5 ключови съвета, които ще ви помогнат да спестявате повече

7661
5 ключови съвета, които ще ви помогнат да спестявате повече

© БНП Париба

В променящия се свят може да имате много причини да се погрижите за спестяванията си.

Може би искате по-голяма сигурност за тях или търсите по-висока доходност. Или планирате важна покупка след време, а дотогава искате да бъдете спокойни за парите си.

Каквато и да е причината, финансовите експерти на БНП Париба ви предлагат пет насоки, които ще ви помогнат да спестявате повече и да постигнете желаната сигурност и финансова независимост.


1. Спестявайте за конкретна цел

За какво искате да спестявате? Формулирайте вашите цели колкото е възможно по-конкретно, например:

  • Да спестя 10 000 евро в рамките на 5 години
  • Да осигуря първоначалната вноска за покупка на жилище през 2020 г.
  • Да натрупам резерв от 4 000 лв. за непредвидени и спешни случаи
  • Да осигуря средства за висшето образование на детето
  • Да спестявам за пенсия и т.н.

Съвет: Ако си поставите няколко цели, определете приоритетите си! За всяка от целите си открийте отделен депозит. Така, когато настъпи моментът за реализиране на дадена цел, ще ползвате средствата само от единия депозит.

2. Фиксирайте месечна сума за спестяване

За да определите тази сума, е важно да сте наясно какви са вашите разходи. За целта извадете от вашия доход (заплата, пенсия, рента и т.н.) фиксираните ви разходи (наем, телефон, отопление, електричество, вода, транспорт, застраховка, данъци и т.н.), вашите заеми (потребителски и ипотечни кредити и т.н.) и разходите ви за развлечения (ресторанти, кино и др.).

Получената сума ще ви даде представа колко можете да спестявате на месец.

Съвет: Възможностите ви за спестяване ще се променят с времето (като получите повишение, купите имот и т.н.). Редовно актуализирайте сумата, която заделяте, и адаптирайте бюджета си.

3. Спестявайте редовно

След като веднъж сте определили вашите приоритети и размера на сумата, която да спестявате месечно, автоматизирайте процеса на спестяване.

Съвет: Важно е да сте постоянни. Щом намерите подхода, който ви улеснява с редовните вноски към депозита, неусетно с времето ще натрупате ценни спестявания.

4. Спестявайте спрямо месечния си бюджет

Бюджетът ви може да варира в зависимост от различни ситуации: промяна в заплатата, непредвидени разходи и т.н. При подобни промени, адаптирайте спестовния си план спрямо текущата ситуация.

Съвет: Скоро ви престои да платите последна вноска по потребителски или ипотечен кредит? От този момент нататък можете да определите нова сума, която да заделяте за вашите начинания!

5. Открийте подходящия за вас спестовен продукт

В динамичното ни ежедневие е добре да знаете, че на пазара вече има финансови услуги, които ценят времето ви и ви помагат да пестите удобно и лесно, без дори да посещавате банков офис.

Именно за да улесни клиентите си, БНП Париба създава през 2013 г. първия за българския пазар модел за онлайн спестяване. „Депозити с бъдеще“ е интуитивна платформа, с която се работи удобно дори през екрана на смартфон.

Регистрацията ще ви отнеме не повече от 10 минути и може да бъде извършена изцяло онлайн. Целият процес е безплатен за вас, няма такси за откриване, поддържане на сметка и онлайн банкиране.

Съвет: Спестете време и усилия, като се погрижeте за спестяванията си още днес с онлайн депозит в БНП Париба! Разгледайте промоционалните оферти тук.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg