4 умения, на които да научите децата по време на пандемията

15831
4 умения, на които да научите децата по време на пандемията

© Pexels.com

Пандемията от COVID-19 е глобална криза. Стотици хиляди хора починаха, милиони изгубиха работата си, а милиони деца не ходят на училище. Родители, учители и терапевти имат сериозни притеснения относно ефекта от всичко това върху децата на всякаква възраст сега и в бъдеще. Трудно е да се видят някакви проблясъци.

Има обаче един: Експертите по психично здраве твърдят, че нашите деца могат да излязат от тази криза с някои доста силни умения и инструменти за справяне с трудни неща. Това не омаловажава колко сериозно ще бъде всичко за много семейства, но служи като напомняне, че болката и трудностите винаги ни учат на нещо.

“Намираме се в ужасно време,” казва пред Huffpost психологът Рон Столберг, преподавател в университета Alliant. “Това обаче е и възможност за децата да научат, че имат огромен капацитет да преодоляват трудностите.”


Ето четири силни умения, които децата могат да научат по време на пандемията и някои доста бързи и простички стратегии, които да им помогнат за това.

Урок номер 1: Как да живеят с несигурността.

В рамките на месец, светът на децата се преобърна с главата надолу от COVID-19. Те не ходят на училище, не се виждат с приятели, а в много случаи дори не могат да излизат навън. Никой от възрастните около тях не може да им даде отговор за това как или кога ще свърши това, защото няма нищо сигурно.

Да се научат да живеят с несигурността и дискомфорта е част от това да се постигнат “здравословно развитие” като възрастни казва, Никълъс Уестърс, детски психолог и преподавател в UT Southwestern.

Как можете да помогнете: Вместо да се опитвате да дадете на детето си ясен отговор за това какво следва, бъдете честни относно факта, че има много неща, които не знаем. Ако имате съвсем малко дете или дете в предучилищна възраст у дома, обяснете, че лекарите работят, за да създадат лекарство, което ще ни помогне да бъдем здрави и ще позволи животът отново да стане нормален, казва Столберг.

С по-големите деца може да сте по-открити. Попитайте ги какво мислят, че се случва в света в момента, след това им кажете какво знаете вие и какво не знаете. Обещайте, че ще продължите да говорите за това какво следва, докато нещата продължават да се променят.

Урок номер 2: Как да бъдат издръжливи

Има доста доказателства, че някои деца изпитват проблеми в момента, но експерти твърдят, че децата са забележително издръжливи. Сега е страхотно време за родителите да помогнат на децата в това отношение и да оценят собствените си способности да се справят.

“Мисля, че е важно да се каже, че повечето деца ще са добре,” казва Уестърс. “Децата и тийнейджърите са издръжливи.”

Как можете да помогнете: “Оставете им пространство за техния дискомфорт,” призовава Уестърс. Един от начините да се направи това е просто като признаете (по подходящ за възрастта начин, разбира се), че вие също изпитвате страх или сте стресирани. След това нека те да ви подражават, казва той. Разхождате ли се? Практикувате ли дълбоко дишане? Разговаряте ли с приятели? Поканете ви да се присъединят към вас. Бонус: Така ще се принудите всъщност да положите малко грижи и за себе си.

10 неща, които психически устойчивите родители правят с децата сиНе е съвпадение, че психически устойчивите родители отглеждат психически устойчиви деца

Оказването на подкрепа на уменията на вашите деца за разрешаване на проблеми може също да помогне по отношение на издръжливостта.

“Когато има дилема или въпрос, вместо да отговорите, сега е страхотно време да попитате вашите деца да кажат какво мислят. “Това може да е първият случай от много време, в който имаме време да седнем и наистина да наблюдаваме процеса на мислене и решаване на проблеми на нашите деца.”

Ако детето ви ви каже, че е тъжно или самотно, попитайте го какво смята, че е добра стратегия за справяне, вместо да прибързате с предположението. Дайте му възможност да помисли само, казва Столберг.

Урок номер 3: Децата са много повече от това, което са в училище

“Едно от наистина забавните неща, които забелязвам при по-големите деца е, че много от тях са имали идеи за това какво искат да учат  или да правят, но никога не са имали време за това,” казва Столберг. “Нашите тийнейджъри са претоварени. Те вече нямат свободно време. Сега те имат много.” В последните няколко седмици, той е чувал истории за тийнейджъри, които са започнали да изучват китара, или пък за първи път са опитали да готвят.

Не става въпрос за самоусъвършенстване, а за това да накарате детето си да осъзнае, че разполага с време и място да се свърже отново с детето, което е извън училище и нещата, които прави обичайно.

Как можете да помогнете: Разговаряйте с детето си за това какво би искало да прави повече, след това бъдете подготвени да се включите в техните хобита с тях — дори и ако това означава да играете Fortnite, казва Уестърс. Ако нямат изобилие от идеи за това какво биха искали да правят, помислете за някакви простички неща, които можете да правите заедно, като например да играете настолни игри или да сготвите нещо заедно.

След това им кажете колко сте щастливи да прекарвате цялото това време заедно и колко цените връзката с тях.

Урок номер 4: Колко важна е тяхната роля в семейството ви.

Когато всеки бърза към вратата за работа или училище, детето ви може да изгуби от поглед своята роля в домакинството. Сега е хубаво време да изясните, че вашето семейството е един отбор и те са съществена част от него.

“Учите ги, че са отчасти отговорни за това семейството премине през всичко това,” казва Столберг.

Как можете да помогнете: Ако имате малки деца у дома, помолете ги да ви помагат с почистването, или разчистването на играчките или с някакви други лесни домашни задачи. Може да се наложи да го повторите след тях, но така задавате прецедент. Те са част от отбора.

Ако имате по-големи деца, сега е времето да им предоставите по-голяма отговорност у дома отколкото в други случаи. Оставете ги сами да настройват алармата си за ставане. Дайте им възможност си приготвят сами храна. Уверете се, че изхвърлят боклука или почистват след себе си у дома. Давайте им важна роля у дома.

“Не спирайте да им повтаряте колко много помагат и колко важни са за семейството,” казва Столберг.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg