3 финансови съвета за двойки, които тепърва заживяват заедно

1432
3 финансови съвета за двойки, които тепърва заживяват заедно

© Unsplash

През август тази 2023, две години след началото на връзката им, Юми Темпъл и приятелят ѝ Даниел се нанасят в първия си общ апартамент в Денвър. За първи път Темпъл живее с друг човек, извън семейството, и бързо разбира, че трябва да се ориентира в много неща. Затова двойката решава да се обърне към психотерапевт, за да преодолее различията си и да намери най-добрите начини за общуване, след като 28-годишната Темпъл напуска работата си на пълен работен ден и се опитва да стартира бизнес, а Даниел остава инженер на пълен работен ден, разказва в свой материал CNBC и цитира експерти, които казват:

„Парите са една от най-големите точки на напрежение за двойките. А когато хората за първи път заживеят заедно, възникват много финансови въпроси и задачи, които отварят място за разногласия и проблеми. Проактивното справяне с този преход и откритото говорене за уязвимостите може да предотврати много проблеми по пътя“.

Медията се допитва до професионалисти и дава три важни финансови съвета за съвместното съжителство.


1. Определете как се плащат разходите

Един от първите разговори, които двойката, която тепърва заживява заедно, трябва да проведе, е за това как ще се плащат разходите, казва Уайн Уитман, съавтор на книгата “Shacking Up: The Smart Girl’s Guide to Living in Sin Without Getting Burned”.

Експертите предупреждават, че разделянето на разходите по равно невинаги е справедливо, особено като се има предвид, че жените все още печелят средно с 18% по-малко от мъжете, според анализ на Pew Research Center по данни на Бюрото за преброяване на населението.

Кога бяхте най-щастливи, какво правехте? Съвети за емоционално богатствоЗа да разберете какво определя емоционалното богатство за вас, запитайте се какво бихте започнали (или спрели) да правите, ако разполагахте с неограничени финансови ресурси и много ограничено време


"Дали всеки разход се дели 50 на 50? Има ли друга схема, ако единият партньор печели повече? Вземането на решение и придържането към него премахва много стресови ситуации", казва Уитман пред CNBC.

Телевизията дава пример с историята на Хейли Пинто и приятелят ѝ, които завършват колеж в Кънектикът и решават да опитат да живеят заедно.

Пинто работи дистанционно от двустайния им апартамент в Шарлот, Северна Каролина, където приятелят ѝ получава предложение за работа в банка. Двамата не делят месечния си наем от 1900 долара 50 на 50, а според размера на доходите си, тъй като това е най-големият им разход.

"Почти 60 към 40 е", казва 21-годишната Пинто. В същото време те си поделят останалите разходи поравно.

"Опитваме се да бъдем справедливи", казва тя.

Когато става въпрос за договор за наем (ако приемем, че сте под наем), експертите препоръчват в него да фигурират всички, които живеят в апартамента. По този начин, казва Уитман, "двамата партньори са еднакво отговорни и имат равни права". 

От своя страна Темпъл и приятелят ѝ имат и трети съквартирант в жилището си под наем в Денвър. И тримата са вписани в договора за апартамента с 3 спални, за който си поделят наема според квадратурата.

Колкото и неприятно да звучи, трябва да разговаряте с партньора си и за това какво да правите, ако връзката ви приключи, включително кой ще остане в жилището, казва Уитман: "Винаги е по-добре да имаш план".

Четири неща, които ни подхлъзват, когато инвестираме Психологът Даниел Кросби окуражава неопитните. Той казва, че колкото сте по-наясно със своето непознаване на пазарите, толкова повече това ви помага да бъдете добър инвеститор


Някои двойки, които за първи път заживяват заедно, подготвят споразумение за съвместно съжителство, в което посочват кой какво ще получи - самото жилище и мебелите например, ако всеки тръгне по свой път в един момент, казват експертите.

2. Говорете за парите, както за чистенето

Както почистването на кухнята и пускането на прахосмукачката трябва да се правят редовно, така и някои финансови разговори, категорична е Уитман:

"Включете управлението на финансите като едно от задълженията, когато правите списък кой какви задължения има. Това включва да се уверите, че се придържате към бюджета, да плащате сметките и да се справяте с всичките си дългове“.

Отказът от първоначални разговори за парите "ще ви изложи на рискове надолу по веригата", казва на свой ред сертифицираният експерт по лични финанси София Бера Дейгъл, основател на Gen Y Planning в Остин, Тексас, и добавя: „Трябва да се запознаете с моделите на харчене и дълговете на другия“.

Уитман също така предлага да се провеждате редовни разговори за финансовите цели - малки и големи.

"Ако единият партньор се интересува от спестяване за закупуване на жилище, а другият предпочита да харчи всяка стотинка за излизания, това няма как да не доведе до много търкания", категорична е тя.

Двойките могат да си организират "финансови срещи" веднъж месечно, за да обсъждат своите тревоги и стремежи в сферата, казва Дейгъл: "Продължаването на тези разговори ще ви помогне да се държите взаимно отговорни. Превърнете темата в забавление, а не в табу."

Съвет от милиардер: За да бъдете богати, изгорете кредитните си карти Средният лихвен процент за кредитна карта в САЩ е около 16,65%, според последните данни на Федералния резерв. При някои карти дори става дума за 36%


„Не бива да очаквате партньорът ви да чете мисли“, добавя Уитман. "Споделяйте възгледите си, задавайте въпроси, говорете за това кое е и кое не е важно".

Познаването на историята на другия също е важно.

Тези дискусии могат да ви помогнат да хвърлите светлина върху финансовото си поведение, обединени са експертите.

3. Не бързайте да събирате финансите си

Двойките, които току-що са заживели заедно, често не искат да бързат с обединяването на финансите си, включително сметките и активите си, казва Уитман и посочва, че за съвместните разходи може да се открие малка обща сметка, "в която всеки от партньорите да внася месечни вноски“.

Тези, които изберат все пак да запазят нещата напълно разделени, могат да плащат наема и по-големите разходи от индивидуалните си сметки или като единият човек изпраща половината от разходите си на другия, който плаща общата сметка директно.

Стъпката към съжителство е своеобразен тест дали връзката ви може да издържи дълго време, казва в заключение Бенджамин Сиймън, психотерапевт в Ню Йорк. „Ето защо е важно да се опитате да направите нещата както трябва“.

"Сложете картите си на масата, разберете къде се намирате и къде искате да бъдете и използвайте това като шанс да научите за слабите и силните страни на другия", съветва той.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg