7 неволни действия на родителите, които отблъскват децата

5505
7 неволни действия на родителите, които отблъскват децата

© Pixabay

Понякога дори прост въпрос, като например „Как мина денят ти?“, може да накара детето ви да не иска да прекарва време с вас.

Ето защо родителите от време на време трябва да влязат в обувките на децата си.

Bright Side споделя 7 полезни съвета, които могат да ви помогнат да се сближите с наследника ви.


Не оставяйте настроението ви да повлияе на отношенията с детето

Това не означава, че трябва да криете емоциите си от децата, но трябва да знаете как да ги управлявате и да намерите начин да се справяте по-добре със стреса. Въпреки че мислим, че децата са твърде малки, за да разпознаят чувствата ни, те са много чувствителни към настроенията на родителите.

Постоянният стрес може да провокира бурната ви реакция към всичко, което ви помолят да направите, а това ще ги накара да не търсят помощта ви в бъдеще. Отделянето на време за себе си може да ви помогне да осигурите на децата си емоционалната подкрепа, от която се нуждаят.

Не отклонявайте вниманието си, докато разговаряте с детето 

Децата не винаги са в настроение да говорят. Но когато дойдат при вас, те се нуждаят от пълното ви внимание. В противен случай ще си помислят, че не са ваш приоритет, че не са важни за вас, което може да ги накара да пазят емоциите си за себе си в бъдеще.

Ето защо, когато детето ви дойде при вас с нещо важно, което иска да ви каже, спрете това, което правите, установете зрителен контакт и се включете изцяло в разговора.

Не ги разпитвайте постоянно

Ако постоянно питате детето какво го притеснява, това може да го дразни и да го накара да иска да реши проблемите си само. Всички се справяме със стреса по различни начини и децата ни не правят изключение. Ето защо, вместо да принуждавате детето да ви сподели нещо, което не иска, опитайте се да му задавате по-малко директни, натрапчиви въпроси.

7 признака, че отглеждате разглезено дете и какво да направите по въпросаДобрата новина е, че разглезените деца стават, а не се раждат такива. Така че обратният процес е възможен
 

Приемайте сериозно проблемите на детето

Приемайте сериозно проблеми на детето ви, дори когато чувствата или реакциите ви изглеждат глупави. Вместо да го дразните за ситуацията, в която е попаднало, споделете своя опит или спомени, за да му помогнете да се справи по-добре с проблема.

Не споделяйте на никого неща, които детето е признало пред вас

Разказването на приятелите или семейството ви нещо, което детето ви е споделило лично, може да го накара да пази тайни от вас. Трябва да разпознаете емоциите на детето си и да се опитате да не споделяте прекалено много, тъй като това може да нарани чувствата му и да го разтревожи.

Не питайте веднага как е минал денят му 

Когато малките деца са претоварени и уморени, те не могат да покажат зрялост. Ето защо най-добрият начин да ги накарате да ви разкажат как е преминал денят им, е като им дадете малко време да се отпуснат. Така ще дойдат сами при вас.

Ако това не се случи,  можете да задаване конкретни въпроси, като например дали учителят харесва рисунката им или кой ги разсмива в училище. Друг начин да ги накарате да започнат разговор с вас е първо вие да им разкажете за деня си.

Не го притискайте, когато показва признаци на независимост

Нормално и здравословно е децата да търсят повече свобода. Когато това се случи, родителите обикновено го възприемат  като липса на уважение или загуба на контрол, което може да доведе до притискане на децата.

В този случай, вместо да поставяте по-строги ограничения, оставете детето да наложи някои от правилата самостоятелно и само да следи изпълнението им. Когато детето ви види, че му се доверявате, то вероятно ще покаже по-зрялата си и отговорна страна, която не сте виждали досега.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg