6 психологически навика, които ви правят нещастни и самотни

3760
6 психологически навика, които ви правят нещастни и самотни

© Pixabay

Много е важно да имаме добри отношения с хората, защото социалните връзки са голяма част от нашия живот. Времето, отделено за изграждането на връзка, обаче невинаги води до положителни резултати.

Ако забележите, че прекарвате повече време, заети с живота на някой друг, а не с вашия, тогава е време да спрете и да помислите.

Вижте шест ситуации, в които е по-добре да преразгледате приоритетите си, подбрани от BrightSide.

1. Не можете да отказвате

LG Oled TV

Случвало ли ви се е да се занимавате по-дълго време с решаване на проблемите на другите? Оказване на помощ, консултиране, обгрижване - всяко малко нещо губи вашето ценно време. Ако се запитате какво са направили всички тези хора за вас, вероятно ще се затрудните с отговора.

Какво да направите: Направете своите задачи приоритет номер едно. Ако някой се опита да докаже, че сте егоистичен и неблагодарен човек, това по-вероятно е манипулация на вашите емоции. 

2. Търсите одобрение

Не се чувствате уверени и постоянно се опитвате да получите одобрение от хора, чието мнение е важно за вас. Правите всичко, за да се сдобиете с похвали или комплименти от вашия шеф, колеги, приятели и роднини.

Ако получите одобрение, смятате, че сте направили нещо "добро". Ако не получите желаната обратна връзка, чувствате, че сте направили нещо незначително или "лошо".

Какво да направите: Вие сте достатъчно добри и не е нужно да го доказвате. Вместо да търсите одобрение, се старайте да постигате целите си. Развивайте се и напредвайте във вашата професия, грижете се за здравето си, семейството и близките.

3. Изглаждате нещата

Не спорите, не се оплаквате, не се борите и не отстоявате правата си. По-лесно е да приемате чуждото мнение, да бъдете търпеливи и тихи, както и добри, за да не предизвиквате конфликт. Но това е илюзия: ако не отстоявате вашето мнение, никой няма да знае, че имате такова.

Какво да направите: Дръжте на позицията си. Не е нужно да търсите подкрепа от тези, които звучат по-силно и по-уверено от вас. Когато изразявате открито мнението си, показвате своята индивидуалност. Заслуженото уважение е по-важно от една извоювана с покорство усмивка.

4. Обвинявате се за емоциите на другите

 Често се извинявате, ако не можете да изпълните искането на някого или да не отговорите на мислите, очакванията или чувствата му. Гняв, обида, тъга, неудовлетвореност - всички отрицателни емоции на другите хора ви плашат и ви накарат да се чувствате виновни.

Какво да направите: Отървете се от камъка, който се опитвате да носите на шията си - отговорността за чувствата, проблемите и очакванията на някой друг. Когато се чувствате задушени от вина, помислете: какво направи този човек, за да реши проблема си? Защо има време за оплаквания, крясъци и страдания, ако проблемът му все още не е разрешен?

10 притеснителни навика на нещастните хораГоляма част от щастието ви се определя от навиците ви, така че трябва да ги следите отблизо, за да сте сигурни, че няма да ви повлекат надолу в пропастта

 

5. Не поставяте граници

Винаги сте готови да направите всичко за всеки. Ако някой има неотложен проблем, ще се откажете от всичките си задачи, ще да му помогнете. 

Какво да направите: Помислете къде да поставите границата си и уведомете останалите. Заминавате за уикенда? Значи ще работите по проекта до петък. Не се извинявайте. Направете себе си ваш приоритет веднъж завинаги.

6. Не правете нещата, които не ви харесват

Често отговаряте на моблите на вашите родители, роднини, приятели, познати. Времето ви е разпределено за тях, така че нямате и секунда за себе си. 

Какво да направите: Разделете личното си пространство на време за почивка, работа, домакински задължения, пътувания и други. Изберете един ден, в който да правите само това, което искате. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg