6 лесни начина да си върнем мотивацията, която пандемията уби

4778
6 лесни начина да си върнем мотивацията, която пандемията уби

© Pixabay.com

От дистанционната работа до свикването с тренировките у дома, пандемията от коронавирус промени ежедневието на много хора и повлия на тяхната мотивация.

Мотивацията обикновено намалява, когато човек усеща недостиг в три ключови сфери от живота – автономността, компетенцията и отношенията с другите, казва пред CNBC Лора Парк, преподавател в Университета на Бъфало.

“Covid изтри и трите неща незабавно,” твърди Парк.


Добрата новина е, че човек винаги може да коригира живота си и ежедневието си, така че да се чувства по-мотивиран да гони целите си, независимо дали се опитва да запазва концентрация на работното място или да постига амбициозните си новогодишни обещания.

Ето няколко начина за повишаване на мотивацията, подкрепени от проучвания:

Създайте си ежедневни ритуали

Проучване на Харвардския университет от 2018 г. сочи, че ритуалите, или всяка предварително зададена последователност от действия, характеризираща се с твърдост и повторение, увеличава самоконтрола и усещането за самодисциплина у хората.

“Ритуалите не е задължително да бъдат някакви сложни, като това може да е и нещо малко, което правите всеки ден,” казва Парк. Например, поставянето на дрехите за тренировка до леглото, за да може след като станете да тренирате, се счита за ритуал. Същото важи и за отделянето на време за медитация или за разпускане, след като подготвите децата за училище или пък извеждането на кучето след работа.

С времето ритуалите автоматизират поведението, твърди Парк. Когато един навик стане автоматичен, “той освобождава от умствената ви енергия, за да може да се концентрирате върху други неща, които изискват повече внимание и енергия,” казва тя.

Задайте си рутинни „подсказки“

Ние сме устроени така, че да изграждаме асоциации между нас и подсказки в заобикалящата ни среда, които ни предизвикват да правим различни неща. Това може да бъде всичко от това да отговорите на съобщение, когато видите или чуете известие, до това да извадите ключовете, за да отключите вратата, когато се прибирате вкъщи.

По време на пандемията подсказките, които обикновено ни напомнят да направим нещо (като да влезем в офиса и да се чувстваме готови за работа или да се отбием през фитнеса на път за вкъщи) бяха нарушени. Всъщност, хората, които работят от вкъщи, може подсъзнателно да бъдат обърквани от подсказки (като дивана или телевизора), с които обикновено се сблъскват само през уикенда.

Създаването на подсказки в средата, която ви заобикаля, ще ви помогне да следвате правилната посока. Например, ако работите от вкъщи, определете си конкретно работно място. По този начин ще се чувствате психически подготвени да работите, когато сте на това място и да се изключвате от работния процес, когато сте на други места.

Възнаграждавайте се по подходящия начин

Наградите могат да увеличават вашата вътрешна мотивация или желание да вършите някаква дейност, казва Парк. Проучвания обаче показват, че подходящото време за награда е от значение. На практика, трябва да обвързвате дадена дейност с нещо, което ви харесва по същото време или веднага след това, казва тя.

Докато бягате на пътеката, може да си пуснете любим сериал като “награда.” Или пък можете да се почерпите с чаша кафе или парче шоколад, докато се занимавате с някаква трудна задача на работното място. (От ключово значение е да внимавате наградите да не са саморазрушителни, добавя тя.)

Как фалшивото пътуване до работа ще ни направи по-здрави и щастливи?В продължение на почти 12 месеца светът се люшкаше от състояние на паника до надежда и обратно. Така че никой няма да ви обвини, ако се чувствате малко потиснати в условията на глобална пандемия

Намирайте време за моменти на позитивност

Намирането на начини за развиването на положителни емоции всеки ден може да окаже реален ефект върху вашата мотивация и продуктивност, казва Парк. Това може да е нещо съвсем малко, като гледането на забавно видео или изпращането на съобщение на приятел, казва тя. Проучвания показват, че преживяването на положителни емоции, може да подобри представянето на работното място, както и психическото и физическото здраве, социалните отношения и доходите.

Отрицателните емоции от друга страна “свиват нашия фокус и ни карат да не искаме да излизаме от зоната ни на комфорт,” твърди Парк.

Не бъдете прекалено строги със себе си

Има два вида мотивация – вътрешна, когато човек прави нещо само заради удоволствието от това, без да е концентриран върху крайния резултат, възнаграждението и дори евентуалното наказание; и външна, която е вследствие от външни награди или евентуално наказание.

В тази връзка “Можете да започнете много външно мотивирани, но с времето след като станете добри в нещо, или то се превърне в част от вашата идентичност, тогава то става нещо, на което наистина се наслаждавате.”

Нещо, което често се изпречва на пътя на мотивацията е, когато хората се поддават на външния натиск или обратната връзка и свързват представянето си със своето самочувствие и его, казва Парк. (В психологията това се нарича “въведена саморегулация“.) Това е така, защото когато самочувствието и егото ви са фокусирани върху вашето представяне, отрицателни мисли за самите вас могат да попречат на способността ви да постигнете дадена цел.

Така че е важно да установявате откъде идва напрежението и да не сте прекалено строги със себе си.

Знайте какво предизвиква липсата на мотивация у вас

Всеки понякога се чувства немотивиран, така че е важно да знаете какво предизвиква това състояние у вас и да коригирате нещата, така че да помогнете за завръщането на вашата мотивация, казва Парк. Например, когато чувствате претоварване с работа или „прегаряне“ и ви липсва мотивация, това може да е “крещящ сигнал”, че трябва да забавите темпото или да си вземете почивка, казва тя.

Отрицателната обратна връзка е нещо друго, което предизвиква липсата на мотивация. “Може да бъде много обезсърчаващо, когато получавате негативна обратна връзка, критики или оценки,” казва Парк. В такива моменти, може да се чувствате сякаш егото ви е поставено под заплаха. “Един от начините да си върнете по естествен път мотивацията е да оставите конкретното нещо, да се занимавате с други неща и след това да се върнете към него,” казва тя.

Проучвания показват, че ако за такива случаи имате много конкретен план за действие при непредвидени обстоятелства това би могло да е от полза, казва Парк. “Създайте сценарий в главата си за това какво ще направите. Това е нещо като да автоматизирате поведението си така че да не се парализирате напълно в такъв момент.”
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg