6 типа токсични колеги, с които да не се сприятелявате на работа

3315
6 типа токсични колеги, с които да не се сприятелявате на работа

© Pixabay

Приятелските отношения с колегите правят живота ви на работното място много по-добър.

Хубаво е да разполагате с резонатор, когато контролиращият ви шеф започне да ви микроменажира, или пък някой, който да ви заеме пуловер, когато климатикът е превърнал офиса ви в истинска тундра.

Сред колегите може да имате потенциални приятели, но има и такива, от които е по-добре да стоите далеч, пише Huffpost.

Специалисти в трудовата сфера посочват шестте типа колеги, с които вероятно ще съжалявате, че сте се сближили.

1. Плямпалото


Офисът ви щеше да е отегчително и леко депресиращо място, ако не отделяхте време, за да обсъдите някое ново предаване или сериал по телевизията или пък странното нещо, което детето ви е казало предната вечер.

Ако обаче някой колега се увлича прекалено много в приказките, до такава степен, че обсебва времето на всички, би трябвали да се държите на дистанция от него или нея, казва психологът и Кейт Сноуайз.

“Това са хората на работното място, които се интересуват повече от общуването с останалите, отколкото от това да се свърши работа,” казва тя. “Ако се сближите прекалено много с тях, те бързо ще започнат да отвличат вниманието ви. Минусът е, че вашата купчина с работа продължава да си ви чака. Плямпалото може да има сериозен отрицателен ефект върху продуктивността.”

2. Всезнайкото

Всезнайковците в офиса процъфтяват, когато карат другите да се чувстват по-неспособни: те изнасят лекция на хората от IT отдела за новия ъпдейт на Apple iOS, без някой да ги е питал, и редовно надприказват хора на по-ниски позиции по време на срещи.

Тяхната увереност може да им е осигурила добра позиция в компанията, но не се влияйте от напомпаното ум усещане за власт, казва Тереза Марцолф, основател на Culture Engineered - консултантска компания в сферата на човешкия капитал във Финикс.

“Ако се сближите прекалено много с такъв човек, се цаните за лакей. Той или тя никога няма да ви признае за равен,” казва Марцофл.

“Всезнайковците живеят в свят, в който те са умни, а всички останали – не. Когато нещо се обърка, вината е ваша, а не тяхна. Всезнайкото е верен единствен на своето его. Вашето приятелство, кариера и достойнство идват в най-добрия случай на второ място.”

3. Онзи, който забива нож в гърба

Очевидно не бихте искали да сте приятели с някого, който краде чужди идеи, за да трупа точки пред шефа или пък прецаква другите за своя изгода, казва Лин Тейлър, експерт по организацията на труда.

“Хората, които забиват нож в гърба, често са очарователни отначало и знаят как да спечелят доверието ви, докато после не ви попарят,” казва тя.

“Ако се сближите прекалено много, ще откриете, че нещата, които сте коментирали поверително, вече се знаят и от други, или пък че ваша идея изведнъж е станала тяхна.”

4. Прокрастинаторът

Прокрастинаторът прави всичко друго на работа, но не и да работи: някой от финансовия отдел прави парти по случай пенсионирането си? Той или тя е там. Колега има нужда от помощ да избере облекло за сватба на братовчедка си? Отваря Pinterest.

Проблемът е, че мързелът на този тип хора се пренася и върху вашата продуктивност, казва Марцолф.

Неочаквани ползи от прекараното в самота времеМалко самота може и да не е толкова лошо нещо

“За този човек работата представлява един дълъг ден от досадни задължения и той или тя постоянно си търси развлечения,” казва тя.

“Прокрастринаторът ще ви пише в чата, ще ви праща имейли, ще ви спре в коридора, ще ви задава въпроси без причина и може дори да стигне дотам, че да планира деня си около вашите почивки, така че да ви подмами в своя живот на безумие.”

“Стойте настрана,” добавя тя. “Прокрастинаторът ще ви открадне от енергията, защото постоянно тества вашата концентрация и отдаденост към работата.”

5. Енергийният вампир

Енергийният вампир взема и взема, и взема, казва С. Крис Едмъндс, експерт по човешки ресурси и основател на The Purposeful Culture Group. Той или тя има нужда от вашата подкрепа, преди да представи нещо на цялата група, но никога не се свързва с вас преди вашата голяма презентация.

Енергийният вампир негодува от това, че са го прескочили за промоция, а в същото време напълно пренебрегва факта, че вие заемата същата позиция от години.

“Те не предлагат нищо в замяна. Те не предлагат помощ или подкрепа. Това не е тяхна работа,” казва Едмъндс. “Общуването с този тип хора причинява изтощение, чувство на неудовлетвореност и изисква сериозни умения да се криете от тях ежедневно.”

6. Мъченикът

Ако не беше този човек, целият офис щеше да се закрие, поне ако питате него или нея. Всички имаме нужда да изпуснем парата от време на време, но колега с комплекса на мъченик прекарва половината ден в оплакване за това колко мързеливи са всички останали, в сравнение с него или нея, казва Марцолф.

Те вършат огромна част от работата, а всички останали само мързелуват ― в това число и вие, дори и да не ви го казват в очите.

“Ако сте приятели с такъв човек, внимавайте,” казва тя.

“Ако настъпите този човек или направите нещо грешно, сте го направили нарочно и той или тя няма да се успокои, докато всички останали не го разберат. На работното място можете да очакване, че висококвалифицираният мъченик ще се почувства по-добре, само когато вие, виновникът, бъдете наказан.”

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg