7 начина, по които родители пречат на децата си да станат лидери

28216
7 начина, по които родители пречат на децата си да станат лидери

Дори и да влагате цялата мъдрост и любов на света, това не ви гарантира, че се грижите за децата си изцяло по начин, по който не им пречите да се развиват добре, да придобиват независимост и да се превръщат в лидерите, за които имат потенциал да бъдат.

Доктор Тим Елмор, автор на над 25 книги, споделя пред Forbes седем начина, по които поведението на родителите пречи на децата им да станат лидери – в собствения си живот и в професионалната сфера като цяло. Ето ги и тях:

1. Не позволяваме на децата си да поемат риск


Живеем в свят, който постоянно ни напомня, че опасностите дебнат от всеки ъгъл. Основната ни грижа „безопасността на първо място” подсилва страха ни да не изгубим децата си и правим всичко по силите ни, за да ги защитим.

Това е наша работа, в крайна сметка, но така ние ги изолираме от здравословното поведение, свързано с поемането на рискове и това оказва обратен ефект върху тях. Психолозите в Европа са открили, че ако едно дете не си играе навън и никога не му се позволява да падне и да ожули коляното си, то впоследствие често има фобии като възрастен.

Децата трябва да падат от време на време, за да разберат, че това е нещо нормално; тийнейджърите имат нужда да скъсат с приятел или приятелка, за да оценят емоционалната зрялост, която се изисква за дълготрайните връзки.

Ако родителите премахват риска от живота на децата си, вероятно ще се сблъскват с голяма арогантност и ниско ниво на самоуважение у подрастващите лидери.

2. Намесваме се и спасяваме прекалено бързо

Днешното поколение от млади хора не е развило някои от уменията, свързани с живота, които децата са имали преди 30 години, защото родителите се намесват и решават проблемите им вместо тях. Когато ги спасяваме прекалено бързо и прекаляваме с помощта, ние премахваме необходимостта те да се справят с трудности и да решават проблеми сами.

Това са родителски грижи в краткосрочен план и нямат нищо общо с основното при лидерството — да подготвим младите хора да се справят без помощ. Рано или късно децата свикват, че някой постоянно ще ги спасява: “Ако се проваля или нещо не ми достига, някой възрастен ще изглади нещата и ще отстрани последствията от моето лошо поведение.”

Реалността обаче е, че нещата в света не се случват по този начин и по тази причина това лишава децата ни от това да се превърнат в способни хора.

Вижте още: Седем златни съвета, които богатите родители дават на децата си

3. Раздаваме похвали прекалено лесно

Ако посетите мач с участие на малки деца, ще видите, че според техните родители всичките те са победители. Този манталитет от рода “всеки печели купа” кара децата ни да се чувстват специални, но според някои проучвания този метод има неволни последствия.

Децата в крайна сметка виждат, че мама и татко са единствените, които смятат, че са невероятни, докато в същото време никой друг не го казва. Те започват да се съмняват в обективността на техните родители; усещането в този момент е хубаво, но няма връзка с реалността.

Когато хвалим децата си прекалено лесно и пренебрегваме лошото им поведение, те в крайна сметка се научават да хитруват и да преувеличават, за да избягват трудната реалност. Те не са били поставени в условия, в които да се сблъскат с нея.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Вили
# 0
22:02 | 23 February 2014
.... статията е много полезна, другите също,......човек трябва много да чете и да извлича полезното за него.....БЛАГОДАРЯ ВИ......
Иванка Пентова
# 1
09:02 | 20 February 2014
НАПИСАНОТО В ТАЗИ СТАТИЯ СЪВПАДА С МОЕТО МНЕНИЕ ПО ВЪПРОСИТЕ ЗА ВЪЗПИТАНИЕТО И ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ДЕЦАТА .
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg