5 въпроса, които да си зададем, преди да вземем финансово решение

5050
5 въпроса, които да си зададем, преди да вземем финансово решение

Популярна мисъл гласи, че преди да купим дадена вещ, трябва да се замислим за миг и да се запитаме: „Наистина ли се нуждая от това?“

Задаването на правилните въпроси може да ни помогне и когато ни се налага да вземем по-сериозни финансови решения. Всъщност нашите емоции, пристрастия и минал опит могат да направят така, че вземането на рационални решения да се окаже трудно.

Ето няколко въпроса, с които можем да хвърлим повече светлина върху последиците от даден избор и да бъдем по-ефективни при вземането на правилните финансови решения.

Въпрос 1: Какви са нашите цели и стремежи?

Да се запитаме какви са нашите дългосрочни мечти и стремежи, за да разберем кое наистина е важно за нас. Един от начините за отговор на този въпрос е да си представим себе си в по-зряла възраст, след години.

Както отбелязва поведенческият икономист Дан Голдщайн, нашите дългосрочни цели и потребности могат да бъдат много различни от тези, които имаме в момента. Това е свързано с естествената склонност на човек да обръща по-голямо внимание на настоящето.

Въпрос 2: Какви са начините за постигането на тези цели?

За това може да има повече от един възможен избор. Необходимо е да обмислим всички възможности една по една. Да не забравяме, че начинът, по който ни се представя информацията за различните варианти, може да окаже влияние върху нашите предпочитания.

Това може да бъде опасно, когато се опитваме да вземем обективно и безпристрастно решение, което е най-подходящо за конкретната ситуация.

Въпрос 3: Какви са предимствата на всеки възможен избор?

Как може всеки от вариантите да ни помогне да се доближим до целите си? Някои потенциални ползи могат да бъдат очевидни, други по-малко видими. Има ли наистина голяма вероятност предимствата да станат реалност?

По какъв начин направените избори могат да повлияят върху други ситуации? Не бива да се страхуваме да отхвърлим предишните си избори в полза на алтернативни възможности, когато наяве излизат нови факти.Въпрос 4: Какво трябва да пожертваме за всеки избор?

Какви са конкретните рискове, свързани с всеки вариант? Съществува ли скрита цена, която трябва да заплатим? След като направим своя избор, какви ползи или възможности по пътя могат да бъдат изгубени? Може да има смисъл да намалим краткосрочните ползи в името на по-големи, дългосрочни възможности.

Въпрос 5: Какво е възможно да загубим? Какво е най-лошото нещо, което може да се случи и можем ли да живеем с него?

Страхът от загубата на нещо, в комбинация с естествената ни инерция, може да ни спре да правим промени, за да подобрим живота си. Понякога тези страхове не са реалистични.

Добре е да отделим време и да се замислим относно потенциалните загуби, които могат да възникнат в резултат на конкретно решение, както и за начините за възстановяване след тях.

Всяка важна стъпка, която правим, трябва да бъде добре планирана и обмислена във финансово отношение, така че да ни помага да реализираме житейските си приоритети.

Планирането на личните финанси с помощта на специалист ще ни помогне не само да си зададем правилните въпроси, но и да реализираме своите финансови цели, така че да живеем по-добре, да имаме повече възможности пред себе си и да постигаме с по-голяма степен на сигурност важните за нас неща.

Още информация за ефективното управление на вашите пари можете да откриете в секция „Лесни финанси“ на сайта на NN България.

Включете се в играта на NN България, като отговорите на няколко въпроса и спечелете една от наградите. Играйте тук: https://apps.novini.bg/nn/

LG Oled TV

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg