7 неща, които психически устойчивите и успели хора никога не правят

6045
7 неща, които психически устойчивите и успели хора никога не правят

© Pixabay.com

Някои хора изглежда смятат, че да си силен означава да можеш да правиш всичко.

Истината обаче е, че психически силните хора са есенциалисти. Те не изпитват необходимостта да бъдат всичко за всички.

Вместо това, те влагат времето и енергията си в нещата, които имат най-голямо значение.

Те казват „не“ на неща, които могат да ги отклонят от целите им и отказват да губят ценната си енергия за неща, които всъщност не са от значение.

Ето седем неща, за които психически устойчивите хора не губят време, според психотерапевта и автор на бестселъри Ейми Морин:

1. Да се притесняват какво мислят другите


Ако се притеснявате за мнението на другите хора и се страхувате от тяхната оценка, това ще влияе на всеки аспект от живота ви - от това какво обличате до това как отглеждате децата си.

Това може да ви накара да избягвате поемането на рискове и да правите неща, за които можете да бъдете критикувани или да получите отказ, като например да кандидатствате за нова работа или да се противопоставите на някой, който ви е наранил.

Психически устойчивите хора не превръщат в своя работа това да правят други хора щастливи. Те са уверени в себе си такива каквито са и полагат усилия за това приоритетите им да съвпадат с техните ценности. Те фокусират усилията си в постигането на цели и в това да дават най-доброто от себе си, независимо от това какво мислят другите хора.

2. Да премислят прекалено много нещата

Няма да уловите психически устойчив човек в анализ-парализа. Те отказват да премислят повече от необходимото. Вместо това преценяват какви са опциите им и действат.

Те са насяно с рисковете, които поемат и че изборите, които правят, няма винаги да са идеални. Те обаче имат увереността, че ще бъдат ок, независимо от това какво ще се случва.

3. Да се самоукоряват

Психически устойчивите хора поемат пълна отговорност за своите действия. Те обаче не губят време в токсични самообвинения.

Те отказват да се самоукоряват за своите грешки, защото знаят, че острите критики не са ефективни. Вместо това те знаят, че самосъстраданието е ключът към по-добри постижения и затова избират да си простят, когато сбъркат.

4. Да мечтаят нещата да са по-различни

Пожелателното мислене може да предизвика болезнени емоции, като негодувание и съжаление. Независимо дали ви се иска да сте имали родители, които са отнасяли различно с вас, или пък ви се иска шефът ви да не ви е възлагал допълнителен проект, може да зациклите в размишления за ситуации, които не можете да промените и да пропуснете нови възможности.

Психически устойчивите хора не губят от ценното си време в мечти за това положението да е по-различно. Вместо това те влагат енергията си в това да правят най-доброто, на което са способни във всяка една ситуация.

Родителски грешки, унищожаващи психическата устойчивост на децатаЖивеем във все по-стресиращ свят и затова никога досега не е било по-важно да подхранваме емоционална и психическа устойчивост у нашите деца

5. Да се самосъжаляват

Психически устойчивите хора не се страхуват да бъдат тъжни, но отказват да бъдат безпомощни и без надежда. Вместо да губят време за самосъжаление, те намират начини да се справят със своя дискомфорт, като например да излязат на разходка или да подходят към решаването на даден проблем заедно с приятел.

Дори и когато нещата са зле, те осъзнават за какво трябва да са благодарни. Те остават концентрирани върху това какво трябва да дадат, вместо да настояват, че заслужават да получат повече.

6. Да се оплакват на хора, които не могат да помогнат

Вероятно е изкушаващо човек да се оплаква за хора, които не харесва или за ситуации, които смята за несправедливи. Оплакването пред хората около вас обаче не помага на никого. Противно на общоприетите схващания, „изливането на душата“ не ви освобождава от чувствата ви на гняв и разочарование — то ги подхранва.

Според авторите на изследване от 2007 г. "Психологическите проучвания на практика не подкрепят тезата за ползотворните ефекти от използването на хората около вас като отдушник, като дори сочат, че това увеличава вероятността от проявята на гняв и негативните последици от това."

Затова психически устойчивите хора не губят време да се оплакват на хора, които не могат да помогнат. Вместо това те изказват притесненията си пред хора, които имат влиянието да оправят ситуацията.

Независимо дали се оплакват на мениджър или изразяват притесненията си пред приятел, те не губят време в приказки пред хора, които не могат да помогнат за разрешаването на проблема.

7. Да преосмислят отново неща, които не могат да променят

Повтарянето на разговори в главата ви или размишленията върху грешки ще ви оставят да буксувате в борба с болката и може да попречат на способността ви да продължите напред.

Вместо да губят време в преосмисляне на неща, които не могат да променят, психически устойчивите хора се концентрират върху управлението на своите емоции. Когато могат да променят дадена ситуация, те предприемат активни и положителни действия, като практикуването на йога или прекарване на време в природата.

Ако не, приемат това, което не могат да променят и се концентрират върху извличането на най-доброто от всяка ситуация.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg