7 въпроса, които да си зададете за финансите ви

3788
7 въпроса, които да си зададете за финансите ви

© pixabay.com

Да живееш осъзнато означава да имаш цел и да отделяш внимание на настоящия момент. То има място във всеки един аспект от живота ни. Може да бъде от ключово значение за финансите ни също така.

Както проверяваме от време на време своето психическо и физическо здраве, необходимо е да правим тестове и на своите финанси. Как? Задайте си няколко въпроса.

1. Кое е онова финансово решение, с което сте най-горди?
Започнете да оформяте представата си за своето финансово състояние, поставяйки „картината“ в позитивна рамка. Сетете се за последното финансово решение, което сте взели.

Може би сте се отказали от скъпа, но безсмислена и импулсивна покупка? Или пък сте започнали да спестявате допълнително за пенсия? Изследвания сочат, че позитивното мислене влияе на способността ни да правим по-удачни избори.


2. Каква промяна мога да направя днес, която ще подобри финансите ми?
Финансова стабилност означава нещо различно за всеки един от нас. Ако искате да подобрите благосъстоянието си, заделете един час, който да посветите на анализ. Има много мобилни приложения, които ще ви помогнат за целта.

3. Как ефективно се боря за дългосрочните си цели?
Дългосрочните цели се постигат чрез малки стъпки всеки ден. Мнозина от нас не се оказват с куп пари с едно махване на вълшебната пръчка. Изискват се години на дисциплина, целенасочено спестяване и т.н.

4.  Каква е следващата ви цел, свързана с пари?
Големите събития в живота често вървят ръка за ръка с финансови промени – купуване на къща, сдобиване с наследник, сватба и т.н. Всяко едно от тези неща изисква финансово планиране. Коя е следващата ви цел? Как да сте по-подготвени? Помислете за фонд за спешни случаи.

Три неща, които можете да направите, за да дефинирате успехаОткриването на собствената дефиниция за успех е важно в името на пълноценния живот

5. Защо купувам това?
Обмисленото харчене е един от начините да постигнете финансова осъзнатост. Пазаруването през телефона, докато лежите удобно в леглото след дълга работна седмица, е опасна практика, например.

6. Кой трябва да бъде част от моя личен финансов екип?
Финансовият успех изисква екип. Това не означава, че трябва да изскочите през вратата и да наемете специалист, който да следите финансите ви. Помислете за хора, които са от обкръжението ви.

7. Какви аспекти от финансите си избягвате?
Всеки един от нас има аспект от финансите си, който го кара да се чувства неудобно. Може би избягвате да четете месечния кредитен отчет? Не разбирате напълно своето инвестиционно портфолио? Помислете какво стои зад това ваше поведение?

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg