9 причини обикновеният човек да не може да инвестира като Бъфет

4954
9 причини обикновеният човек да не може да инвестира като Бъфет

Въпреки факта, че базира по-голяма част от инвестиционната си стратегия на наученото от Бен Греъм, Уорън Бъфет ползва и някои собствени трикове, пише Forbes.

Да си третият най-богат човек в света има много предимства, до които обикновените хора, които се разхождат по улиците, нямат достъп.

Ето защо един обикновен човек не би трябвало да очаква да трупа милиарди от инвестиции като Бъфет:

Бъфет получава първото обаждане

Индивидуалните инвеститори често могат да получават информация за компаниите от тримесечните им отчети, инвестиционни бюлетини и друга публично известна информация. Вместо да му се налага да преглежда експертни източници и документи, водещи инвестиционни банкери и инвеститори се свързват с него. Освен ако даден инвеститор не е голям приятел, редица CEO-та и анализатори, той има много малки шансове да намира същите възможности като Бъфет.

Бъфет получава сделки, които други инвеститори не получават

Просто казано, Бъфет получава по-добри сделки от всеки други инвеститор в света. Да вземе инвестицията му от 2008 г. в Goldman Sachs. Бъфет вложи 5 млрд. долара в привилегировани акции на Goldman, при смайващ годишен дивидент от 10%. На обикновения инвеститор няма да му бъдат предложени акции на Goldman Sachs с 10% дивидент. Никога.

Бъфет може да предприема по-големи рискове

С пазарна капитализация от 188.5 млрд. долара и 41 млрд. долара кеш неговата компания Berkshire Hathaway може да си позволи да предприема рискове и да понася загуби в преследване на по-голяма доходност. В едно от писмата си до акционерите Бъфет казва “от доста години имаме склонност да поемаме повече риск, в сравнение с който и да било друг застраховател. На практика ние имам едно голямо конкурентно предимство поради това, че можем да допускаме големи загуби.”

Бъфет купува непублични компании

Бъфет е известен с това, че купува акции на компании, които не се търгуват на борсите и така ги приема под чадъра на Berkshire Hathaway. Повечето инвеститори не разполагат със средствата за подобен ход от какъвто и да било мащаб. През 2010 г. Berkshire Hathaway финализира придобиването на BNSF Railway в сделка, оценявана на 34 млрд. долара. Това беше и най-голямата му покупка на непублична компания досега. 2010 г. пък беше най-печелившата в историята на BNSF с близо 17 млрд. приходи.

Бъфет ползва помощ

Бъфет разполага с екип от инвеститори, които работят за него, които вършат подготвителната работа по инвестициите му. Капацитети като Аджит Джейн и Тод Коумс, му осигуряват мрежата от съветници, с която обикновеният индивидуален инвеститор не може да се сравнява.

Бъфет няма нужда от доходи

Обикновеният инвеститор би искал да се пенсионира някой ден и вероятно ще трябва да ползва спестяванията си, когато го направи. Повечето инвеститори разчитат на превръщането на натрупаните активи в пенсионни средства, но Уорън Бъфет няма нужда от подобен доход. В резултат на това, той може да не продава акции колкото десетилетия си поиска и да се възползва от постепенния възход на компаниите, без да се притеснява за доходите си. Бъфет: “Нашият любим срок на притежание е завинаги.”

Бъфет може да влияе на компаниите

Когато Уорън Бъфет каже на борда на директорите на една компания как тя да позиционира бизнеса си, те слушат. Въпреки че предпочита индиректния подход, Бъфет не се страхува да предложи съветите си на компания, която следи. Джейн казва през 2002: ''Уорън и аз може да сме провели 30-секунден или 30-минутен разговор, но той е участвал във всяко нещо, което съм правил."

Уорън Бъфет - Berkshire Hathaway

Времето непредвидено работи в негова ползва. Не само, че Бъфет е бил достатъчно голям късметлия да бъде студент (а по-късно и колега) на инвеститора Бен Греъм, но той започва да инвестира след Втората световна война. В края на 1956 г., когато Бъфет основава собствена инвестиционна компания S&P 500 е струвал 46 долара; сега е 1200. Това напасване на подходящото време не се учи.

Бъфет има армия от последователи

Когато Уорън Бъфет обяви инвестиция в дадена компания, хиляди последователи се насочват към същите акции, което помага на неговата инвестиция. Повечето други инвеститори нямат достатъчно голяма подкрепа, за да влияят на пазарите.

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Bobby
# 0
14:12 | 17 December 2011
This arctile achieved exactly what I wanted it to achieve.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg