5 признака, че правите погрешна кариерна стъпка

1186
5 признака, че правите погрешна кариерна стъпка

© pexels.com

Всеки ден сме изправени пред вземането на решения. Повечето от тях, за щастие, не са особено сложни - какво да облечем, какво да закусваме, как да поспим още половин час или кога да се насладим на поредния епизод от любимия ни сериал. С други думи, дилемите са част от ежедневието ни. Те не провокират нито сериозен стрес, нито вътрешен дисонанс. Когато става дума обаче за кариерна стъпка, не е удивително, че промяната може да ни залее с куп мисли и желание да претеглим плюсовете и минусите, пише изданието Marie Claire.

Когато излизате от зоната си на комфорт, няма правилни и неправилни отговори. Най-добрият начин да се справите в ситуацията е като послушате вътрешния си глас.

Какво чувствате - че се движите в правилната посока или че правите голяма грешка?

Може да се ориентирате в емоционалния си свят с помощта на пет контролни “звънеца”. Именно те ще ви помогнат да разберете, дали действително взимате правилно или неправилно (за вас самите) решение.

Имате лошо предчувствие


На всеки е познато това чувство: нещо не върви както трябва.

Нямате рационално обяснение за това, но долавяте вътрешно безпокойство и дори страх. Случвало ли ви се е в кариерата преди?

Да изпитвате дискомфорт е нормално. В психологията съществуват много способи, които помагат да анализираме страха и да поемем контрола над него. Да се отказвате от великолепно предложение само заради това, че сте нервни обаче - не е рационално.

Ако чувството на страх и неувереност все пак се засилва - това може да бъде красноречив признак, че вие все още не сте готови за следващата стъпка. В такива случаи може да се тествате по системата 10/10/10. Тя помага да отделите сантиментите от фактите.

Два трика на Бил Гейтс, с които ще бъдете по-уверени Крис Капосела е имал възможността като млад да бъде автор на речите на милиардера, днес той споделя какво е научил от него

Помислете за главния източник на тревога. Ще играе ли роля той след 10 седмици? А след 10 месеца? А след 10 години? Вашите отговори ще ви помогнат да погледнете на въпроса в перспектива.

Например, ако ви е некомфортно в екипа, то това чувство може да не изчезне и след 10 месеца, а дори и след 10 години. По друг начин стои въпросът с маршрута до работа. С него може да свикнете само след 10 седмици.

Отчаяли сте се

Възможно е толкова да сте уморени от настоящите си отговорности, че да сте готови да смените работата си с първото работно предложение, което се изправи на пътя ви. Не е изключено семейството ви да е в тежка финансова ситуация и главните ви критерии да се свеждат до размера на заплатата. В такива моменти паниката е най-лошият фон, на който да вземете важно решение.

Пробвайте да се посъветвате с човек, който не изпитва същите емоции. Той ще погледне с други очи на ситуацията. Това може да бъде най-добър приятел, наставник и др. Ще се удивите колко лесно се вземат решение, когато човек е спокоен и обективен.

Имате нездравословни мотиви

Винаги бъдете честни със себе си. Сменяте работата си, за да натриете носовете на старите колеги или за да угодите на близките си? Никога не променяйте кариерния си път в свой ущърб. Тревожен знак е, ако го правите. За такива решения ще съжалявате цял живот.

Налага се да се уговаряте

Когато се налага да правим нещо на сила, често се стараем да си измислим странни плюсове, които ни мотивират да продължим напред. Ако сте взели решение за следващ етап от кариерата си, прозназяйки мотивиращи фрази започващи със “защото”, помислете пак.

“Защото ще печеля повече пари”.

“Защото ще имам престижна работа”.

“Защото технически това може да се счита за повишение”.

Как да се подготвим за труден разговор в офиса в две стъпки С 31 години опит зад гърба си в Microsoft, през които е бил и автор на речите на Бил Гейтс, Капосела дава най-добрия си съвет

Подобен вътрешен диалог е призван да отговори на вашето вътрешно безпокойство. С други думи, вие започвате да се убеждавате със сухи факти, вместо да цените собствените си чувства.

Рационалността винаги има място. В дадения случай обаче се опитвате да оправдаете решението си по лош начин.

Тревожите се

Вземането на сложни решения винаги е съпроводено от нервно напрежение. Възможно е да не спите нощем или да загубите апетита си. Не забравяйте нито за миг едно нещо - ако сте взели правилното решение, то наред с вълнение ще изпитвате и интерес, любопитство и здравословна доза вълнение от предстоящата работа. Ако не долавяте нито една положителна емоция у себе си, отложете промяната в кариерното си развитие.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg