8 умения, които всеки 18-годишен трябва да има

9090
8 умения, които всеки 18-годишен трябва да има

В своята книга „Как да отгледаме възрастен“ Джули Литкот-Хеймс очертва някои съществени умения, които децата трябва да придобият, за да могат впоследствие да се справят в реалния живот.

Литкот-Хеймс, която е и бивш декан на Станфордския университет, споделя в социалната мрежа Quora няколко неща, които всеки 18-годишен трябва да може. Ето ги и тях 

1. Един 18-годишен трябва да може да разговаря с непознати


Преподаватели, декани, консултанти, хазяи, работници в магазини, HR мениджъри, колеги, банкови чиновници, служители в сверата на здравеопазването, шофьори на автобуси, механици — това е реалният свят.

Ние учим децата си да не разговарят с непознати вместо да ги учим на по-тънкото умение да различават малцината лоши непознати от повечето добри непознати.

По този начин децата в крайна сметка не знаят как да заговарят непознати - с уважение и зрителен контакт, за да потърсят помощ, упътване и посока, които ще са им нужни в реалния свят.

2. Един 18-годишен трябва да може да се ориентира сам

Университетски кампус, град, в който кара летния си стаж или градът, в който работи или учи в чужбина.

Ние придружаваме децата си навсякъде, дори когато автобус, велосипед или техните два крака могат да ги отведат дотам.

По този начин децата не знаят маршрута за достигане от едно място до друго, как да се справят с възможностите за транспорт и хаоса около пътуването, кога и колко гориво да заредят в колата или как да си направят планове за пътуване и да ги изпълнят.

Вижте още: Седем съвета как да отгледате деца, които не са разглезени

3. Един 18-годишен трябва да може да се справя с поставените му задачи, с работата и с крайните срокове

Ние напомняме на децата си, че имат домашно и кога е крайният срок — понякога дори им помагаме с него, понякога дори го правим вместо тях. По този начин децата не знаят как да подредят приоритетите си, да се справят с поставените им задачи или да спазват срокове, без постоянно да им се напомня.

4. Един 18-годишен трябва да може да допринася за домакинството

Ние не ги караме да помагат много вкъщи, защото разграфеното детство не остава много време през деня за нещо друго, освен за училищна и извънучилищна работа. По този начин децата не знаят как да гледат собствените си нужди, да уважават нуждите на другите или да дават своя принос за общото благо.

5. Един 18-годишен трябва да може да се справя с междуличностни проблеми

Ние се намесваме, за да разрешаваме недоразумения и да успокояваме наранени чувства вместо тях. Така децата не знаят как да се справят с конфликти и да ги разрешават без нашата намеса.

6. Един 18-годишен трябва да може да се справя с върховете и паденията

Курсове, работа, колеж, конкуренция, строги преподаватели, шефове и други.

Ние се намесваме, когато нещата станат трудни, довършваме задачата, удължаваме крайния срок и говорим с възрастните. По този начин децата не знаят, че в реалния живот нещата не винаги ще се случват в тяхна полза и че ще бъдат добре, независимо от всичко.

Вижте още: Три неща, които децата не бива да чуват от вас за парите

7. Един 18-годишен трябва да може да изкарва пари и да ги управлява

Те не работят на непълен работен ден, те получават пари от нас за всичко, което искат или от което имат нужда. По този начин децата не развиват чувство на отговорност за завършване на дадена задача, за отчетност пред шефа, който не ги обича както родителите им, нито пък оценяват колко струват нещата или как трябва да управляват парите си.

8. Един 18-годишен трябва да може да поема рискове

Ние сме начертали целия им път и сме избягвали всички капани или сме предотвратявали всички пречки вместо тях. По този начин не развиват мъдрото разбиране, че успехът идва, само след като човек опитва и се проваля и след това пак опитва, нито пък получават издръжливостта от справянето с нещата, когато са се объркали.

Не забравяйте: Децата ни трябва да могат да правят всичките тези неща, без да прибягват до това да звънят на родителите си по телефона. Ако се обаждат, за да ни питат как, тогава им липсват уменията.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg