7 инвестиционни решения за начинаещи инвеститори

2781
7 инвестиционни решения за начинаещи инвеститори

© Pixabay

По-малко от три месеца остават до края на 2020 г., но въпросът за инвестиционните опции остава един от най-важните за хората, които разполагат със значителни свободни средства, но и за тези, които биха искали да натрупат богатство в годините до пенсиониране.

Първото и може би най-важно, което трябва да знаете за инвестициите, е, че задължително трябва да ограничите разходите си, за да може да разполагате с повече средства за тях.

Стратегията, която ще следваме, също е важна, като това се определя както от нашата възраст (бел. ред. колкото са по-млади, толкова по-голям риск са склонни да поемат хората), така и от времето, в което предполагаме, че спестяванията ще са ни необходими.

Например – ако смятате, че средствата няма да са ви нужни в следващите 5-7 години, то тогава имате доста повече опции за вложение на парите ви, докато ако това са единствените ви свободни пари – то тогава следва да се ориентирате към по-ликвидни активи.

Нека се спрем на седем инвестиционни възможности, които са сред най-популярните за инвеститорите у нас:

Взаимни фондове


Към края на юни 2020 г. активите, управлявани от местните и чуждестранните инвестиционни фондове, които осъществяват дейност в България, възлизат на 4.676 млрд. лв.

Сумата е рекордна, но същото може да се каже и за вложенията във фондове от страна на домакинствата, които са много близо до най-високата си стойност, на фона на епидемията от коронавирус.

Справка на Profit.bg сочи, че те са инвестирали 1.257 млрд. лв. във взаимните фондове спрямо 1.18 млрд. лв. преди три месеца и 1.262 млрд. лв. в края на 2019 г.

Сумата е сравнително малка като процент спрямо депозитите (около 2%), но популярността им продължава да расте.

Борсово търгувани фондове (ETF)

Борсово търгуваните фондове придобиха популярност у нас, след като от едно от големите управляващи дружества - Експат Асет Мениджмънт, пусна подобен продукт преди около 4 години.

ETF-ите в този случай следват основните индекси на 11 европейски пазара, или иначе казано - те са пасивни фондове. Борсово търгуваните фондове на Експат са листвани и на пазарите във Франкфурт и Лондон, което позволява и чуждестранни инвеститори да влагат пари в тях.

Индустрията се очаква да нарасне в световен мащаб до 12 трилиона долара, прогнозираха от BlackRock през миналата година.

Дивидентни акции

Както в световен мащаб, така и у нас има компании, които плащат дивидент, представляващ между 4-5% годишна доходност, или иначе казано - дивидентна доходност.

Следва да имате предвид, че доходите от дивиденти у нас са облагаеми за физическите лица (5%), но не и за юридическите.

Пет от най-добрите инвестиции, които да направите през 2020 г.Нека увеличим спестяванията си

IPO (първични публични предлагания)

Да следите предстоящите първични публични предлагания и да инвестирате в тях е особено популярна стратегия, но за хората, които са по-добре финансово подготвени и могат да направят анализ на съответно дружество.

Листванията у нас са малко на брой в последните години, но в следващите дни се очаква поредното такова – това на Биодит, научи Profit.bg.

Имот под наем/Къща за ремонт

Отдаването под наем на имот е може би една от най-сигурните инвестиции от посочените в днешната статия. Тук също има рискове – неплащане на режийни разходи от наемателите, напускане без платени наеми и необходимост от ремонтни дейности, но както се казва – без риск едва ли ще може и да спечелите.

Експертите в сферата препоръчват покупката на имот в централните части или пък квартали с добра инфраструктура, както и такива в близост до метро, което в случая важи само за София.

Как да спестим 50 или 100 лв. за месецЛесно е, дори и когато сте с минимален доход

Популярността на къщите в последните месеци обаче отваря и още една възможност – откриването на имот, който е подценен спрямо останалите в района и с един последващ ремонт той да бъде препродаден с добра печалба.

Имайте предвид, че ако имотът бъде реализиран в период, който е по-малък от 3 години след неговата покупка, то ще дължите 10% данък върху печалбата ви.

Земеделска земя

Земеделската земя вече не я произвеждат, гласи популярен цитат от Марк Твен. Че това е добра инвестиционна опция ни показват и доходностите, донесли вложенията в тази сфера.

Увеличението на средните цени на земята у нас през 2018 г. е от 7.9%, а година по-рано – 14.6 на сто. За 2019 г. този процент е 7.4 на сто.

Над 1000 лв. е още средната цена на сключените сделки в София, Русе, Разград, Варна и Враца, докато във Велико Търново и Сливен тя е съответно 992 и 982 лв./дка, показаха последните данни от НСИ.

Рентите при земята също растат, като в момента те са на рекордните средни нива за страната от 49 лв. за декар.

Платете дълговете си

Това е особено важно за бъдещите инвеститори. Първо – не бива да инвестирате пари, взети назаем, а да рискувате само собствените си спестявания. Второ – далеч по-добре ще е за вас, ако вече нямате задължения, като бързи кредити или кредитни карти, преди да прибегнете да вложенията, посочени по-горе.

Защото те ни „струват“ между 17 и 20% за кредитните карти, както и над 40% годишно за бързите кредити. Едва ли е реалистично да смятате, че подобни доходности могат да бъдат постигнати чрез инвестиции, ако не са силно спекулативни, но в този случай пък можете да загубите всичко.

Марк Кюбан: Ето как можете да изкарате поне 16% доходност годишноДоходността ви у нас би била 17-19%, ако следваме стратегията на Кюбан

Ако тези инвестиционни страгетии не са ви допаднали, то знайте, че винаги може да инвестирате в себе си или в собствен бизнес. Успех! 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg