8 роли, които родителите трябва да играят, ако искат децата им да успяват

3085
8 роли, които родителите трябва да играят, ако искат децата им да успяват

© Pixabay.com

Преподавателят в Харвардския университет Роналд Фъргюсън е автор на книгата "Формулата: Отключването на тайните за отглеждането на успели деца."

След като бил очарован от това какво правят родителите, за да оформят характерите на най-талантливите му студенти, той направил проучване и определил, че има осем родителски роли, които съставляват формулата за овладяване на родителството.

Тази на "партньора в ранното научаването на нови неща" е най-важната, според него, тъй като помага на децата да се въодушевяват относно събирането на нова информация и успеха.


Фъргюсън и съавторът на проучването Таша Робъртсън изучават щателно как различните начини на отглеждане на деца оформят техните успехи.

Сред обектите на проучването били най-младият ръководител на държавна длъжност в страната и майката на двете сестри, които са главни изпълнителни директори на YouTube и компанията 23andMe, респективно.

Какво се получава?

Осем родителски роли, които съставляват формулата за овладяване на родителството. "Това беше като скрит модел, който постепенно се разкриваше — набор от широко признати и добре проучени качества, които стоят в основата на успеха", казва Фъргюсън

Ако играете добре тези роли, ще се справяте чудесно с родителските грижи.

1. Партньорът в ранното научаване на нови неща

С тази роля родителите стимулират децата си да проявят интерес към научаването на нови неща от ранна възраст, преди още да са започнали училище. Фъргюсън я определя като най-важната от всичките осем.

Най-успелите деца могат да четат основни думи още в детската градина и да усещат това, което Фъргюсън нарича "ефектът на ранната преднина," при който детето реагира положително на въодушевлението на учителя, че вече може да чете.

2. Летателният инженер

В тази роля родителят следи условията за израстване на детето, уверявайки се, че те получават това, от което имат нужда и се намесват, когато това не става.

Това не е същото като родителите-хеликптери, които Фъргюсън казва, че се "месят толкова много, че не създават на децата си пространство за изграждане на независими отношения, за да се научат как да преговарят сами за себе си, или да определят свои собствени интереси".

3. Човекът, който прави така, че нещата да се случват

В тази роля родителите гарантират, че не се пропускат ключови възможности за усъвършенстване на детето им и не позволяват липсата на ресурси да ги забави.

Както Фъргюсън казва: "Родители може да живеят в бедност, но ако видят възможност, която преценят, че е от съществена важност за успеха на тяхното дете, в училище или в живота, те ще минат през стена, за да я получат."

Как децата ви да преуспеят?Съвети от майката на изпълнителния директор на YouTube

4. Разкривателят

Родителите в тази роля помагат на своето дете да открива света, като посещават с него музеи, библиотеки, изложби и т.н. — всичко, което разширява мирогледа му.

Отново, това може да се случва дори и при липсата на ресурси; разкриващите родители стават могат да бъдат много изобретателни по отношение на това как да осигуряват подобни събития.

5. Философът

Според Фъргюсън това е втората най-важна роля, защото помага на децата да намерят своята цел. Тук родителите задават и отговарят на важни въпроси за живота, като никога не подценява способността на детето да разбира живота и да схване идеята за смисъла.

6. Моделът за подражание

Това е класическата игра на модел на подражание. Родителите, които се справят добре с тази роля, са наясно с това кои ценности са важни и работят здраво, за да ги предават и на децата си, които след това се стремят да им подражават.

7. Преговарящият

Тази роля учи детето да проявява уважение, докато в същото време защитава своята позиция и това, в което вярва (особено когато стои срещу хора с власт и авторитет).

8. Гласът на GPS навигацията

Фъргюсън описва това, като "гласът на родителите в главата на детето, след като то е напуснало дома, който напътства младия възрастен в различните ситуации от живота."

Успокояващо, Фъргюсън казва, че най-важното качество, което родителите трябва да демонстрират, когато сменят тези роли, е решимостта да бъдат страхотни родители.

Нито една от тези роли не е лесна, но всичките те са важни за това да дадете на детето си възможност да успее в живота.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg