5-те най-добри цитата на Уорън Бъфет от събранието на Berkshire

2009
5-те най-добри цитата на Уорън Бъфет от събранието на Berkshire

© YouTube

Годишното събрание на акционерите на Berkshire Hathaway се проведе наскоро и за разлика от повечето подобни събрания, това събитие, наричано често "Удсток на капитализма", бе посетено от десетки хиляди акционери и гледано вкъщи от още много други.

Каква е причината за тази популярност?

Годишното събрание на Berkshire включва почти целодневно задаване на въпроси към главния изпълнителен директор Уорън Бъфет и дясната му ръка Чарли Мънгър - двама от най-уважаваните инвеститори в историята.

Бъфет е известен с отговорите си на въпроси на акционери, които се превръщат в цитати, и тази година той не измени на стила си. Ето някои от най-добрите му цитати от тазгодишното събрание.

1. "Ако нещата се влошат прекалено много, не трябва да се притеснявате, че ще ни търсят. Каквото и да стане."

Един акционер зададе въпрос дали за Berkshire ще бъде по-трудно да придобива компании, след като Бъфет вече не е главен изпълнителен директор на компанията.

Това е съвсем резонен въпрос, тъй като Бъфет в крайна сметка е на 87 г., а Мънгър на 94 г. Всички се надяват те да минат 100-те години, но въпреки всичко няма да са начело на компанията вечно.

Отговорът на Бъфет бе във връзка с репутацията на компанията да сключва сделки с голяма стойност във времена на криза, благодарение на огромните средства, с които разполага.

След финансовата криза от 2008 г. Бъфет направи много успешни инвестиции в Bank of America и Goldman Sachs, както и в редица други компании.

Накратко, Бъфет не се притеснява за компанията, след като вече няма да го има.

2. "Нашият проблем е размерът, а не географията "

Този цитат бе в отговор на въпрос за инвестициите в развиващите се пазари, а Бъфет потвърди отново, че той не е против инвестициите в чужди компании, но все още вижда много потенциал в САЩ.

Както е казвал много пъти преди, размерът на Berkshire се е превърнал в най-голямата й пречка за генерирането на голяма доходност. В писмото си до акционерите от 2014 г. Бъфет ги предупреди че следващите 50 години няма дори да се доближат по доходност до предходните 50.

Причината за това е, че е изключително трудно да се намират качествени компании за придобиване, когато твоята компания струва половин трилион долара.

3. "Ще бъдем в бизнеса с презастраховането след 5 години, след 10 години, след 20 години и след 50 години."

Този цитат може и да не се появява в бъдеще в списъците с най-великите неща, изричани от Бъфет, но в настоящия момент това е едно от най-важните неща, които той каза.

Иначе казано, Бъфет информира акционерите, че на основния бизнес на Berkshire – презастраховането, се отделя и ще се отделя голямо внимание.

4. "Краят за криптовалутите ще е лош."

Не е тайна, че Бъфет е голям критик на криптовалутите, като биткойна, така че не бе изненада, че по време на събранието той потвърди отново своите възгледи в тази насока.

Като инвестиция криптовалутите нямат никакъв смисъл, защото те не произвеждат нищо и нямат вътрешнопринадена стойност. Според Бъфет, единствената сила, която движи криптовалутите, е, че идеята, че инвеститорите ще могат да ги продадат на по-висока цена.

5. "Искаме продукти, заради които хората искат да те целунат, вместо да те зашлевят."

На въпрос как избира потребителските продукти, в които да инвестира, Бъфет дава като пример хората, използващи карта American Express и карта Diner's Club, за да плащат за различни неща – първата карта хората използват с гордост, а търговците с удоволствие, което търси и Бъфет.

Той също така прилага този принцип, за да обясни и други свои инвестиции, като Coca-Cola и Apple.

Накратко, Бъфет няма да инвестира в нещо, освен ако не знае какво мислят потребителите за продукта. Бъфет и Мънгър твърдят, че биха отхвърлили възможност да инвестират в Coca-Cola точно след създаването й – просто тогава не би имало начин да се определи как продуктът ще бъде приет на пазара.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg