8 ценни съвета от психолози, с които да преминем по-леко през пандемията

3457
8 ценни съвета от психолози, с които да преминем по-леко през пандемията

© Pixabay

Новите мерки, въвеждани навсякъде по света, чиято цел е ограничаване на разпространението на коронавируса, означават, че отново имаме ограничен достъп до приятели и семейство и забравяме за нормално посещение на барове, ресторанти, фитнес зали или магазини за неопределен период от време.

Тъй като зимата е зад ъгъла, дните са по-кратки и мрачни, а Коледа изобщо няма да е същата, разбираемо е да приемаме ситуацията особено трудно и да се чувстваме подтиснати.

Въпреки това обаче е от съществено значение да сме уверени и позитивни за бъдещето, дори ако в този момент всичко изглежда като непреодолимо предизвикателство.


БГНЕС цитира списание Грация, от където са събирали мнението на няколко психолози, и обобщава осем начина да останем позитивни в този труден момент.

Организирайте деня, както бихте го направили, ако беше нормален ден

Д-р Пол Макларън, психиатър и медицински директор в болница Приорат Хейс Гроув в Кент (Великобритания), подчертава значението на ежедневната рутина за поддържане на духа в труден момент.

"Рутина, рутина, рутина", казва той. "Опитайте се да помислите кои са ключовите елементи от живота ви преди настоящата ситуация: работа, социално взаимодействие (както официално, така и неформално), игра, интимност, грижа за другите и домакинска работа. Опитайте се да намерите нов баланс, който работи за вас".

Макларън добавя, че тези, които живеят с други хора, биха могли да направят седмичен план заедно, за да „разделят ежедневните задачи по начин, който най-добре отговаря на вас като човек“.

Увеличете музиката

Елиса Макрис, бизнес психолог в уелнес платформата Thrive, е голям фен на музиката. Тя цитира проучвания, показващи влиянието й върху подобряването на настроението и дори намаляването на симптомите на депресия и нивата на стрес.

„Обърнете внимание на връзката ум-тяло, когато слушате любимата си музика", обяснява тя. Ще забележите, че тя често ви кара да се движите и да танцувате, което насърчава отделянето на ендорфини и серотонин (хормон, който стабилизира настроението и повишава чувството за благополучие)".

Освен това: "Музиката може да се използва и за медитация. Като фокусирате вниманието си върху ритъма, вие веднага ще отдалечите ума си от негативните мисли и емоции, като ще получите по-позитивен цялостен поглед".

Прекъснете връзката с интернет

Д-р Мартина Паля, психолог и основател на Международната психологична клиника, предупреждава, че прекомерното използване на социалните медии и мрежата по-общо може да е пагубно.

„Сърфирането в интернет през целия ден може да ни държи заети и да се борим със скуката, но прекомерната и отрицателна употреба също така може да засили стреса и безпокойството ни.

Постоянното гледане на новини за пандемията или щетите, които е причинила, може да изкара извън контрол вашата тревожност“, предупреждава психологът, който препоръчва да ограничите времето, което прекарвате всеки ден на цифрови устройства, и насърчава потребителите да си правят редовни почивки от екрана.

Зелена светлина за движение

Психологът Елиса Макрис подчертава значението на упражненията за повишаване на чувството за позитивност. Независимо дали става въпрос за онлайн клас, тренировка с любимия ви виртуален инстуктор или просто разходка, двигателната активност повишава ендорфините и подобрява настроението.

„Упражненията ще ви помогнат да се почувствате по-енергични, тъй като ускоряват сърдечния ритъм и стимулират циркулацията на кислород в тялото ви.“

Благодарете

Greater Good Science Center в университета в Бъркли публикува проучване, което затвърди резултатите от вече съществуващи изследвания за положителното въздействие на благодарността върху ежедневието. Това включва повишаване на настроението и щастието, по-голямо удовлетворение, по-добър сън и по-голяма устойчивост. 

Започнете да благодаритеь като просто запишете в края на деня три неща, заради които сте се чувствали щастливи. По този начин ще придобиете по-добро усещане за нещата, за които трябва да сте благодарни през този труден момент.

Намерете правилния баланс между личния живот и работата

Преходът от офиса към дистанционна работа може да бъде труден за някои. „Изключително важно е да осъзнаем важността на баланса между професионалния и личния си живот", казва Черил Литгое, директор на Benenden Health. "Ако позволим тези линии да бъдат размити, рискуваме да не се изключваме психически и физически.

„Когато работите от вкъщи, е необходимо да поддържате нормално работно време и практики: подгответе се за работа както обикновено, правете редовни почивки, планирайте обедна почивка и се уверете, че всички дейности, свързани с работата, са завършени в края на работния ден".

И още: „Ако е възможно, поставете работната си станция далеч от пространството, в което си почивате и не забравяйте да изключите всяко устройство, свързано с работата в края на деня“.

Поддържайте връзка с близките си

Всички психотерапевти са съгласни и признават значението, което нашите близки имат върху настроението и позитивността ни.

„Изключително важно е да поддържате връзка, да създадете кръг от контакти, ако е възможно, и да се уверите, че извличате максимума от онлайн комуникациите. Маркирайте следващите си обаждания с любимите хора в календара, организирайте седмично срещи с приятели и търсете събития, които харесвате във виртуалната общност".

Опитайте нещо ново

Никой не очаква да започнете да пишете роман, но ако имате нов проект, върху който да съсредоточите вниманието си, това може да обърне нещата.

Кирсти Лили, специалист по психично здраве, казва: „Работата по проект може да бъде чудесен начин да добавите структура и изпълнение към потенциално обезсърчаващото време на закрито. Опитайте нови онлайн курсове или просто четете книгите, които имате на нощното шкафче.

Независимо дали става въпрос за готвене, проектиране или стартиране на самостоятелен проект, който винаги сте отлагали, правете онези неща, за които обикновено нямате време".

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg