50 лв./месечно могат да променят живота ви

28438
50 лв./месечно могат да променят живота ви

© Pixabay.com

Ако имате възможност да отделяте по 50 лв. на месец, то значи това е идеална възможност за вас да спестявате и инвестирате. Да, наистина е възможно да инвестирате и то такава малка сума месечно.

Да речем, че спестявате по 50 лв., а от инвестициите си докарвате по 8% годишно. Да, 12 месеца по 50 лв. правят 600 лв. на година, но тук не смятате и доходността от вложението си. Ако успеете да постигнете подобна доходност в рамките на 10 години, то в края на периода ще имате 9500 лв. Звучи добре, нали?

Ето и какво трябва да знае всеки начинаещ инвеститор


Инвестирането всъщност е доста просто. Вие просто карате по този начин парите си да работят за вас, за да не ви се налага да започвате втора работа или да полагате труд в извънредни часове, които в България много рядко се заплащат.

Има доста начини за инвестиции, като например акции, облигации, взаимни фондове, борсово търгувани фондове, дори в компании, инвестиращи в имоти и земеделска земя. Най-важното, което трябва да знаете, е, че не ви е нужна значителна сума пари.

Научете се да плувате

Да се потопите в света на инвестициите, без да сте научили основни понятия, е като да скочите в басейн, без да знаете да плувате. Първото и основно правило е да поставите в ред личните си финанси.

В случай че имате семеен бюджет, то вие знаете за какво харчите най-много и каква част от доходите се използва за плащането на задължения. При положение че дълговете ви „гълтат“ над 50-60% от месечните ви доходи, то по-добре е да намалите първо задълженията си, след което да мислите за инвестиции.

Алтернативата на депозититеНиската доходност (вече и под 1% годишно) обаче кара част от тях да се замислят за алтернативи за парите си

Основни понятия, книги и инвеститори

Не трябва да сте финансов експерт, за да влагате парите си в различни активи – акции, фондове, облигации и др. Научете разликата между акциите и облигациите, взаимни или борсово търгувани фондове, а също така и основни понятия, като диверсификация или доходност.

Можете да прочетете и някоя от хилядите книги по темата, или да научите за начина на инвестиране на големите инвеститори, като Уорън Бъфет.

Поставете си цел

Това просто е задължително. Несемеен 25 или 30-годишен мъж или жена имат различни цели в следващите години от - да речем 50-годишен бизнесмен или 75-годишна вдовица. От желаната от вас доходност ще зависят и активите, в които ще трябва да вложите парите си. Колкото повече възнамерявате да инвестирате, толкова по-големи възможности ще имате.

Ниво на риск

Каква част от инвестицията сте склонни да загубите, при неблагоприятно стечение на обстоятелствата – 5, 10 или 30 и повече процента? Не се безпокойте, именно по този начин, както и от познанията ви за финансовите пазари, инвестиционните посредници и фондовете ще определят и предложат за вас най-добрите финансови продукти.

Най-богатите финансисти в светаЛюбопитен факт е, че само един от десетте най-богати на планетата е натрупал състоянието си чрез инвестиции: Уорън Бъфет.

Стил на инвестиране

Част от инвеститорите влагат парите си само в сини чипове, това са едни от най-ликвидните и добри компании на съответните пазари. Други предпочитат борсово търгувани фондове, трети са на мнение, че взаимните фондове са по-добра алтернатива.

Друг въпрос е дали ще разчитате на стратегията на Бъфет, който смята, че най-добрият момент да се продаде една компания е „никога“, или ще сте активен трейдър, т.е. ще продавате, при положение че сте постигнали желаната доходност (независимо дали тя е 10, 20 или повече процента).

Разходите

Не, в част от случаите, разходите по придобиването и последващата продажба не са никак ниски. Защото има огромно значение дали вашият фонд ще ви таксува с 2%, или 3%, или 5%, нали? Е, това е един от задължителните въпроси, които ще трябва да зададете при финалното ви решение къде да вложите парите си.

Намерете си брокер/инвестиционнен посредник

Освен комисионите/таксите, трябва да имате предвид и още нещо. Вашият партньор във финансовия свят следва да има издаден лиценз от Комисията за финансов надзор, което му позволява да предлага услугите си в България.

Оттам често информират за недобросъвестни компании, опитващи се да заблудят инвеститорите в страната. Не, това не е прецедент само за България, пирамиди за милиарди има навсякъде по света, а това е още една причина да сме особено внимателни, особено при вложения в чужбина.

Порфолио/диверсификация

Основно правило в инвестирането е да не държим всичките си пари в един актив. Идеята е, че ако имаме вложения в няколко (2-3 или повече актива), можем да си позволим един от тях да не се представя добре за известен период от време. Броят на активите пък се определя от размера на вложението ви – колкото по-голяма инвестиция, толкова по-голямо е портфолиото.

Без емоции

Пазарите се движат от търсене и предлагане. По-опитните инвеститори обаче ще ви споделят, че те се влияят в най-голяма степен от алчност и страх. Дръжте емоциите си настрани, защото тук става въпрос за парите ви.

Следете портфейла си

Не губете пари – това е едно от правилата на Уорън Бъфет. А това най-лесно може да се случи, ако обръщате повече време на обучения (част от компаниите предлагат и безплатни часове или дни за начинаещи инвеститори), четене на специализирана литература, повече време за проучване на даден фонд или компания, но също така и внимателно следене на представянето на инвестициите ви.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на активи.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg