжни да изпълняваме.

20. Кои въпроси не си задавам? Съществуват много такива, дори не подозираме за съществуването на някои. Винаги се стремете да търсите неизвестното. Бъдете открити.

Знам, казва Фору, че животът има по-голям смисъл, ако сами му придадем такъв. Поради това не мога да завърша този списък без следния въпрос?

21. Как мога днес да помогна на един човек?

Достатъчен е просто един жест. Позвънете на един от членовете на семейството си. Обадете се на приятел и го ободрете.

Както виждате, всичко започва с въпроси. Само не се изненадвайте, ако изведнъж всичко, което сте искали, се появи на прага ви, казва Фору.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg